Poster

Στη βρετανική επαρχία του 1947, ο 93χρονος Sherlock Holmes αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια απώλειας μνήμης. Η φιλία που δημιουργείται μεταξύ του Holmes και του ανήλικου γιου της οικονόμου του, ξυπνάει μέσα του την επιθυμία να διαλευκάνει την άλυτη για 30 χρόνια υπόθεση που τον οδήγησε στην απόσυρση από το επάγγελμα του ντετέκτιβ.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Πρόκειται για μεταφορά του μυθιστορήματος “A Slight Trick of the Mind” του Mitch Cullin, που παρουσιάζει τον δαιμόνιο Sherlock Holmes, ως πραγματικό-τρωτό ανθρώπινο ον, όπως πολύ σοφά επισημαίνει και το poster της ταινίας με την φράση “Ο άνθρωπος πέρα απο τον μύθο”. Στα βαθιά γεράματα του λοιπόν, ο άλλοτε χαρισματικός, ιδιοφυής και ευρηματικός Sherlock, παλεύει να κρατήσει την μνήμη του ζωντανή. Λόγω γήρατος πάσχει από απώλεια μνήμης. Η απουσία του Dr. Watson απο το πλευρό του, τον οδηγεί στο να δεί στο πρόσωπο του μικρού του θαυμαστή Roger, τον φίλο που του έλειπε τα τελευταία χρόνια.

Με αργούς ρυθμούς, η ιστορία ακολουθεί κατα πόδας τον γέρο-Sherlock, να επιχειρεί για μια τελευταία φορά τα κόλπα του. Καθόλη την διάρκεια της ταινίας κυριαρχεί το συναίσθημα της νοσταλγίας. Από ερμηνευτικής άποψης η ταινία θα σε ικανοποιήσει, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα σου θυμίσει την πιο “σύγχρονη” εκδοχή του Sherolck Holmes που όλοι αγαπήσαμε! Είτε διότι είναι υπερήλικας και τον έχεις συνηθίσει αλλιώς, είτε διότι καταρρίπτει όλα αυτά που ξέραμε γι’ αυτόν, συν το ότι δεν είδαμε για τελευταία φορά την Baker Street.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, που δεν μας πρόσφερε για τελευταία φορά, θα πω πως εάν δεν υπήρχε αναφορά του ονόματος του καθόλη την διάρκεια της ταινίας, δεν θα υπήρχε περίπτωση να καταλαβαίναμε ότι η ταινία αναφέρεται στον πιο διάσημο ντεντέκτιβ όλων των εποχών. Θα ήταν απλά οι τελευταίες ώρες ενός ντεντέκτιβ, ο οποίος έχει χόμπυ την μελισσοκομεία, που όμως παρόλα αυτά, έχει πάντα τον τρόπο να μας μαγεύει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Εδώ υποκλινόμαστε στον καταπληκτικό Βρετανό ηθοποιό Ian McKellen (X-men, Wolverine, Lord Of The Rings) ο οποίος ενσάρκωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του Sherlock, δίνοντάς του μια άλλη, πιο ανθρώπινη διάσταση με έντονο το στοιχείο της αυτοσυντήρησης. Δίνει τόση βάση στο γεγονός ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι “υπερήλικας”, που δεν σου αφήνει περιθώρια απ’ το να τον μπερδέψεις με τον παππού σου.

Στην σκηνοθεσία ο βρεβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Bill Condon ( Kinsey – 2004, The Fifth Estate – 2013), που μας ικανοποιεί με το αποτέλεσμα, καταφέρνοντας υπέροχα πλάνα που εναλλάσσονται από την πανέμορφη φύση, μέχρι τα δακρυσμένα μάτια της Ann Kemlot. Στο σενάριο έχουμε τον Jeffrey Hatcher (The Duchess, Casanova). Ο συνδυασμός των δυο παραδίδει στην μεγάλη οθόνη ένα κινηματογραφικά άρτιο αποτέλεσμα όσον αφορά την μεταφορά του μυθιστορήματος.

Ικανοποιητικές ερμηνείες απο τον Milo Parker (Roger) και την αξιόλογη Laura Linney (The Fifth Estate-Mystic River). Τέλος, ευχάριστο είναι και το πέρασμα του ηθοποιού Hiroyuki Sanada (Ronin 47 – Wolverine) στον ρόλο του Tamiki Umezaki.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσει (σαν και μένα) ο Sherlock Holmes και θες με κάθε ευκαιρία να τον δείς. Γιατί έχεις διαβάσει το μυθιστόρημα και θες να το δεις στην μεγάλη οθόνη. Γιατί σου αρέσει το βρετανικό accent (σαν και μένα). Τέλος, γιατί σου αρέσει ο Sherlock, δεν υπάρχει άλλος λόγος!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating4 Votes
8.8
6.8