Poster

Χάρη στην “επέμβαση” ενός αρχαίου μάγου, ένας 14χρονος έφηβος μεταμορφώνεται σε ενήλικο υπερήρωα. Ωστόσο, παρά το θεόρατο και γεροδεμένο σώμα του, παραμένει μέσα του ένα παιδί που, όπως είναι φυσικό, διασκεδάζει με την ενήλικη έκδοση του εαυτού του! Με τη βοήθεια του ειδήμονα σε υπερηρωϊκά ζητήματα φίλου του, δοκιμάζει τα όρια των ικανοτήτων του με την ανεμελιά του παιδιού που κρύβει μέσα του. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί να μάθει να ελέγχει τις ικανότητες του γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φονικές δυνάμεις του κακού που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός παρανοϊκού δόκτορα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μετά την εμπορική επιτυχία του θεαματικού Aquaman, η DC μας συστήνει τον πανίσχυρο, απολαυστικό και ξεκαρδιστικό υπερήρωα που ακούει στο όνομα Shazam, ακρωνύμιο των Solomon, Hercules, Atlas, Zeus, Achilles και Mercury.

Ο Shazam είναι επί της ουσίας ένα παιδί με υπερδυνάμεις, που υπόσχεται να μας διασκεδάσει με την αφέλεια και τις περιπέτειες του. Και αυτό ακριβώς κάνει. Μας διασκεδάζει. Σε κανένα σημείο της, η ταινία δεν παίρνει παραπάνω σοβαρά τον εαυτό της από όσο πρέπει, κάτι που με εξαίρεση το Aquaman, είναι ο λόγος για τον οποίον η πλειοψηφία των ταινιών που κυκλοφόρησαν τα προηγούμενα χρόνια από την DC απέτυχαν.

Η ταινία λοιπόν πετυχαίνει τον σκοπό της. Να διασκεδάσει κατά κύριο λόγο. Να συγκινήσει στα σημεία όπου αυτό χρειάζεται. Να πιάσει την ψυχολογία του μέσου (Αμερικάνου για να λέμε όλη την αλήθεια) εφήβου. Να εκφράσει με γλαφυρό τρόπο την ψυχολογία ενός ενήλικα ο οποίος έχει αποτύχει στην ζωή του και του φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον εαυτό του.

Και αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία αυτής της ταινίας. Παρότι πρόκειται για μια υπερηρωϊκή ταινία (με ότι αυτό συνεπάγεται), καταφέρνει να απεικονίσει τους χαρακτήρες της με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό τρόπο γίνεται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία έχουμε τον σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Lights Out και Annabelle: Creation, David F. Sandberg, ο οποίος καταφέρνει να μην μας εντυπωσιάσει αλλά και να μην μας απογοητεύσει ταυτόχρονα, κάτι που για την συγκεκριμένη ιστορία ίσως να είναι και θετικό. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο, σχετικά άπειρος στον κινηματογράφο, Henry Gayden, ο οποίος στην πρώτη του συμμετοχή ως σεναριογράφος σε “μεγάλη” παραγωγή, καταφέρνει να αποδώσει την ανθρωπιά στους χαρακτήρες της ταινίας, χαρίζοντας μας ορισμένες στιγμές ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης.

Στον ομώνυμο ρόλο, βρίσκουμε τον Zachary Levi (The Marvelous Mrs. Maisel) που καταφέρνει να υποδυθεί τον έφηβο σε σώμα ενηλίκου άψογα. Στον ρόλο του κακού έχουμε τον πιο iconic ηθοποιό σε ρόλο κακού τα τελευταία χρόνια στο Hollywood, Mark Strong. Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για τον Mark Strong σε ρόλο villain. Στους ρόλους των Billy και Freddy, έχουμε αντίστοιχα τους Asher Angel και Jack Dylan Grazer, που κάτι μου λέει ότι θα τους βλέπουμε συχνά στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν πας στον κινηματογράφο για να δεις μια ‘σοβαρή ταινία’, τότε καλύτερα να μην την δεις. Αν όμως πας με διάθεση να διασκεδάσεις, να αγκαλιάσεις το παιδί μέσα σου και να απολαύσεις χωρίς ενοχές μια κατ’ εξοχήν fun-movie, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating2 Votes
5.6
6