Poster

Ο λαγός με το όνομα Peter Rabbit ζει κι αναπνέει για την έχθρα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ αυτού και του αγρότη κύριου McGregor. Ο τόπος δράσης δεν είναι μονάχα ο λαχανόκηπος του McGregor, στον οποίο εισβάλει συνεχώς ο Peter, αλλά και το γειτονικό σπίτι, όπου κατοικεί η καλόκαρδη και φιλόζωη Bea, για τη στοργή της οποίας μονομαχούνε.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βασισμένο στο βρετανικό παιδικό βιβλίο, που έγραψε και εικονογράφησε η δημιουργός του, Beatrix Potter. Το βιβλίο αναθεωρήθηκε και εκτυπώθηκε από την ίδια τη δημιουργό αφού πολλοί εκδότες της εποχής το απέρριψαν. Κυκλοφόρησε το 1901 αλλά η εμπορική του έκδοση έγινε την επόμενη χρονιά από την εταιρία Frederick Warne & Co. Το βιβλίο ήταν επιτυχημένο και πολλαπλά αντίγραφα εκδόθηκαν τα επόμενα χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και με 45 εκατομμύρια αντίτυπα που πωλούνται, είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών.

Μια αξιαγάπητη ιστορία με πολλές κωμικές πινελιές είναι η ταινία μας, που αφορά την ζωή του λαγού Peter Rabbit και της λαγουδοικογένειας του, προσπαθώντας να συμβιώσουν “ειρηνικά” με τους ανθρώπους. Αυτό το πέτυχαν με την γλυκιά Bea που τους αγαπά και τους φροντίζει, ενώ δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον γέρο McGregor που έχει τον διπλανό λαχταριστό λαχανόκηπο που έχει βαλθεί να εξοντώσει τον Peter και την παρέα του. Όλα αλλάζουν μετά τον ξαφνικό θάνατο του και νέοι μπελάδες έρχονται μαζί με τον κληρονόμο του.

Η ταινία λοιπόν είναι μια ανάλαφρη κωμική περιπέτεια που θίγει με υπερβολές την σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώων. Σίγουρα οι ακραίες συμπεριφορές που θα δούμε μέσα υπάρχουν και γίνονται απέναντι στα ζώα, σε αντίθεση με αυτά που πράττουν τα ζώα απέναντι στην ανθρώπινη κοινότητα. Το αποτέλεσμα της ανάμειξης CGI με την αληθινή εικόνα είναι επιτυχές και έτσι η ώρα κυλάει όμορφα προσφέροντας μας μια χαλαρή διάθεση.

Ένα μεγάλο ατόπημα της ταινίας ήταν η σκηνή με την αλλεργική αντίδραση ενός χαρακτήρα στα βατόμουρα. Η Sony Pictures έγινε αποδέκτης πολλών αιτήσεων διαμαρτυρίας γι ‘αυτό το ζήτημα και οι παραγωγοί της ταινίας δήλωσαν πως δεν θα έπρεπε να έχουν διακωμωδήσει το όλο θέμα. Όπως ανέφεραν σε σχετική τους δήλωση οι παραγωγοί «ακόμη και με έναν καρτουνίστικο, χονδροειδή τρόπο δεν έπρεπε να αναφερθούμε σε αυτό και ειλικρινώς, μετανιώνουμε που δεν ήμασταν περισσότερο ενήμεροι και ευαίσθητοι απέναντι στο θέμα».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Από τον σκηνοθέτη των ταινιών Friends with Benefits / Easy A / Annie, Will Gluck, έχουμε μια συμπαθητική σκηνοθεσία και σενάριο μιας και έχει βάλει και εκεί το χεράκι του μαζί με τον Rob Lieber. Υπάρχει αρκετή αρμονία μεταξύ ανθρώπων και ζώων, όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι της ταινίας. Δεν μας φαίνεται κάτι “ξένο” και αυτό είναι θετικό γιατί κυλάει πιο ευχάριστά η ώρα θέασης.

Στον ρόλο της γλυκιάς Bea, συναντούμε την Rose Byrne, η οποία δανείζει την φωνή της στην Jemina Puddle-Duck, ο γέρο – McGregor είναι ο Sam Neill ενώ τον κληρονόμο Tomas McGregor ενσαρκώνει ο Domhnall Gleeson. Λόγω πλειάδας ηθοποιών δεν θα αναφερθώ σε όλους αλλά σε δυο τρείς που είναι δυνατά χαρτιά. Οπότε στον ρόλο του λαγού Peter έχουμε τον James Corden ενώ η Margot Robbie δανείζει την φωνή της στην Flopsy και στην The Narrator.

Από μουσική δεν θα βαρεθείτε καθόλου, μιας και δεν περνά λεπτό που να μην συνοδεύει το κάθε πλάνο. Άλλες φορές πετυχημένη άλλες φορές ξεκαρδιστική και άλλες φορές ήταν εκεί σαν μουσικό χαλί. Το θέμα είναι ένα, η μουσική ήταν ΕΚΕΙ.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Σαφώς γιατί θες να περάσεις όμορφα με το παιδί σου/ ανίψι / βαφτιστήρι. Το να το βάλεις να το δεις μόνος σου τελείως δεν το αποκλείω, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο (εντάξει γούστα είναι αυτά). Γιατί έχει τύχει να διαβάσεις το βιβλίο και θες να δεις την μεταφορά του στην οθόνη και γιατί είναι ένα διαφορετικό είδος παιδικής ταινίας σε σχέση με όλα τα animation movies που έχεις συνηθίσει. Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός : Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.8
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
6
Reader Rating0 Votes
0
6.1