Poster

Μία πρίμα μπαλαρίνα, η Dominica Egorova, μετά από ένα ατύχημα που θα της στερήσει μία καριέρα στην οποία είχε βασίσει ολόκληρη της ζωή της, θα αναγκαστεί να βρει άλλον τρόπο για να ξαναγίνει σημαντική και να καλύψει την περίθαλψη της μητέρας της. Την λύση θα δώσει ο θείος της υποδιευθυντής της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας οπού θα της προτείνει να εισέλθει στο τάγμα των ‘’REDSPARROW’’ ή ‘’ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΠΟΥΡΓΙΤΩΝ’’, ένα τάγμα που βασίζεται και στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και το μυαλό των μελών τους με σκοπό να τους κάνει τα τέλεια “όπλα” αποπλάνησης.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Jason Matthews με τον ομώνυμο τίτλο, περιγράφοντας όσο μπορεί πιο κοντά στο πρωτότυπο, την κατασκοπική ιστορία του συγγραφέα. Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε κάποια πραγματικά στοιχεία που ο Matthews γνωρίζει , καθώς υπήρξε πράκτορας της CIA για πολλά χρόνια. Το στόρυ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τις ανατροπές μέσα στο κατασκοπικό μέρος της ταινίας διακρίνουμε και μία ιδιαίτερη περιγραφικότητα χαρακτήρων καθ’ αυτό αλλά και το πώς εκείνοι εξελίσσονται βάσει των πραγμάτων που βιώνουν μέσα στην υπόθεση.

Ακόμη ένα πράγμα που θα αποσπάσει την προσοχή του θεατή είναι οι αληθοφανείς και καλογυρισμένες σκηνές βίας της ταινίας που καλύπτονται με ιδιαίτερα αληθοφανή τρόπο και θα σε κάνουν είτε να συνεχίσεις να παρακολουθείς με ακόμη περισσότερη προσήλωση είτε να τραβήξεις το βλέμμα σου για λίγα δευτερόλεπτα και μετά να παρακολουθείς ξανά με προσήλωση. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι ίδιο και το ενδιαφέρον παράγεται από την συνολική δομή της ταινίας. Ουσιαστικά παρουσιάζονται τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα κατά κύριο λόγο το ένα περιορισμένα αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου και τα πρόσωπα αυτά συνδέονται μέσω της κατασκοπικής υπόθεσης που αναλαμβάνει η πρωταγωνίστρια Dominica Egorova.

Φυσικά, όπως καταλαβαίνει κάποιος εύκολα από την υπόθεση της ταινίας τα αμερικάνικα κόμπλεξ κατά της Ρωσίας, τα οποία πηγάζουν από τον ψυχρό πόλεμο και συνεχίζονται απ’ ότι φαίνεται ως σήμερα, δεν εκλείπουν από την ταινία και αυτό όταν γίνεται κατανοητό από τον θεατή τον προϊδεάζει και για την κατάληξη περίπου της πλοκής. Παρ’ όλα αυτά η ταινία κινείται με τέτοιο τρόπο που ενδιαφέρουν τον θεατή άλλα πράγματα για να συνεχίσει να παρακολουθεί. Γενικότερα, το Red Sparrow διαθέτει πολύ καλό ρυθμό και ανατροπές και δημιουργεί την απαραίτητη αισθητική της κατασκοπίας, της δολοπλοκίας και των ‘’παιχνιδιών’’ μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο τεχνικό κομμάτι, για την σκηνοθεσία της ταινίας είχαν ακουστεί πολλά ονόματα ( Darren Aronofsky, David Fincher) ανάμεσα στα οποία επικράτησε εκείνο του Francis Lawrence. Ο Lawrence γνωστός για την τριλογία Hunger Games , αλλά και το I am Legend , ακολουθεί μία σχετικά αργή ροή με προσεγμένα πλάνα τα οποία αποτυπώνουν την λεπτομέρεια των εκφράσεων των ηθοποιών σε πολλά σημεία. Επιπλέον, η κάλυψη της δράσης και όπως προαναφέρθηκε τον βίαιων σκηνών γίνεται πολύ επιτυχημένα με τον θεατή να νιώθει σαν να συμμετέχει στην σκηνή λόγω της σκληρότητας.

Στο σενάριο βρίσκεται ο John Haythe που δείχνει να επιστρέφει στις προσεγμένες σεναριoγραφικές δουλειές του μετά το ιδιαίτερα κυνικό και καυστικό σενάριο στο Revolutionary Road. Στο Red Sparrow πατώντας πάνω στο βιβλίο δημιουργεί ωραία δομημένους διαλόγους με αρκετά προσεγμένες ατάκες που θα προβληματίσουν τον θεατή και θα προσθέσουν ακόμη μία θετική νότα στο σύνολο της ταινίας. Όσον αφορά τις ερμηνείες, η απόλυτα εκθαμβωτική και ‘’ελεύθερη’’ Jennifer Lawrence παραδίδει μία σαγηνευτική ερμηνεία (όπως απαιτεί και ο ρόλος της) μεταδίδοντας τόσο την ψυχρότητα όσο και τα συναισθήματα του χαρακτήρα που υποδύεται. Επιπλέον, οι Jeremy Irons και Charlotte Rampling δείχνουν την μεγάλη εμπειρία τους στην υποκριτική, ενώ ταυτόχρονα ο Joel Edgerton δείχνει ανίκανος να αντεπεξέλθει.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνεπώς, το The Red Sparrow είναι μία ταινία με ρυθμό και αρκετή δράση που θα ικανοποιήσει τον κάθε θεατή που θα αποπειραθεί να την παρακολουθήσει. Οι ανατροπές της και ο τρόπος με τον οποίο παρατίθενται τα γεγονότα κρατούν το κοινό σε εγρήγορση και το ενδιαφέρον του πολύ ψηλά μέχρι τέλους, παρά τις όποιες παρασπονδίες που προαναφέρθηκαν και κάνουν την εξέλιξη του έργου προβλέψιμη μέχρι ενός σημείου. Τέλος προτείνεται σε κάθε είδος θεατή, καθώς το καλογραμμένο σενάριο δίνει έναν τόνο ψυχαγωγίας στην ταινία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating22 Votes
5.8
7.5