Poster

Ο επαγγελματίας δολοφόνος Jimmy Conlon με το παρατσούκλι THE GRAVEDIGGER, έχει φτάσει στο σημείο ψυχολογικής κατάρρευσης. Όταν θα βρεθεί όμως στο σημείο να σκοτώσει τον Danny, τον γιο του αφεντικού και καλύτερου του φίλου Shawn, για να προστατέψει τον δικό του γιο Mike, θα ξανασκεφτεί τις αξίες της ζωής. Μία νύχτα θα είναι αρκετή, για να καταρρεύσει μία φιλία χρόνων και να μετατραπεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό, το οποίο θα τον βοηθήσει να εξιλεωθεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εδώ έχουμε μία ιστορία εκδίκησης, δράσης και εξιλέωσης. Το παρελθόν είναι πάντα παρελθόν, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να σβήσει τις αμαρτίες. Οι λάθος επιλογές, και οι δαίμονες έχουν φτάσει στο σημείο της αποξένωσης την σχέση του Jimmy (κατά κόσμων Liam Neeson) με τον γιό του (Joel Kinnaman).

Δυστυχώς δεν γλιτώσαμε τα κλισέ. Τι είναι αυτό που μπορεί να σμίξει ξανά μία οικογένεια, ή την κατεστραμμένη σχέση δύο ανθρώπων; Μα προφανώς ένα ακραία σημαντικό συμβάν. Συνήθως είναι μία φυσική καταστροφή, εδώ έχουμε πληρωμένους δολοφόνους.

Το ηθικό δίδαγμα είναι ορατό. Η οικογένεια πάνω από όλα, ακόμη και από φιλία πολλών χρόνων. Με σενάριο σφικτό και τέλος αναμενόμενο (ίσως γι αυτό να έχει και χαμηλή βαθμολογία) το κοινό περνάει ευχάριστα θα μπορούσα να πω, δύο ώρες κυνηγητού και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Προσωπικά πάντα μου άρεσαν οι ταινίες που διαδραματίζονται μέσα σε λίγες ώρες. Ακόμη και αν ξέρω ή φαντάζομαι το τέλος. Αγωνία στα ύψη, όχι για το σύνολο αλλά για την κάθε μεμονωμένη σκηνή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στη σκηνοθετική καρέκλα ο κύριος Jaume Collet-Serra. Σίγουρα έχετε δει ταινίες του. Είναι ή Τρίτη φορά που συνεργάζεται με τον Liam Neeson και ίσως η καλύτερη. Τον θυμόμαστε στο παρελθόν στο μέτριο Orphan(2009), στο επίσης μέτριο Unknown (2011), και στο πολύ πολύ κακό Non-stop(2014). Τα πλάνα το πολύ όμορφα και κλειστοφοβικά. Μας μετέδωσε την ένταση και την αγωνία που ήθελε. Οι τελευταίες σκηνές στο δάσος εξαιρετικές, όπως και το πλάνο πάνω στην καραμπίνα (όταν το δείτε θα το καταλάβετε). Αν εξαιρέσουμε τα ψηφιακά establishment μονόπλανα σε γρήγορη ταχύτητα που μας θύμισαν λίγο τα κόλπα του David Fincher στο Fight Club, μόνο που εκεί ταίριαζαν ενώ εδώ δεν είχαν σκοπό και αξία. Ήθελε απλά να τα βάλει και τα έβαλε.

Η φωτογραφία πανέμορφη, από τον κύριο Martin Ruhe (The American). Τόσο στην πανέμορφη παρουσίαση της νύχτας που δεν είναι εύκολη υπόθεση όσο και στις τελευταίες σκηνές, που διαδραματίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες μέσα σε δάσος, με ομίχλη και τις ακτίνες του ήλιου να την τρυπούν. Απλά μαγευτικό.

Η μουσική από τους Junkie XL (δεν νομίζω να χρειάζονται συστάσεις). Με έντονο ρυθμό, μπάσο και epic στυλ, ένα must για τα αυτιά μας.

Από τους πρωταγωνιστές, θα ξεχωρίσω τον Ed Harris στον ρόλο του κακού. Σοβαρός και μετρημένος, καταλαβαίνεις ότι δεν αστειεύεται. Ο Liam Neeson, σε ρόλο που ούτε λίγο ούτε πολύ τον έχουμε ξαναδεί. Και στον ρόλο του γιου του ο Joel Kinnaman (Robocop).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες που διαδραματίζονται μέσα σε μία νύχτα. Γιατί βλέπεις κάθε ταινία δράσης που παίζει ο Liam Neeson. Γιατί σου αρέσει η καλή φωτογραφία. Γιατί σου αρέσει η ένταση και η μουσική των Junkie XL.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating3 Votes
7.3
6.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Νυχτερινή Καταδίωξη

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

11 Μαρτίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

12 Απριλίου 2015

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

114 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$50.000.000