Shot Caller (2017)

Poster

Όταν ένας πρώην κατάδικος θα αποφυλακιστεί, θα αναγκαστεί να συνεχίσει το έργο της εγκληματικότητας, για να προστατέψει αυτούς που αγαπά.

“A Warrior’s deadliest weapon… is his mind”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Θα ξεκινήσω την κριτική μου για πρώτη φορά με μία φράση που μου έλεγε ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός. “Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος”. Ως παιδί οφείλω να πω πως δεν είχα καταλάβει πλήρως την σημασία αυτής της έκφρασης. Μεγαλώνοντας όμως διαπίστωσα πόσο δίκιο είχε.

Τι μπορεί να συμβεί μέσα σε μία νύχτα στη ζωή ενός ανθρώπου και ποια τροπή μπορεί να πάρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος; Κάτι τέτοιο βιώνει ο πρωταγωνιστής της ταινίας “Shot Caller”. Ο επαγγελματικά επιτυχημένος Jacob, ζει μια ήρεμη ζωή με την οικογένεια του μέχρι τη στιγμή που ένα τροχαίο ατύχημα θα στοιχίσει τη ζωή του καλύτερου του φίλου με αποτέλεσμα ο ίδιος να καταλήξει στη φυλακή με την κατηγορία του φόνου σε πρώτο βαθμό. Το άδικα διαμορφωμένο σύστημα, φέρνει τον Jacob αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσει με σκοπό… την επιβίωση.

Η ωμή αλήθεια της ζωής σε μια φυλακή, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας καθώς βλέπουμε πως αντιδρά ένας μέσος άνθρωπος όταν μπει σε ένα άγνωστο και επικίνδυνο περιβάλλον. Δυστυχώς η ευτυχώς, εγκλιματίζεται.

Η ταινία ακολουθεί μια πανέμορφη τακτική στο storytelling. Μας ξεκινάει με την αποφυλάκιση του Jacob, ο οποίος είναι ήδη πολύ ψηλά στον εγκληματικό βάθρο και μέσω flashbacks μας δίνει σταγόνα σταγόνα όλη την πληροφορία που θέλουμε για το παρελθόν του και πως από έναν φιλήσυχο οικογενειάρχη, μετατράπηκε σε έναν εγκληματία που οι περισσότεροι του χώρου σέβονται ή φοβούνται.

Σχεδόν όλη η ροή είναι μέσω της ματιάς του. Βιώνουμε τους φόβους του, φοβόμαστε τις επιλογές του, νιώθουμε τον πόνο του όταν βαθιά μέσα του θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο και να ξανασμίξει με την οικογένεια του, την οποία έχει αφήσει για 7 χρόνια αλλά προστατεύει ακόμη και πίσω από τα κάγκελα, έχοντας τη σε απόσταση.

Ο ρυθμός υπέροχος, τόσο βατός και τόσο γρήγορος η αργός όσο χρειάζεται. Η βία προφανώς είναι κύριο στοιχείο της, χωρίς όμως να φτάνουμε στην υπερβολή. Η διάρκεια της ταινίας είναι 2 ώρες κι όμως έχουμε σημεία στα οποία το μονταζ έγινε λίγο βεβιασμένο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα κόπηκε πολύ υλικό για να την κρατήσουν σε λογικά πλαίσια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Ric Roman Waugh (Snitch) έγραψε και σκηνοθέτησε για 2η φορά ταινία με θέμα τη ζωή στις φυλακές με την πρώτη να είναι το εξίσου καλό Felon 2008. Αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια καθώς για λίγους μήνες δούλεψε ως μυστικός δικαστικός επιμελητής για να γράψει το σενάριο της ταινίας. Σημείωσε κάθε μικρή λεπτομέρεια που θα μπορούσε να βρει. Από τη ζωή και τις συνήθειες των φυλακισμένων, την δημιουργία αυτοσχέδιων όπλων, την μεταφορά χρημάτων, την διαφθορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων μέχρι και ποιοι πραγματικά διοικούν τις φυλακές.

Ο ίδιος αναφέρει πως αυτό που έμαθε καλά ήταν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κρατούν τα κλειδιά, αλλά οι φυλακισμένοι κρατούν την διοίκηση μέσα και έξω από τις φυλακές. Σοκαριστικές είναι οι σκηνές της πρώτης νύχτας του Jacob στη φυλακή, που γίνεται μάρτυρας ενός βιασμού καθώς και η συμμετοχή του σε μία εξέγερση στην αυλή.

Ο Waugh χρησιμοποιεί σε όλη την ταινία με μεγάλη επιτυχία κοντινά πλάνα, τόσο στο πρόσωπο του Jacob όσο και στα τατουάζ που το κάθε ένα έχει σημασία γιατί έχει κερδηθεί.

Στον ρόλο του Jacob ο Jamie Lannister κατά κόσμων Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones). Ο Δανός ηθοποιός κάνει αξιόλογη προσπάθεια να δημιουργήσει όνομα, αλλά είμαι σίγουρος ότι για πολλά χρόνια ακόμη θα τον φωνάζουμε Jammie. Εδώ καταφέρνει να βγάλει από πάνω του την ρετσινιά των Lannisters και κυριολεκτικά να μετατραπεί από έναν κουστουμάτο businessman σε υψηλόβαθμο gangster.

Ο Dana Gonzales (Criminal) φώτισε υπέροχα την ταινία, κρατώντας τον φωτισμό σκληρό μέσα στη φυλακή και πιο γήινο στα flash backs. Ενώ στα κάδρα έμεινε σε σταθερά πλάνα και στο επίπεδο των οφθαλμών.

Στη μουσική, η μάλλον μουσικό σχολιασμό θα έλεγα ο Antonio Pinto. Δεν άκουσα πουθενά κάποιο θέμα το οποίο να μου κινεί το ενδιαφέρον, παρά μόνο σε σημεία κλειδιά που ο σχολιασμός του ήταν εύστοχος.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν σου αρέσουν οι ταινίες με φυλακές θα πρότεινα να διαβάσεις πρώτα το αφιέρωμα μας “Οι καλύτερες ταινίες με φυλακές”. Μετά θα πρότεινα να δεις το υπέρτατο “Blood in Blood out – 1993” καθώς και το “Felon” του Ric Roman Waugh. Μόλις τελειώσεις με όλα αυτά δες το “Shot Caller” για να καταλάβεις το επίπεδο της δουλειάς και ρεαλιστικότητας. Επίσης μετά από αυτόν τον μαραθώνιο, καλό θα είναι να βγεις να πάρεις λίγο αέρα, θα σου κάνει καλό!

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς με αγωνία, σωστό σενάριο, ωραίες υποκριτικές και παρουσίαση της πραγματικότητας εκ των έσω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating15 Votes
7.6
7.1