Paths of Glory (1957)

Poster

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα στρατιωτών αρνείται να συνεχίσει μια επίθεση που θεωρείται απ`όλους απίθανη. Οι ανώτεροί τους αποφασίζουν να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το Paths of Gloory, ανήκει στις πολεμικές ταινίες που εστιάζουν στα δεινά του πολέμου απ’ την οπτική γωνία του φαντάρου, κάνοντας την αρχή για να έρθουν κι άλλες σύγχρονες τέτοιες (Dunkirk, 1917).

Εδώ συναντάμε την οπτική γωνία του Kubrick πάνω στον πόλεμο. Αυτό που θέλει να περάσει είναι το μέγεθος της ματαιότητας του πολέμου. Την ώρα που στρατιώτες με οικογένειες σκοτώνονται στα χαρακώματα, άνθρωποι καιροσκόποι στα μεγάλα κλιμάκια ενδιαφέρονται για την ανέλιξη τους δρώντας μακιαβελικά στην πλάτη των φαντάρων. Δεν θα χαρακτήριζα την ταινία αντιπολεμική καθώς οι στρατιώτες είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, αλλά προσπαθούν να διεκδικήσουν τα οποία δικαιώματα τους μέσα σε στα χαρακώματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βασικός χαρακτήρας είναι ο Συνταγματάρχης Dax που τον υποδύεται με μεγάλη μαεστρία και στρατιωτική αυστηρότητα Kirk Douglas, ο οποίος διατάζει εκ μέρους του ανωτέρου του την αποστολή, δηλαδή να καταλάβουν μια βάση του εχθρού με μόνο μια μεραρχία στην διάθεση του, κάτι αδιανόητο. Είναι φανερό από τις πρώτες σκηνές πως ο Dax είναι ένας έντιμος άνθρωπος που μέλημα του είναι να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες.

Το κλειδί για το χαρακτήρα του μας αποκαλύπτεται την στιγμή που παίρνει την εντολή απ’ τον Στρατηγό, τον καθόλα υποκριτή Mireau (George Macready) ο οποίος δεν νοιάζεται για τις απώλειες του πολέμου ενδιαφέρεται για την προαγωγή του τρώγοντας με χρυσά κουτάλια στο λουσάτο αρχηγείο του.

Ο George Macready είναι εξαιρετικός, με την ερμηνεία του αυτή εκπροσωπεί την σαπίλα του πολέμου. Ο χαρακτήρας του υπάρχει στην ταινία για ανταγωνιστής του Dax. Έπειτα ερχόμαστε στους 3 φαντάρους, o Joe Turkel (ναι τον έχετε ξαναδεί ως φαντασίωση μπάρμαν του Jack Torrance στο The Shining) υποδύεται τον Pierre Arnaud με θάρρος, γενναιότητα αλλά και άρνηση απέναντι στα παράλογα του πολέμου. Ο Ralph Meeker ενσαρκώνει τον ρόλο του Philippe Paris σιωπηλά με νότες υπόγειας κατάρρευσης, ένας στρατιώτης που τα δεινά του πολέμου τον έχουν “αδειάσει”. Τέλος ο Timothy Carey (μπορεί να τον θυμάστε από την παλιά σειρά Άγγελοι του Τσάρλι) παίζει έναν απόλυτα κατεστραμμένο στρατιώτη που καταλαβαίνει με τον πιο βάρβαρο τρόπο πτι κανείς δεν νοιάζεται για τα δικαιώματα του.

Σκηνοθετικά ο Stanley Kubrick έχει background από 3 ταινίες μεγάλου μήκους, δεν καινοτομεί κάνει μεγάλα ανοιχτά πλάνα με τεράστιο βάθος πεδίου και υπέροχα μονόπλανα που εξυπηρετούν πάντοτε την ιστορία που θέλει να διηγηθεί. Είναι μια πανέμορφη ταινία, στην φωτογραφία ο George Krause δε κάνει βιρτουόζικα πράγματα καθώς θέλει να μεταφέρει τις εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης. Την μουσική έχει γράψει Gerald Fried που δημιουργεί εξαιρετική ατμόσφαιρα με τα επικά αλλά και τα υπόγεια πολεμικά θέματα του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Να την δεις για την υπέροχη ερμηνεία του Kirk Douglas, την απίστευτα απλή αλλά συνάμα μαεστρική δουλειά στην σκηνοθεσία του Kubrick και την οπτική του πάνω στον πόλεμο. Τέλος να την δεις γιατί είναι μια πολύ μικρή ταινία (86 λεπτά) που κυλάει σα “νεράκι”.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
8.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Σταυροί στο Μέτωπο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

25 Οκτωβρίου 1957

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

88 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$935.000