Shoplifters (Manbiki Kazoku) (2018)

Poster

Μια τετραμελής οικογένεια που ζει από εποχιακές δουλειές και με το να επιδίδεται σε μικροκλοπές καταστημάτων, βρίσκει στο δρόμο ένα κορίτσι το οποίο “υιοθετεί”. Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται, η ασυνήθιστη σχέση μεταξύ των μελών αυτής της οικογένειας αποκαλύπτεται και έρχεται να μας γεμίσει ερωτήματα και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε όσα πιστεύουμε -όσα η κοινωνία μας πιστεύει- σχετικά με το θεσμό της οικογένειας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ακολουθώντας την ιστορία αυτής της αυτοσχεδιαστικής οικογένειας, της ηλικιωμένης Hatsue (Kirin Kiki), του γιου της Osamu (Lily Franky), της συντρόφου του Noboya (Sakura Ando) και του γιου τους Shota (Jyo Kairi), ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας η Ιαπωνία του καταναλωτισμού και του άφθονου πλούτου, ως ακόμη μια ζοφερή πραγματικότητα. Η μικρή Yuri, την οποία βρίσκει στο δρόμο ο πατέρας είναι το νέο μέλος της οικογένειας και το δικό μας παραθυράκι που αποκαλύπτει την ασυνήθιστη αυτή οικογένεια.

Και κάπου προς το τέλος της ταινίας τα ερωτήματα όλο και πληθαίνουν. Εσύ ποια άτομα θα διάλεγες για οικογένειά σου; Και στο κάτω κάτω τί σημαίνει για εσένα οικογένεια; Είναι τα άτομα που έχουν το ίδιο αίμα με εσένα ή όλοι αυτοί οι γνωστοί – άγνωστοι που μπήκαν στη ζωή σου και σου δίνουν τα πάντα; Η ταινία έρχεται να μιλήσει για όλα όσα μας δένουν με τους ανθρώπους γύρω μας, για όλους εκείνους τους απόκληρους της κοινωνίας που ξέρουν να αγαπούν και να δίνουν, ακόμη και όταν δεν έχουν. Μια σπουδή στην ομορφιά της ανθρωπότητας μέσα από την σκοτεινή πλευρά της. Μας χαρίζει εικόνες και συναισθήματα που γεμίζουν την οθόνη και τις καρδιές μας. Δικαιωματικά μία από τις πιο ανθρώπινες και σημαντικές ταινίες της χρονιάς, και σίγουρα ένας από τους πιο ουμανιστικούς νικητές των Καννών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ξεκινώντας να μιλήσουμε για τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Hirokazu Koreeda είναι αδύνατον να μη του δώσουμε τον τίτλο του ουμανιστή σκηνοθέτη της εποχής μας. Δηλώνοντας και ο ίδιος πως επιθυμία του είναι να κάνει ένα σινεμά όπου “παρατηρούμε, ανακαλύπτουμε, νιώθουμε” και να προσφέρει ταινίες που πυροδοτούν το διάλογο, επιδίδεται στην εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και των ανθρωπίνων σχέσεων. Μετά τα επιτυχημένα, Like Father, Like Son (2013), Our Little Sister (2015) και The Third Murder (2017) ο Koreeda έρχεται με μια ταινία -ορόσημο που μάγεψε τις Κάννες – κερδίζοντας και το μεγάλο βραβείο- και γέμισε τις αίθουσες των σινεμά με έντονα συναισθήματα.

Γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο που επιλέγει να αναμείξει αληθινές ιστορίες με τη δική του προσωπική κοινωνική κριτική, ο Koreeda δημιουργεί κοινωνικά δράματα με μια απλότητα και ειλικρίνεια που συγκινεί τους θεατές του ανά τον κόσμο. Το Shoplifters δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς με την ωμή ματιά της ταινίας και την αριστουργηματική αφήγηση ξεδιπλώνει -ή μάλλον περιπλέκει- το νήμα του οικογενειακού θεσμού. Επιλέγοντας να σκιαγραφήσει διφορούμενους χαρακτήρες, που ναι μεν επιδίδονται σε μικροκλοπές και σε περιστασιακές εργασίες, αλλά είναι εμπλουτισμένοι με αγνά και αληθινά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον, καταφέρνει με έναν μαγικό τρόπο να μας παρασύρει στον κόσμο των ηρώων.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί όλη η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων παρουσιάζεται με έναν τρόπο απλό και αρμονικό που μας κερδίζει με την ωμή εξιστόρηση, την ανά στιγμές παιχνιδιάρικη διάθεση, την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης αλλά και του να ανήκεις εκεί που νιώθεις ευτυχισμένος, μέλος σε ό,τι είναι για εσένα οικογένεια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
10
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating37 Votes
5.5
9.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Κλέφτες Καταστημάτων

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

02 Ιουνίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

06 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

121 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ