Ελληνικός Τίτλος: Nymphomaniac

Ετος Πρώτης Προβολής: 2013

Είδος Ταινίας:

Το άγριο, αλλά ποιητικό ταξίδι, όπως το αφηγείται η διαγνωσμένη νυμφομανής Τζο, από τη γέννηση της μέχρι σήμερα, σε ηλικία 50 ετών. Ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, ο γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, βρίσκει τη Τζο χτυπημένη σ’ ένα σοκάκι. Τη μεταφέρει στο διαμέρισμα του, όπου τη φροντίζει και τη ρωτάει για τη ζωή της. Την ακούει με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της ξετυλίγεται…

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ο γνωστός τρελός και εκκεντρικός σκηνοθέτης Lars von Trier, μας παραδίδει ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα, αφηγούμενος την ιστορία της νυμφομανούς Joe. H αφήγηση ξεκινάει από την παιδική ηλικία του κοριτσιού και μας διηγείται με έντονο, άλλες φορές λυρικό και άλλες φορές ωμά ρεαλιστικό, τρόπο τις σκληρές εμπειρίες που βίωσε και βιώνει η πρωταγωνίστρια λόγω του εθισμού της στο σεξ. Μπορεί κάποιος να σοκαριστεί από τις σκληρού πορνό ερωτικές σκηνές που υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, μα αν μείνει μόνο εκεί, αυτό θα πει πως έχασε τελείως το νόημα. Οι σκηνές αυτές είναι δουλεμένες τόσο προσεκτικά από τον Δανό σκηνοθέτη, που εκεί που άλλος θα δημιουργούσε μια πορνό-επιφανειακή ταινία, αυτός δημιούργησε ένα ιδανικό πορτρέτο για το που οδηγεί ο εθισμός και η έλλειψη ορίων σε οποιαδήποτε απόλαυση. Ένα πορτρέτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε υπεύθυνα μέσα από το πάντα λυρικό τρόπο με τον οποίον ο Trier αποδίδει κινηματογραφικά τις ιστορίες του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πλειάδα πολύ γνωστών ηθοποιών εμφανίζεται στο φιλμ, δίνοντας όλοι τους εκπληκτικές ερμηνείες. Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Shia La Beuf, Uma Thurman, Christian Slater δίνουν ερμηνείες που θα αποτελούσαν ψηστήρι για οποιονδήποτε σκηνοθέτη να τους προσλάβει στην ταινία του. Στην ενορχήστρωση (σκηνοθεσία και σενάριο) του όλου εγχειρήματος, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Lars von Trier, ο οποίος καταπιάνεται με ένα θέμα ταμπού της σύγχρονης κοινωνίας. Bonus, το εκπληκτικό soundtrack της ταινίας, που δένει αρμονικά με τις σκηνές τις οποίες ντύνει ηχητικά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί όσο και σεξουαλικά απελευθερωμένη να είναι η σύγχρονη κοινωνία, κάποια θέματα ακόμη αποτελούν ταμπού, και είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την τόλμη να καταπιαστούν με αυτά τα θέματα και να τα κοινοποιήσουν με τρόπο, που να θέτει κοινωνικούς προβληματισμούς. Γιατί είσαι fan του Trier. Γιατί είσαι φαν του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Γιατί σου αρέσουν οι «δύσκολες» ταινίες. Τέλος, ΠΡΕΠΕΙ να την δεις, γιατί μιλάμε για masterpiece.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Nymphomaniac
ΣΕΝΑΡΙΟ9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ9
ΜΟΥΣΙΚΗ8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ9
8.8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (7 Votes)
4.7

POSTER

Poster

TRAILER

 Nymphomaniac: Vol. I<br /><br /><br />
(2013) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης

Είναι ο ορισμός του φιλμάκια. Θεωρεί μεγάλο του κατόρθωμα το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών του, αντί να παρακολουθεί μαθήματα, παρακολουθούσε 3-4 ταινίες ημερησίως. Λατρεύει την αίσθηση της αίθουσας του κινηματογράφου, αλλά δεν απορρίπτει και άλλες, πιο σύγχρονες μορφές video art. Όταν δεν βλέπει ταινίες με την γυναίκα του, γράφει και παίζει μουσική με την μπάντα του. Αγαπημένοι ηθοποιοί: Robert Carlyle, Gary Oldman, Tom Hardy, Christian Bale, Michael Cane...Αγαπημένος σκηνοθέτης: Tim Burton. Αγαπημένη ταινία: The Lord of the Rings(Trilogy).

Σχετικες Αναρτησεις