Prey (2022)

Poster

Τοποθετημένο στον κόσμο της φυλής των Κομάντσι στις αρχές του 1700, το “Θήραμα” είναι η ανείπωτη ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, μιας ικανής πολεμίστριας, που θέλει απεγνωσμένα να προστατεύσει τον λαό της από επικείμενο κίνδυνο. Παρακολουθεί και τελικά αντιμετωπίζει το θήραμά της, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι ένας εξαιρετικά εξελιγμένος εξωγήινος κυνηγός με προηγμένο οπλοστάσιο, με αποτέλεσμα μια μανιασμένη και τρομακτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο αντιπάλων.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία τοποθετείται 200 περίπου χρόνια πριν τα γεγονότα της πρώτης ταινίας του John Mctiernan και διηγείται την πρώτη φορά που οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με το εξωγήινο πλάσμα που λέγεται “κυνηγός”. Όπως και σε ένα συγγενικό franchise, το “Alien” οπού ο Ridley Scott αποφάσισε με δικό του όραμα να γυρίσει πολλά χρόνια πριν την αριστουργηματική πρώτη ταινία του, να απλώσει ένα νήμα προς μια ιστορία δημιουργήματος εναντίον δημιουργού, διαφορετική απ’ την γυναικεία επανάσταση απέναντι στα πατριαρχικά πρότυπα που έκανε η Elen Ripley στο πρώτο. Έτσι και το 2022 ο Dan Trachtenberg κουβαλάει δύο τεράστια καθήκοντα, να παρουσιάσει μια σεμνή, ενδιαφέρουσα, αυτοτελής ιστορία με ένα ολοκληρωμένο τόξο χαρακτήρα και μια ταινία άξιο prequel της πρώτης ιστορικής του 1987.

Βλέπω πολλά κοινά με το “Alien”, μια γυναίκα η οποία είναι μέλος μιας ομάδας-κοινότητας ανδρών, ψάχνει να βρει τη θέση και το ρόλο της σε μια κοινωνία των ιθαγενών, των κομάντσι. Διαθέτει εξυπνότερες και λιγότερο παρορμητικές  ιδέες απ’ τα A-male της “αγέλης”, γι’ αυτό θα αντιταχθεί απέναντι στο κυνηγό και αντίκρυ στην καταπιεστική μεταχείριση που δέχεται.
Το στοίχημα που βάζει το σενάριο με τον εαυτό του αποτελεί  το λόγο που η ταινία πετυχαίνει σχεδόν εκατό τις εκατό το στόχο της. Το 1987 μάθαμε ότι το πλάσμα αυτό, ερχόμενο από άλλο σύμπαν ψάχνει άξιους αντιπάλους για να σκοτώσει και να προσθέσει σκελετωμένα πτώματα στη συλλογή του. Το 2022 ο κυνηγός με τις τζίβες επιλέγει να μην επιτεθεί στη Naru καθώς δεν την θεωρεί σοβαρή απειλή, η ίδια με εξυπνάδα, γενναιότητα και θέληση καταφέρνει να αντιμετωπίσει το μεγάλο κυριολεκτικό τέρας ταυτόχρονα με το συμβολικό τέρας της περιθωριοποίησης και υποτίμησης του γυναικείου φύλου σε μια κοινωνία.

Επιπλέον, ο σεναριογράφος δίνει πόντους στην αδερφική αγάπη ανάμεσα στη Naru, και τον αδελφό της Taabe, αρχηγό της ομάδας, οι οποίοι συνεργάζονται για να αποτρέψουν τους αποικιοκράτες Γάλλους να καταλάβουν την περιοχή τους. Ο ένας, έτοιμος να θυσιαστεί για τη ζωή του άλλου κατασκευάζουν την δυνατότερη σχέση της ταινίας, όπου παρέχει σημαντικά διακυβεύματα για την ιστορία.

Έτσι, θα καταλήξουμε σε ένα δασικό καμβά από ζωώδη ένστικτα που έρχονται για τα καλά στο πρώτο επίπεδο και μια ανάγκη για υπεράσπιση του τόπου απ’ την μαχήτρια Naru.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στη σκηνοθεσία ο Dan Trachtenberg, του τίμιου “10 Cloverfield Lane“, δεν προσπαθεί ευτυχώς να αντιγράψει τον θρύλο του Αμερικάνικου σινεμά δράσης John McTiernan. Μιας και έχουμε να κάνουμε με φυλή Ινδιάνων οι μάχες είναι πολύ πιο χορευτικές σε σχέση με την μάτσο αισθητική των 80s, η κάμερα  εναρμονισμένη με το σύμπαν της ταινίας μεταποιεί το franchise με μια arthouse στοχαστική και “μουγγή” προσέγγιση που ο σκηνοθέτης οραματίστηκε και ένιωσε ότι το χρειαζόταν.
Ξέρουμε πλέον τι είναι ο κυνηγός και πως ακριβώς μοιάζει, έχουμε συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι δεν θα ξαφνιαστούμε ξανά με αυτό το εξωγήινο πλάσμα και ο Trachtenberg το γνωρίζει και έχει βάλει στο επίκεντρο τη φύση και την τροφική αλυσίδα που δημιουργείται σ’ αυτή.

Λίγα λόγια και για τη φωτογραφία η οποία ξεπερνάει κάθε προσδοκία μας, ο Jeff Cutter και το υπέροχο μάτι του βλέπει αρμονία εκεί που το ευγενές άγριο συναντά το απόκοσμο πλάσμα βγαλμένο απ’ την κόλαση.

Ερμηνευτικά εντυπωσιάστηκα από την πρωταγωνίστρια Amber Midthunder, στον πρώτο μεγάλο ρόλο της καριέρας της, η εικοσιπεντάχρονη Αμερικανίδα αποδεικνύει με μαχητικότητα και σκανδιναβική ψυχραιμία το τεράστιο εύρος της, μακάρι να γίνει μεγάλη action star στο μέλλον.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Τελειώνοντας, το Prey ακολουθεί σεναριακά τις προηγούμενες ταινίες ενός ταλαιπωρημένου franchise, όμως με την ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης αποκτά θεματικά μια πολυπλοκότητα που κανείς δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα πάρει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
8