The Peanut Butter Falcon (2019)

Poster

O Zak (Zack Gottsagen) είναι ένας νεαρός με σύνδρομο Down, που διαμένει σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Το όνειρό του είναι να γίνει παλαιστής. Με τη βοήθεια του συγκατοίκου του καταφέρνει να δραπετεύσει από το κέντρο με στόχο να συναντήσει το είδωλό του , το Salt Water Redneck, με την ελπίδα ότι θα του μάθει τα μυστικά του επαγγέλματος.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

O Zak, εγκαταλελειμμένος από την οικογένειά του, περιτριγυρισμένος από άτομα πολύ μεγαλύτερα από τον ίδιο, θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του. Στην προσπάθειά του να εντοπίσει το είδωλό του, συναντά τον Tyler (Shia LaBeouf). O Tyler έχει μόλις χάσει τη δουλειά του, έχει εξοργίσει τους ανταγωνιστές του, αφού τους κατέστρεψε ολόκληρο τον εξοπλισμό και παλεύει να συμφιλιωθεί με το θάνατο του αγαπημένου του αδερφού. Ο Tyler συμφωνεί να βοηθήσει το Zak να φτάσει στον προορισμό του, ενώ η Eleanor (Dakota Johnson), η οποία φρόντιζε τον Zak στο κέντρο από το οποίο διέφυγε, τον αναζητά απεγνωσμένα.

Η ταινία μας διηγείται το ταξίδι των δύο νέων. Ο Tyler αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει το Zak, αναγνωρίζοντας ότι ήδη διαθέτει πολλή δύναμη, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική. Επιδιώκει να του εμφυσήσει την ιδέα ότι είναι φυσιολογικός και ικανός, κάτι που δεν συνάδει με την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση στην οποία έχει συνηθίσει. Τον αντιμετωπίζει σαν ίσο, ούτε σαν άρρωστο ούτε σαν παιδί. Βλέπουμε τους δύο χαρακτήρες να δένονται, να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον, να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον.

Πρόκειται για μια ευχάριστη και τρυφερή ταινία που σε πολλά σημεία συγκινεί με την ευθύτητα και την απλότητά της. Παρόλο που καταπιάνεται με διάφορα ευαίσθητα θέματα δεν παύει να εκπέμπει μια αίσθηση ζεστασιάς και αισιοδοξίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι Tyler Nilson and Michael Schwartz, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι της ταινίας, αποφάσισαν να γράψουν μία ιστορία με επίκεντρο το Zack Gottsagen, αφού ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να δουλέψει μαζί τους. Μας παραδίδουν ένα σενάριο μιας γλυκιάς feel good indie ταινίας, γεμάτης ειλικρίνεια και χιούμορ, που καταφέρνει να σε αγγίξει αλλά και να σε ψυχαγωγήσει ταυτόχρονα, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές.

Το καστ της ταινίας έχει απίστευτη χημεία και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά σημεία της. Ο Zack Gottsagen αποδεικνύει ότι μία ταινία μπορεί να βασιστεί στην ερμηνεία ενός ηθοποιού με σύνδρομο Down και να έχει επιτυχία, από άποψη εισιτηρίων αλλά και κριτικών. Ο Shia LaBeouf αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αξίζει να αγνοήσουμε τους λάθος λόγους για τους οποίους είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στο παρελθόν και να αναγνωρίσουμε το ταλέντο του και την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει κάθε χαρακτήρα. Τέλος, η Dakota Johnson έρχεται να συμπληρώσει το δίδυμο, με μία ερμηνεία που ταιριάζει απόλυτα στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα της ταινίας.

Ακόμη, o Nigel Bluck έχει κάνει πολύ όμορφη δουλειά στην φωτογραφία. Τα πλάνα από το ταξίδι των ηρώων στον αμερικανικό νότο σου προκαλούν μια αίσθηση νοσταλγίας, μια έντονη επιθυμία να βρεθείς κοντά στη φύση, σε μέρη ερημικά και γαλήνια.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η ιστορία είναι απλή, οι χαρακτήρες καταφέρνουν να σου γίνουν αγαπητοί ο καθένας με το δικό του τρόπο. Είναι μια όμορφη περιπέτεια, που αξίζει να δεις όταν έχεις ανάγκη από κάτι ευχάριστο αλλά όχι και ρηχό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating1 Vote
9.3
8.5