Ελληνικός Τίτλος: Η Κάθαρση

Ετος Πρώτης Προβολής: 2013

Είδος Ταινίας:

Στο έτος 2022 το έγκλημα έχει πάψει να υπάρχει. Για να αποφύγουν, λοιπόν, οποιαδήποτε έξαρση του εγκλήματος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε τον θεσμό της “Κάθαρσης”. Μια συγκεκριμένη μέρα, κάθε χρόνο, οι νόμοι και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών κάνουν στην άκρη για 12 ώρες και αφήνουν τους πολίτες να εκδηλώσουν τα καταπιεσμένα τους ένστικτα στους δρόμους χωρίς καμία συνέπεια. Όλα επιτρέπονται ακόμα και ο φόνος.
“Blessed be the New Founding Fathers for letting us Purge and cleanse our souls.”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Έχουμε μια low budget ταινία η οποία με εξέπληξε. Γυρισμένο σε ένα μέρος μόνο, κατορθώνουν να μας δείξουν όλη αυτή την ατμόσφαιρα της “κάθαρσης” που επικρατεί εκείνες τις 12 ώρες. Η μικρή διάρκεια της την κάνει πιο ελκυστική για να την δεις γιατί σκέφτεσαι “ε, και χάλια να είναι λίγο κρατάει.Θα δω κάτι άλλο μετά”. Το σενάριο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και όχι μακριά από την πραγματικότητα και δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω και σας χαλάσω το mood.
Σκηνοθετικά προσεγγίζουν το θέμα όσο πιο λιτά γίνεται χωρίς υπερβολές και επικά πλάνα. Ακολουθούν όμορφα την αφήγηση και έχουν και το στοιχείο της κάμερας ασφαλείας, όπως στο “Paranormal Activity” κάτι που τονίζει περισσότερο αυτήν την ατμόσφαιρα φόβου.
Θα δώσω μεγάλη βαρύτητα στο φωτισμό (διεύθυνση φωτογραφίας) ο οποίος είναι καταπληκτικός για μια τόσο σκοτεινή ταινία. Πάρα πολύ καλές οι αλλαγές του για να αντικατοπτρίσουν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι πιο σημαντικοί για μένα είναι οι παραγωγοί της ταινίας οι οποίοι έχουν κάνει και το Paranormal Activity και το Insidious και μέσα σε αυτούς είναι και ο Michael Bay ο οποίος καλά έκανε και δεν έβαλε το όνομα του τόσο φανερά (όπως στο TMNT) γιατί θα ήμασταν όλοι πεπεισμένοι να μην την δούμε. Ο σκηνοθέτης είναι ο James DeMonaco ο οποίος δεν έχει κάνει και κάτι σπουδαίο εκτός από το να είναι στη συγγραφική ομάδα του Negotiator και του remake του Assault on precinct 13.
Πρωταγωνιστές είναι οι Ethan Hawke και Lena Headey την οποία δυσκολευόμαστε να την συμπαθήσουμε λόγω του Game of Thrones, την παλιοπετούνια.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επειδή είναι η καλύτερη επιλογή για πρώτη ταινία σε μαραθώνιο ταινιών thriller. Επειδή σου αρέσει το όλο θέμα με τον εγκλεισμό και την αναρχία. Επειδή εμπιστεύεσαι τους τύπους που κάναν το Paranormal Activity και το Insidious.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

The Purge
ΣΕΝΑΡΙΟ7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ6.5
6.4Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (10 Votes)
7.0

POSTER

Poster

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ethan Hawke

TRAILER

 The Purge<br /><br /><br /><br />
(2013) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Κώστας Χριστοφορίδης

Ο Sismalucha γεννημένος την χρονιά που ο Philip Dick αποφάσισε να αλλάξει σώμα και ο Carpenter να εμπνεύσει με την προσωπική αγαπημένη ταινία του. Θείος του Coppola. Ξάδερφος του Gian Maria Volonte. Κολλητάρι της Gina Lollobrigida. Πρώην ερωμένη του Klaus Kinski και αδερφός της Frida Kahlo. Αποσταγμένος και διπλοβρασμένος στα πιο σκοτεινά υπόγεια της οδού Μαύρης Πέτρας, ψάχνει και βρίσκει ότι χάθηκε και αναζητείται.

Σχετικες Αναρτησεις