Poster

Είσαι έτοιμος για την πιο ανατρεπτική ταινία που συνδυάζει την ανατριχίλα με την ανακάλυψη ενός «κρυφού» μυστικού»; Ανακάλυψε την πολύμηνη σχέση της Grace με τον Alex που ολοκληρώνεται με μια εντυπωσιακή γαμήλια τελετή στο πατρικό του γαμπρού. Ο γάμος πραγματοποιείται δίχως πρόβλημα, αλλά η εκκεντρική οικογένεια του Alex έχει κάποιες παραδόσεις και ετοιμάζει να δεχτεί τη νύφη με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Το βράδυ του γάμου τους, θα παίξουν ένα οικογενειακό παιχνίδι που θα φέρει τα πάνω κάτω στο νεαρό ζευγάρι. Η Grace θα προσπαθήσει να επιβιώσει από τις σκοτεινές και παράξενες διαθέσεις της οικογένειας του Alex ακόμα και αν χρειαστεί να ανατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού μια για πάντα. ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ;

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το θέμα της ταινίας είναι άκρως οικογενειακό και δεν χωράει κανείς άλλος στον κύκλο αυτό. Τι κάνουμε λοιπόν όλοι όταν πρέπει να βρεθούμε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, είτε αυτές είναι αναγκαστικές όπως οι εορτές, είτε όπως ένας γάμος; Στην πρώτη περίπτωση ένα τραπέζι, καλό φαΐ, πολύ πιοτό και όταν όλοι έχουν ικανοποιηθεί γαστρονομικός θα μαζευτούν γύρω από το αναμμένο τζάκι να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Στην δεύτερη περίπτωση τα σκηνικά ομοιάζουν. Όμως στους γάμους δεν συνηθίζεται να παίζουν ούτε οι καλεσμένοι, αλλά ούτε και οι οικογένειες κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Τώρα θα μου πείτε τι μας νοιάζει εμάς όλο αυτό; Μας νοιάζει και μας καίει έχω να σας πω αγαπητοί φιλμάκηδες.

Όχι, δεν σας έχω εδώ ακόμα μια ταινία τρόμου που έχει ως κεντρικό της θέμα το ίδιο μονότονο παιχνίδι των ψυχών. Ξέρετε για ποιο μιλάω. Εδώ αγαπητοί φίλοι έχουμε μια έξυπνη ταινία τρόμου που ζωντανεύει το επιτραπέζιο παιχνίδι. Τι σας τρόμαξα; Άντε καλέ, δεν τρομάζετε εσείς. Η νύφη όμως;

Μια διαφορετική νότα τρόμου έρχεται να μας παρουσιάσει αυτή η ταινία, βάζοντας μας μέσα στην “οικογένεια”, παρακολουθώντας τους κανόνες να μπαίνουν ένας προς έναν σε εφαρμογή. Ανακατεύοντας αριστοτεχνικά θα έλεγε κανείς, την πολυτέλεια των υλικών αγαθών με την φτωχή αντίληψη και ιδεολογία των “συγγενών” και την αγνότητα μιας ψυχής, (βλ. Νύφη) εναντίον στους πουλημένους του έξω από δω, μας προσφέρει ένα αγωνιώδες ανθρωποκυνηγητό. Οι παραλληλισμοί είναι φανεροί και δεν θα πλατειάσω εξηγώντας το προφανές. Όμως θα σας πω να της ρίξετε μια ματιά, διότι με την επιλογή της κωμικής πλευράς εκεί που  το χρειαζόταν, δημιουργήθηκε μια άλλη ατμόσφαιρα στην ταινία. Οι πιο μυημένοι στα επιτραπέζια παιχνίδια σίγουρα θα ξεχωρίσετε μέσα στις σκηνές τα διάσημα “Clue”, “Cluedo”, “The Paper Box”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Με τους Matt Bettinelli- Olpin και Tyler Gilliet στην σκηνοθεσία, έχουμε μια υπέροχη ατμόσφαιρα που συνοδεύει αυτή την παράνοια. Είναι και ο λόγος που ανέβηκε βαθμολογικά η ταινία. Στο θέμα του σεναρίου, έχουμε κι εκεί άλλους δύο παίχτες. Μιλάμε για τους Ryan Murphy και Guy Busick, που ενώ έστησαν το παιχνίδι, φτιάξαν τους κανόνες, δεν θα πω πως κατάφεραν να κερδίσουν την παρτίδα.

Η μεγάλη νικήτρια του παιχνιδιού είναι η πανέμορφη Αυστραλή ηθοποιός Samara Weaving, η οποία κέρδισε επάξια τους υπολοίπους συναδέλφους της. Εμβληματική παρουσία ήταν εκείνη της Nicky Guadagni, στον ρόλο της Θείας Ελένης. Εμένα πάντως η όλη κατάσταση μου θύμισε λιγάκι και Addams Family, θες λόγω του μακάβριου σκεπτικού, θες λόγω της “οικογενειακής” θαλπωρής; Δεν περνάει απαρατήρητος ο Mark O’ Brien στον ρόλο του Alex Le Domas, ο γλυκύτατος Adam Brody στον ρόλο του Daniel Le Domas και η Andie McDowell στον ρόλο της πεθεράς.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι και τέλειο, ούτε μπορείς να πεις πως δεν βλέπεται, αλλά η ώρα θα περάσει… Δεν μπορώ να πω πως θα περάσει “ευχάριστα” διότι δεν βλέπεις κωμωδία, όμως δεν θα τρομάξεις κιόλας (τουλάχιστον εγώ δεν τρόμαξα). Ίσως όμως να θέλεις να δεις μια ανάλαφρη ταινία τρόμου, ειδικά τώρα που η κακοκαιρία είναι συχνό φαινόμενο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6.5
Reader Rating5 Votes
6
6.3