Oasis: Supersonic

Το Supersonic ακολουθεί την ιστορία των Oasis, μιας από τις μεγαλύτερες μπάντες στην ιστορία της Μ. Βρετανίας, από τις εργατικές κατοικίες του Manchester, έως το αποκορύφωμα της καριέρας τους, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, μπροστά σε 125.000 θεατές, στο Knebworth. Και εμείς στον filmakias.gr είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη, στα πλαίσια του In-Edit Festival.

Σε παραγωγή του ίδιου του Liam Gallagher (frontman των Oasis), από τους δημιουργούς του περσινού «Amy» ( που αφορούσε την ζωή της εκλιπούσας Amy Winehouse), η ταινία μας παρουσιάζει πτυχές από την ζωή των αδερφών Gallagher που μέχρι τώρα ίσως αγνοούσαμε. Βλέπουμε υλικό που προβάλλεται για πρώτη φορά. Υλικό από την ζωή της οικογένειας Gallagher στην Ιρλανδία, εκεί όπου η μητέρα Gallagher έφερε στον κόσμο 3 αγόρια (Paul, Noel, Liam). Συνεντεύξεις των Noel και Liam Gallager, όπως επίσης και της μητέρας τους Peggy, στις οποίες εξηγούν ότι ο πατέρας τους ήταν ένας μέθυσος που κακοποιούσε συστηματικά την γυναίκα του και τα παιδιά του. «My father beat the music into me» λέει ο Noel σε μια συνέντευξη, ο οποίος έχει έντονες τις μνήμες κακοποίησης από τον πατέρα του, σε αντίθεση με τον Liam που ήταν ακόμα μωρό. Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το πώς πήραν την απόφαση να αφήσουν την Ιρλανδία προκειμένου να γλιτώσουν από τον πατέρα τους και να εγκατασταθούν στις εργατικές συνοικίες του Manchester, εκεί όπου η Peggy έκανε ότι δουλειά μπορούσε να κάνει προκειμένου να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της (σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο Liam αποκαλύπτει πως ένας από τους λόγους που ήθελε να γίνει διάσημος και να βγάλει λεφτά με την μπάντα ήταν για να μπορέσει να προσφέρει μια άνετη ζωή στη μητέρα τους ούτως ώστε εκείνη να μην χρειαστεί να ξαναδουλέψει).

Μεταφερόμαστε στα τέλη των 80’s, στα εφηβικά χρόνια του Liam, όπου ένας καβγάς και ένα χτύπημα στο κεφάλι, θα του φυτέψουν την ιδέα να φτιάξει μπάντα. Την ίδια εποχή, ο Noel, που είναι ένας κλειστός χαρακτήρας σαν νέος, βρίσκεται σε περιοδεία ως τεχνικός ήχου με τους Inspiral Carpets, όπου μαθαίνει από την μητέρα του τα νέα ότι ο μικρός του αδερφός δημιούργησε μπάντα. Πλάνα από τις πρώτες πρόβες των Oasis και από το πώς ο Liam σχεδίαζε να βάλει τον αδερφό του στην μπάντα. Η πρώτη τους πρόβα μαζί και το πώς ο Noel μαγεύτηκε την πρώτη φορά που άκουσε τα κομμάτια του, που μέχρι τότε έπαιζε με την ακουστική του κιθάρα, να παίζονται από την μπάντα. Παρακολουθούμε την πορεία τους από τα υπόγεια στούντιο του Manchester μέχρι την καθοριστική βραδιά στην Γλασκόβη, όπου τους ανακάλυψε ο Alan McGee και τους πρόσφερε συμβόλαιο… and the rest is history! Σε χρόνο ρεκόρ έγιναν η νούμερο ένα μπάντα παγκοσμίως, με τους πρώτους δυο δίσκους τους να σπάνε κάθε ρεκόρ πωλήσεων μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αλλά ότι τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι καταδικασμένο να συγκρουστεί. «Οι Oasis ήταν σαν μία Ferrari,» λέει ο Liam «Υπέροχοι στην όψη, υπέροχοι στην οδήγηση αλλά σε πετάνε εκτός δρόμου κάθε τόσο.» Supersonic (που σημαίνει υπερηχητικός) είναι άλλωστε και ο τίτλος της ταινίας, που αποτυπώνει ακριβώς τους τρελούς ρυθμούς τους οποίους έζησε η μπάντα τα πρώτα της χρόνια.

Το Supersonic καταφέρνει να μπολιάσει την μουσική με την αφήγηση, με τις συνεντεύξεις μελών της μπάντας και το ανέκδοτο υλικό από την ζωή των αδερφών Gallagher με αρμονικό τρόπο, με αποτέλεσμα με το τέλος της ταινίας να μην έχεις καταλάβει πως περάσανε 125 λεπτά και να θες κι άλλο. Από το πρώτο του frame μέχρι την πτήση των μελών της μπάντας με ελικόπτερο πάνω από τον συναυλιακό χώρο του Knebworth, μια πτήση που συμβολίζει την πορεία τους προς τα αστέρια, αυτό το rockumentary θα σε κάνει να νοσταλγήσεις, θα σε κάνει να συγκινηθείς, θα σε εμπνεύσει να κάνεις καινούργια πράγματα μα κυρίως θα σε κάνει να αγαπήσεις την μουσική και να θέλεις να ενταχθείς και εσύ στον μαγικό της κόσμο.

Ευχαριστούμε το IN-EDIT Festival για την πρόσκληση!

Φεστιβαλ Κινηματογράφου