El Aviso (The Warning) (2018)

Poster

Ένας άντρας πυροβολείται κατά τη διάρκεια μίας ληστείας σε ένα βενζινάδικο και βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κώμα. Δέκα χρόνια αργότερα ένα δεκάχρονο αγόρι λαμβάνει ένα μυστηριώδες σημείωμα που το προειδοποιεί πως θα πεθάνει την ημέρα των γενεθλίων του. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα δύο γεγονότα μεταξύ τους; Το γρίφο προσπαθεί να λύσει ένας μαθηματικός, ο οποίος είναι διάνοια, όμως πάσχει από σχιζοφρένεια.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Άλλη μία Ισπανική ταινία με μυστήριο, αγωνία, ιδιαίτερο σενάριο και φυσικά… ανατροπές! (Όπως κάθε ισπανικό φιλμ που σέβεται τον εαυτό του άλλωστε). Η ταινία ασχολείται πολύ με μεταφυσικές αλλά και επιστημονικές θεωρίες, όπως είναι η μετεμψύχωση, τα παράλληλα σύμπαντα και δεν συμμαζεύεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ισπανοί καταπιάνονται με τέτοια θέματα. Έχουν αγγίξει τέτοιες θεωρίες και σε άλλες ταινίες τους.

Στην εν λόγω ταινία θίγουν και το θέμα των ψυχικών διαταραχών και πιο συγκεκριμένα της σχιζοφρένειας, δείχνοντας μας σε πρώτο πλάνο πως αισθάνεται και πόσο υποφέρει ένας πάσχων από σχιζοφρένεια. Κάτι ανάλογο με το “A beautiful mind” που χάρισε το Oscar στον Russell Crowe. Τέλος, δεν αμελεί να θίξει και το φλέγον θέμα του bulling για το οποίο άλλωστε έχει ξεκινήσει μια τεράστια, παγκόσμια εκστρατεία (μα προκοπή δεν είδαμε ακόμα δυστυχώς). Τώρα που το σκέφτομαι, είναι πολλά τα θέματα που ο σκηνοθέτης πήγε να θίξει σε μία μόνο ταινία και κάπου εκεί ίσως να έχασε λίγο έδαφος, αφού- μοιραία- δεν είχε τον χρόνο να τα αναπτύξει όλα όσο χρειαζόταν. Δεν μπορώ να πω ότι πέταξα τη σκούφια μου όπως την έχω πετάξει για άλλα Spanish movies. Κατά τα άλλα όμως, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία που δεν αφήνει τον θεατή να βαρεθεί, αλλά εκτός αυτού τον προβληματίζει κιόλας για τη ζωή, τον θάνατο, το σύμπαν κ.τ.λ.

Ο τίτλος “El Aviso” σημαίνει “η προειδοποίηση”. Η ελληνική μετάφραση είναι μάλλον αυθαίρετη και αφορά περισσότερο στο γεγονός πως το περιεχόμενο της ταινίας σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας θεωρία του χάους, για την οποία έχουμε ήδη δει την ταινία “το φαινόμενο της πεταλούδας”. Οπότε ο ελληνικός τίτλος θέλει να μας παραπέμψει εκεί, “προδίδοντας” τον μεταφυσικό χαρακτήρα ταινίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία Daniel Calparsoro. Ναι μεν αξιόλογη η δουλειά του αλλά βλέποντας το αποτέλεσμα ένιωσα πως είναι επηρεασμένος από πολλές διαφορετικές ταινίες, ισπανικές και χολιγουντιανές, όπως αυτές που προανέφερα. Συνέχεια μου θύμιζε κάτι άλλο. Έτσι δεν μπορώ να πω πως με συγκλόνισε τελικά, αν και πέρασα ευχάριστα 90’ λεπτά από τη ζωή μου. Το σενάριο είναι των Patxi Amezcua, Chris Sparling, Jorge Guerricaechevarría, Paul Pen. Βλέποντας το βιογραφικό των σεναριογράφων, καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτό το τουρλού τουρλού. Ο καθένας έχει διαφορετικό στυλ και επιρροές τις οποίες και προσπάθησαν να “στριμώξουν” στα 90’ της ταινίας.

Οι ηθοποιοί, συνεπείς στη δουλειά τους, έφεραν εις πέρας τους ρόλους τους χωρίς όμως πάλι να πω πως με συγκλόνισαν. Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε φυσικά στον πρωταγωνιστή που είχε ένα πολύ δύσκολο ρόλο ομολογουμένως. Έναν ρόλο στον οποίο αντεπεξήλθε αξιοπρεπώς. Raúl Arévalo, Aura Garrido, η Belén Cuesta και ο μικρός Hugo Arbues, είναι βασικοί ήρωες της ταινίας. Τέλος, η μουσική του Julio de la Rosa ήταν πολύ δυνατή, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και αγωνία στον θεατή.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Για τους γνωστούς και μη εξαιρετέους λόγους. Ισπανικό σινεμά, θρίλερ, αγωνία, ανατροπή κ.τ.λ. Επίσης η ταινία απευθύνεται σε όσους ψάχνονται με παραφυσικές και συμπαντικές θεωρίες, καθώς και σε όσους είναι λάτρεις των μαθηματικών. Αξίζει τον κόπο να τη δείτε με φίλους και μετά να πάτε να τσιμπήσετε κάτι, αναλύοντας και φιλοσοφώντας το άφθονο υλικό που προσφέρει η ταινία προς προβληματισμό. (Ποιοι είμαστε, που πάμε, από που ερχόμαστε, πως λειτουργεί το σύμπαν και όλα αυτά που απασχολούν και πάντα θα απασχολούν το ανθρώπινο είδος )

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating3 Votes
6.6
6.5