Security (2017)

Poster

Το μόνο που ήθελε ο Eddie Deacon, ήταν μία ήσυχη ανούσια δουλειά. Διάλεξε, όμως, το λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Ένας άοπλος φύλακας ασφαλείας ρισκάρει τα πάντα για να βοηθήσει ένα ανυπεράσπιστο μικρό κορίτσι από μία συμμορία, που την αναζητάει προκειμένου να μην καταθέσει ενάντια στο αφεντικό τους.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια ταινία δράσης που απ’ το πρώτο λεπτό σέβεται τον εαυτό της, προσφέροντας άφθονο υλικό με σκηνές που προσφέρουν ένταση και όχι μόνο. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας πρώην λοχαγός του στρατού, που ψάχνει να βρει δουλειά και του κάθεται “ο πρώτος αριθμός του λαχείου”.

Προσλαμβάνεται ως φύλακας ασφαλείας ενός εμπορικού κέντρου και η πρώτη του μέρα στην δουλειά είναι αρκετά δύσκολη και με υπερωρίες. Το εμπορικό κέντρο θα γίνει πόλος έλξης κακοποιών, μετά την έλευση ενός κοριτσιού. Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μια ξέφρενη πορεία, με αντίπαλο τους τον χρόνο, τον τόπο και τα άτομα τα οποία θέλουν πάση θυσία στα χέρια τους το κορίτσι.

Εδώ θα συναντήσουμε ακρότητες σε ότι αφορά την τακτική και των δυο πλευρών. Όμως γνωρίζουμε εξ αρχής ότι παρακολουθούμε μια ταινία δράσης και είναι αυτό που προσφέρει απλόχερα η ταινία. Αγχωτική, οργανωτική, έξυπνη και το κυριότερο ότι δεν κουράζει τον θεατή. Η ώρα κυλά ευχάριστα με την δράση να είναι στα φόρτε της και να το διασκεδάζει. Θα ευχαριστηθείτε πιστολίδι και όλα τα σχετικά.

Στο πρόσωπο του Eddie συναντάμε όλη την κουλτούρα που έχουν οι Αμερικάνοι για τους στρατιωτικούς, όμως εδώ το δίνουν πλαγίως. Αφήνουν υπονοούμενα ότι μόνο κάποιος που έχει περάσει από τον στρατό, θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της απόπειρας εναντίον των κακοποιών. Η αφοσίωσή του στον στόχο και η ψυχραιμία ήταν πολύ καλοί σύμβουλοι για το εγχείρημα του και έτσι με γρήγορους ρυθμούς αποκαθιστά την κατάσταση. Υπήρξαν βέβαια παράπλευρες απώλειες αλλά έτσι παν αυτά.

Το κύριο μήνυμα όμως που περνά η ταινία είναι ότι υπάρχουν επιλογές, αξίες και ομαδικό πνεύμα. Ο ένας στηρίζει τον άλλον, με σθένος και πάθος για την αξία της αλήθειας και την προστασία ενός ατόμου, που την ξέρει και πρέπει να σωθεί. Οι ιεραρχίες αλλάζουν και οι γνώστες της κατάστασης παίρνουν τα ινία, οδηγώντας τους πάντες προς την ελευθερία. Αν όχι όλους, τους κυριότερους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μια Αμερικανό-Βουλγάρικη παραγωγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κλασσικές Αμερικάνικες ταινίες του είδους. Σκηνοθετικά ο Alain Desrochers (Nitro – Gerry) μας προσφέρει ένα αρκετά καλό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Τα πλάνα του, αν και μερικές φορές είναι πολύ γρήγορα, είναι πάντα στην σωστή μεριά, προσφέροντας μας έτσι περισσότερο αγωνία και καρδιοχτύπι.

Για τους ηθοποιούς που κατέχουν τους κεντρικούς ρόλους δεν χρειάζεται καν να κάνω συστάσεις διότι είναι εξαιρετικά γνωστοί σε όλους μας. Όμως πρέπει και γι’ αυτό θα ξεκινήσω από τον κεντρικό ήρωα, Eddie Deacon (Antonio Banderas), ο οποίος μας χαρίζει το μυστήριο που αρμόζει στον χαρακτήρα που υποδύεται αλλά μας προσφέρει και εξαιρετική δράση. Αν και ο ρόλος του δεν είχε και πολλές απαιτήσεις (ερμηνευτικές) μας έδωσε το κάτι παραπάνω, έδωσε συναίσθημα. Στη συνέχεια έχουμε στο πλευρό του τον Vance (Liam McIntyre – Spartacus) που έκανε πολύ καλή υποστήριξη στον Eddie σε όλα τα επίπεδα. Στον αντίποδα έχουμε τον εξαιρετικότατο Ben Kingsley, στον ρόλο του κακού Charlie, που αν και για την λίγη ώρα που ήταν στην ταινία, έφτασε και περίσσεψε για να μας κάνει όλους να γουστάρουμε.

Το σενάριο συνυπογράφουν ο Tony Mosher και ο John Sullivan. Εδώ έχω να πω πως, δεν ήταν και ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε, αλλά ήταν κάτι που βοήθησε στον να γίνει η ταινία αρκετά γρήγορη και με πολλή δράση απ’ την αρχή (σχεδόν).

Η μουσική αν δεν απατώμαι υπάρχει σε κάποια σημεία, αλλά εγώ το μόνο που θυμάμαι ήταν ο ήχος από τα όπλα.

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες δράσης, ο Antonio Banderas και ο Ben Kingsley. Γιατί… νομίζω αυτά φτάνουν, δεν υπάρχει άλλος λόγος!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6.5
Reader Rating8 Votes
6.2
4.9
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Σε Απόσταση Ασφαλείας

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

04 Μαρτίου 2017

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

87 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$15.000.000