Poster

Χιλιάδες χρόνια μετά την καταστροφή του πολιτισμού απο ένα κατακλυσμικό γεγονός, η ανθρωπότητα προσαρμόστηκε και εξελίχθηκε ένας νέος τρόπος ζωής. Γιγάντιες κινούμενες πόλεις με τεράστιες μηχανές και τροχούς, καταναλώνουν τους πόρους άλλων μικρότερων πόλεων. Ο Tom Natsworthy, που κατάγεται απο ένα χαμηλό στρώμα της σπουδαίας κινούμενης πόλης του steampunk Λονδίνου, βρίσκει τον εαυτό του να παλεύει για την επιβίωση, ύστερα απο την συνάντηση του με την επικίνδυνη φυγά Hester Shaw. Δυο άνθρωποι εντελώς αντίθετοι, που τα μονοπάτια τους δεν θα έπρεπε να είχαν διασταυρωθεί, δημιουργούν μια αταίριαστη συμμαχία που θα αλλάξει την πορεία του μέλλοντος.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βασισμένο στον πρώτο τόμο της τετραλογίας βιβλίων του βραβευμένου συγγραφέα Philip Reeve ( ο οποίος κάνει και μια cameo εμφάνιση στην ταινία), η ταινία μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά την σημερινή εποχή. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα έχει καταστραφεί από την αλόγιστη χρήση ενέργειας, με αποτέλεσμα οι πόροι του πλανήτη να είναι περιορισμένοι, κάτι που έχει οδηγήσει τις παλιές μεγάλες πόλεις να μετατραπούν σε κινούμενες, προς αναζήτηση πόρων.

Είναι εξαιρετική η απεικόνιση αυτής της -σχεδόν παραμυθένιας- δυστοπίας από τους δημιουργούς της ταινίας. Ένα εικαστικό περιβάλλον που ανά στιγμές θυμίζει τον Πόλεμο των Άστρων, τόσο για τις σχεδόν μαγικές εικόνες που παρουσιάζονται όσο το δυνατόν ρεαλιστικά στον θεατή, όσο και για την όλη θεματολογία των πόλεων-ρακοσυλεκτών. Τα κινούμενα αστικά τοπία παραπέμπουν ευθέως στο κλειστοφοβικό αστικό τοπίο του επίσης δυστοπικού City of Ember, ενώ οι επικές σκηνές φέρουν λίγο από το μεγαλείο των τριλογιών Lord of the Rings και Hobbit.

To Mortal Engines σου φέρνει στο μυαλό, υπέροχες κινηματογραφικές αναμνήσεις από τις παραπάνω ταινίες, χωρίς όμως σε καμία των περιπτώσεων να τις αντιγράφει. Άψογη χρήση CGI, η οποία “ντύνει” όμορφα τα τοπία, φέρνοντας τα όσο πιο κοντά γίνεται στην ρεαλιστική απεικόνιση, δίχως όμως να κουράζει το μάτι του θεατή. Μοντάζ που διατηρεί έξοχα τον ρυθμό της ταινίας με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Σκηνοθεσία, η οποία πατώντας στα χνάρια προηγούμενων ταινιών επικής/επιστημονικής φαντασίας, καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και ένα σενάριο, το οποίο με εξαίρεση κάποιες (ελάχιστες ευτυχώς) ευκολίες στην πλοκή, αποδίδει επιτυχημένα την βασική ιστορία του βιβλίου, καταφέρνοντας παράλληλα να σου διατηρήσει το ενδιαφέρον στα επί μέρους sub-plots.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η σκηνοθεσία του Mortal Engines ανήκει στον βραβευμένο με Oscar καλλιτέχνη οπτικών εφέ για το King Kong, Christian Rivers, ο οποίος τα καταφέρνει περίφημα στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, τόσο στο στήσιμο των πλάνων του, όσο και στην σκηνοθεσία των ηθοποιών του. Στο πλευρό του Rivers, οι τρεις φορές βραβευμένοι με Oscar δημιουργοί των τριλογιών Hobbit και Lord of the Rings, Fran Walsh, Philippa Boyens και Peter Jackson, που έχουν γράψει το σενάριο, και με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου διευκόλυναν την πλοκή, (κάποιοι κακεντρεχείς ίσως πουν ότι τεμπέλιασαν, αλλά εμείς ως λάτρεις του έργου του Jackson δεν υιοθετούμε τέτοιους χαρακτηρισμούς).

Η παραγωγή του φιλμ ανήκει στους Zane Weiner, Amanda Walker (Hobbit trilogy), Deborah Forte (Goosebumps) όπως επίσης και στους Walsh και Jackson. Υπέροχη ήταν και η μουσική από τον Junkie XL (ο οποίος έχει γράψει επίσης μουσική για τα Mad Max: Fury Road και Man of Steel) όπως και η κινηματογράφηση από τον, έμπειρο στον κόσμο του Lord of the Rings, Simon Raby.

Πολύ καλή δουλειά έγινε επίσης και τις Casting Directors της ταινίας, Amy Hubbard και Liz Mullane, οι οποίες έφεραν στα πλατώ του Mortal Engines πολλά υποσχόμενους νεαρούς ηθοποιούς, όπως οι Hera Hilmar, Robert Sheehan και Leila George, οι οποίοι συνδυάστηκαν αρμονικά με τους έμπειρους του είδους, όπως ο τιτάνας Hugo Weaving και ο χαμαιλέοντας Stephen Lang.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Mortal Engines είναι από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα είναι μέσα στις καλύτερες ταινίες φαντασίας της φετινής χρονίας. Θα ακολουθήσουν φαντάζομαι και ισάριθμες με τα βιβλία συνέχειες της ταινίας, οπότε η κινηματογραφική διασκέδαση θα συνεχιστεί για χρόνια. Η θέαση του θα σου προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα μα το μόνο σίγουρο είναι ότι το μάτι σου θα χορτάσει κινηματογραφικό υπερθέαμα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating3 Votes
7.6
7.8