Poster

Βασισμένη στις προσωπικές εμπειρίες του Alfonso Cuarón από τα παιδικά του χρόνια, αυτή η ταινία μας δίνει μαθήματα ανθρωπιάς αλλά και κινηματογραφικής μαεστρίας. Ο Cuarón μας ταξιδεύει στο Μεξικό του 1970 για να μας αφηγηθεί την ιστορία δύο γυναικών, της μητέρας μίας μεσοαστικής οικογένειας (Sofía) και της υπηρέτριάς της (Cleo), που ξεπερνούν τις διαφορές τους και χτίζουν μία φιλία με θεμέλια τα κοινά τους βάσανα, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την απελπισία.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο Cuarón αφήνει στην άκρη τη φαντασία και καταπιάνεται με την σκληρή πραγματικότητα. Μας μιλάει για μία οικογένεια, για μία μητέρα που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει τον σύντροφό της στο πλευρό της και για μία νεαρή γυναίκα, που είναι υπεύθυνη για όλες τις δουλειές του σπιτιού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κι η ίδια τα δικά της σοβαρά προβλήματα. Βέβαια, όλα αυτά ο Cuarón δεν τα αφήνει στο κενό, αλλά τα εντάσσει στη δυσμενή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’70.

Ασπρόμαυρη, με ρεαλιστικές και άκρως συγκινητικές ερμηνείες, με πλάνα που θα χαραχτούν για πάντα στην μνήμη σου, αυτή η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στις γυναίκες που όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσουν, βρίσκουν πάντα τρόπο να πατήσουν στα πόδια τους, χωρίς να χάσουν την ανθρωπιά τους, το ενδιαφέρον και την αγάπη για τους γύρω τους.

Η ταινία -στο μεγαλύτερο κομμάτι της- κυλάει ομαλά και αργά, ίσως και μονότονα για κάποιους. Έρχονται, όμως, και κάποιες σκηνές, έντονα συναισθηματικά φορτισμένες, σκληρές και ανατριχιαστικές, που στιγματίζουν όχι μόνο τους χαρακτήρες αλλά και τους ανυποψίαστους θεατές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκουμε τον Alfonso Cuarón, έναν καλλιτέχνη που έχοντας ήδη αποδείξει τις ικανότητές του, έρχεται να μας δωρίσει το πιο ολοκληρωμένο και ώριμο έργο της μέχρι τώρα καριέρας του. Ο Cuarón και οι συνεργάτες του ξέρουν να χειρίζονται τις κάμερες, τα φώτα και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μας κάνουν να αισθανθούμε μέλη αυτής της ταλαιπωρημένης οικογένειας, να μοιραστούμε τα πάθη, τις στεναχώριες και τις χαρές τους.

Η Yalitza Aparicio (Cleo) δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, πάρα το γεγονός ότι δεν έχει κάνει ούτε ένα μάθημα υποκριτικής. Παίζει με μία σοβαρότητα και μία γλυκύτητα, που είναι σίγουρο ότι θα σε μαγέψει. Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες που, όπως αναφέρει ο Cuarón, δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει την περίοδο των γυρισμάτων κι έτσι μας χάρισε αυτήν την αξέχαστη ερμηνεία.
Η Marina de Tavira (Sofía) μετά από πολλά χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με την υποκριτική, χάρις σ’ αυτήν την ταινία γίνεται επιτέλους παγκοσμίως γνωστή, κι όχι άδικα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί η ταινία είναι αληθινή, μας συγκινεί και μας ταρακουνά με την απλότητα της. Δεν υπάρχει τίποτα το εξωπραγματικό ή μοναδικό στην ιστορία αυτών των γυναικών κι όμως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην δακρύσεις έστω και λίγο παρακολουθώντας την εξέλιξή της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
10
Reader Rating16 Votes
5.5
9.5