Queen of Earth (2015)

Poster

Μετά την αυτοκτονία του πατέρα της και τον σκληρό χωρισμό από το αγόρι της, η Catherine (Elizabeth Moss) θα αποδράσει στο πανέμορφο εξοχικό της παιδικής της φίλης της Virginia (Katherine Waterston). Σ’ αυτή την απομόνωση οι δύο γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες με τα προβλήματά τους και η σχέση τους θα δοκιμαστεί.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η Catherine βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της ζωής της και χρησιμοποιεί την φίλη της ως στήριγμα. Από την αρχή όμως υπάρχει μια υποθάλπτουσα ένταση στη σχέση τους, καθώς και στα flash-backs φαίνονται προβλήματα στη μεταξύ τους επικοινωνία. Η πρωταγωνίστρια παλεύει με την κατάθλιψη (μια μάχη που ο πατέρας της έχασε) και σταδιακά οδηγείται στην τρέλα.

Υπάρχει ξεκάθαρος φόρος τιμής στις κλασικές ταινίες του Polanski και με μια πιο προσεχτική ματιά θα δει κανείς επιρροές από χαμηλού budget ταινιών τρόμου αλλά και Woody Allen. Με άλλα λόγια έχουμε ένα δράμα/ψυχολογικό θρίλερ που προσεγγίζει υπαρξιακά θέματα με πικρία και απαισιοδοξία. Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην ατμόσφαιρα παρά στην ιστορία.

Το τελικό αποτέλεσμα ανταμείβει, αν και υπήρξε μια ευκαιρία για την πλοκή να πάρει μια απρόσμενη στροφή που θα την έκανε πολύ πιο ακραία, κάτι που τελικά δεν έπραξε. Επίσης, ακόμη και στα 90 λεπτά, η ταινία δεν είναι καθόλου εύπεπτη και χωρίς τις αριστουργηματικές ερμηνείες των ηθοποιών η ταινία θα ήταν απλώς μια άσκηση της υπομονής του θεατή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς το “Queen of Earth” είναι να το δει ως ένα 90λεπτό masterclass υποκριτικής, τόσο από την Elizabeth Moss όσο και από το μικρό cast που την πλαισιώνει. Οι χαρακτήρες αποκτούν ζωή, τα λόγια και η εκφραστικότητά τους δημιουργούν κάτι όμορφο και θλιβερό ταυτόχρονα. Παρότι η ταινία είναι γεμάτη με βαρύ διάλογο, η μαγεία βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες.

Ο σκηνοθέτης Alex Ross Perry (Listen Up Philip) γνώριζε πολύ καλά τη δύναμη των ηθοποιών και τους αξιοποίησε στο έπακρο. Χρησιμοποιεί σχεδόν σε κάθε σκηνή κοντινά πλάνα, για να αποτυπώσει ακόμα και τις πιο λεπτές αποχρώσεις της κάθε ερμηνείας. Στους μονολόγους δεν κόβει αλλά αφήνει το συναίσθημα του ηθοποιού να χτιστεί σε εκτενή πλάνα. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, έδωσε μεγάλες ελευθερίες στην Moss και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

Σημαντική και η συνεισφορά του Keegan DeWitt. Η μουσική του καταβάλλει διακριτικά κάθε σκηνή, κάνοντας πιο έντονη την συναισθηματική βία που δέχονται οι χαρακτήρες. Χωρίς αυτήν ο όρος “ψυχολογικό θρίλερ” δε θα είχε θέση στην περιγραφή της ταινίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για κάποιον που ασχολείται με την υποκριτική. Πολλοί θα αποξενωθούν από την ατμόσφαιρα και τη ροή της ταινίας, αλλά κάποιος που θα την προσεγγίσει με ανοιχτό μυαλό και υπομονή θα κερδίσει κάτι στο τέλος.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
10
Reader Rating0 Votes
0
7.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Βασίλισσα Της Γης

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

07 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

15 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

90 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ