Poster

Στο Λονδίνο του 1950, η σχολαστική και ιδιότροπη ζωή ενός φημισμένου σχεδιαστή μόδας, θα διαταραχτεί όταν στην ζωή του μπει μια νεαρή γυναίκα με δυνατή θέληση, η οποία θα γίνει η μούσα του και η ερωμένη του.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για την 8η μεγάλου μήκους ταινίας του πολυπράγμων και πολυσχιδούς Paul Thomas Anderson (Inherent Vice, There Will Be Blood), ο οποίος ενδιάμεσα από τις μεγάλου μήκους παραγωγές του, σκηνοθετεί και ιδιαίτερα αξιόλογα short films αλλά και music videos για μπαντάρες όπως οι (φίλοι του) radiohead.

Σε αυτή του την ταινία, επιλέγει να αφηγηθεί μια πολύ απλή ιστορία, δηλαδή την ιστορία του ταραχώδους έρωτα μεταξύ ενός ιδιότροπου μεσήλικα με στρωμένη ρουτίνα, και μιας νεαρής κοπέλας με τσαγανό και την θέληση να τον διεκδικήσει μέχρις εσχάτων από το πολυπληθές και φανταχτερό του περιβάλλον.

Μια φαινομενικά απλή ιστορία, μέσα από την σχολαστική σκηνοθεσία του Anderson, μετατρέπεται σε μια σπουδή πάνω στα πάθη του ανθρωπίνου χαρακτήρα, όπως η ρουτίνα, ο εγωισμός, η ζήλια, η κτητικότητα, ο ανεξέλεγκτος έρωτας, η εξουσία του ενός πάνω στον άλλο…

Συμπαραστάτες του Anderson σε αυτή του την προσπάθεια, είναι οι ερμηνείες του αναμενόμενα εξαιρετικού Daniel Day-Lewis και της εύθραυστη αλλά ταυτόχρονα δυναμικής Vicky Krieps, οι οποίοι χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές καταφέρνουν να δώσουν το κάτι παραπάνω σε μια ιστορία που υπό διαφορετικές συνθήκες (δηλαδή με άλλον σκηνοθέτη και άλλους πρωταγωνιστές) ίσως είχε καταλήξει να είναι ένα ακόμη ιστορικό μελόδραμα.

Με το σενάριο να αποτελεί ίσως το λιγότερο δυνατό σημείο της ταινίας, τόσο όσον αφορά το τετριμμένο στόρι όσο και με τους σχετικά βαρετούς διαλόγους αλλά και την μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε διάρκεια του, η σκηνοθεσία του Anderson αναδεικνύεται στον πραγματικό πρωταγωνιστή της ταινίας!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος (όπως συνηθίζει άλλωστε) ο Paul Thomas Anderson, ο οποίος με την απογυμνωμένη από φιοριτούρες και με εμμονή στην λεπτομέρεια σκηνοθεσία του καταφέρνει να μετατρέψει ένα μελόδραμα εποχής (ίσως από τις πιο αδύναμες ιστορίες που έχει διηγηθεί μέχρι στιγμής) σε μια μελέτη πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Daniel Day-Lewis και η Vicky Krieps συνθέτουν ένα φαινομενικά αταίριαστο, αλλά επί της ουσίας ταιριαστό ερμηνευτικό δίδυμο, που όσο περνάει η ώρα, γίνονται όλο και περισσότερο πειστικοί. Πολύ καλή και η βετεράνος της βρετανικής τηλεόρασης Lesley Manville στον ρόλο της αδερφής του σχεδιαστή, η οποία αποτελεί επί της ουσίας τον τρίτο πόλο και σημείο αναφοράς για τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της ταινίας.

Υπέροχη ήταν επίσης και η μουσική της ταινίας, που έδεσε αρμονικά με την αισθητική και το ύφος της ταινίας, την οποία συνέθεσε ποιος άλλος από τον ευφυή Jonny Greenwood (κιθαρίστας και ένας εκ των δυο βασικών συνθετών των radiohead) o οποίος έχει συνθέσει την μουσική για τις τέσσερις τελευταίες ταινίες του Anderson.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Phantom Thread σίγουρα είναι από τις καλές ταινίες που έχουν προβληθεί τον τελευταίο καιρό, ίσως όχι η καλύτερη, αλλά σίγουρα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της χρονιάς που μας πέρασε. Να την δεις για την υπέροχη σκηνοθεσία της, αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί τον τελευταίο ρόλο (κατά δήλωση του ίδιου) της καριέρας του Daniel Day-Lewis!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8.5
Reader Rating12 Votes
6.3
8