Ελληνικός Τίτλος: Monsoon

Ετος Πρώτης Προβολής: 2020

Είδος Ταινίας:

Ο Βιετναμέζος-Βρετανός Kit (Henry Golding), ο οποίος διέφυγε από το Βιετνάμ όταν ήταν 6 ετών κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Βιετνάμ και Αμερικής, επιστρέφει μετά από περίπου 30 χρόνια στη Σάιγκον, την πόλη όπου γεννήθηκε, για να θάψει τις στάχτες της μητέρας του αλλά και να επιστρέψει στα μέρη και τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Odeon όπερα, το Monsoon μας έκανε να νιώσουμε τα πάντα: χαρά, λύπη, νοσταλγία, έρωτα, πόνο, ακόμα και να προβληματιστούμε για τη δική μας ταυτότητα. Ο Kit επιστρέφει στο Βιετνάμ μετά από 30 χρόνια. Ζώντας στο Λονδίνο με την οικογένειά του από τα 6 του χρόνια, μεγαλώνοντας χωρίς ιστορίες ή αναμνήσεις από την πατρίδα του, επιστρέφει ως ξένος, ως τουρίστας, αδυνατώντας να θυμηθεί ακόμη και τη μητρική του γλώσσα. Ο ίδιος ξεκινάει μια εσωτερική αναζήτηση στη χώρα που θυμάται αμυδρά και που μοιάζει να έχει αλλάξει ολότελα. Γνωρίζοντας τον Lewis (Parker Sawyers), έναν Αμερικανό που ζει στη Σάιγκον, θα ξεκινήσουν μαζί τόσο μια όμορφη ερωτική ιστορία αλλά και μια εξιστόρηση δυο παιδιών που μεγάλωσαν με βετεράνους πατέρες του Πολέμου του Βιετνάμ.

Το one-night-stand τους θα καταλήξει στην ομορφιά ενός ερωτικού συναισθήματος. Καθώς αυτή η γνωριμία θα τους φέρει κοντά, οι -με έναν ιδιαίτερο τρόπο- κοινές πληγές τους θα τους ενώσουν. Με μια ρομαντική και νοσταλγική διάθεση, η ιστορία θα μας θυμίσει όσα οι λαοί άφησαν πίσω ανά καιρούς, αναμνήσεις και πατρίδες, κυνηγώντας ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τη δύνη του πολέμου. Ωστόσο, η ίδια η ταινία θα τοποθετήσει δυο ήρωες που αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο αυτές τις πληγές στο ίδιο κάδρο. Η οικογένεια του Kit είχε βρει καταφύγιο στην Αγγλία, ως μια άλλη γη της απαγγελίας, και ο ίδιος επιλέγει να την επισκεφτεί με σκοπό να βρεθεί πίσω στις ρίζες του, ενώ ο πληγωμένος Lewis επιλέγει να μετοικίσει στο Βιετνάμ, όπου ο πατέρας του πολέμησε και όπου ο ίδιος βιώνει την εσωτερική γαλήνη. Μια όμορφη ιστορία αγάπης που ξεκινά από ένα ταξίδι αναζήτησης του Kit που ίσως έφερε άλλα από αυτά που περίμενε. Επιδιώκοντας να συζητήσει πολλά περισσότερα από ένα ακόμη love story, η ταινία καταφέρνει να καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους τα τραύματα των λαών μπορούν όχι μόνο να είναι κοινά αλλά και να αποτελέσουν σημείο επαφής για τους ανθρώπους ή και να πυροδοτήσουν ιστορίες αγάπης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Hong Khaou, καταφέρνει μετά την επιτυχία του Lilting (2014), να μαγέψει το Sundance φέτος με μια ταινία που μπλέκει αρμονικά και δεξιοτεχνικά την καταλυτική δύναμη ενός αναπάντεχου love story με το αιώνιο ζήτημα του ανήκειν και της ταυτότητας. Με αυτή τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους, όπως συμβαίνει και με το Lilting, ο ίδιος επιχειρεί να προσδιορίσει την εθνική ταυτότητα των χαρακτήρων του (αλλά ίσως και τη δική του) ως Άγγλοι πολίτες που προέρχονται από Ασιατικές ρίζες. Ως αποτέλεσμα, οι ήρωές του βιώνουν μια ταυτοτική σύγχυση και επιχειρούν να βρουν απαντήσεις για το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ του εαυτού και των ριζών που μας ενώνουν (ή και όχι) με κάποια συγκεκριμένη χώρα ή/και πολιτισμό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι μια από τις ταινίες που έχουν συζητηθεί – και θα εξακολουθήσει να συζητιέται. Γιατί είναι μια δραματική ταινία που περικλείει μια γλυκιά ρομαντική ιστορία αλλά και ένα υπαρξιακό οδοιπορικό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Monsoon
ΣΕΝΑΡΙΟ9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ8
8Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (0 Votes)
0.0

POSTER

Poster

TRAILER

Ποιος το εγραψε

Ελένη Ουλάνη

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στην Αθήνα, βλέποντας παράλληλα 3-4 ταινίες τη μέρα και δουλεύοντας εθελοντικά σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου. Έπειτα αποφάσισε να ασχοληθεί με το πάθος της πιο σοβαρά, φτάνοντας μέχρι την Αγγλία για να σπουδάσει κινηματογραφικές σπουδές. Βρίσκει ξεκαρδιστικές τις ασπρόμαυρες κωμωδίες του παρελθόντος, λατρεύει τον Billy Wilder και θαυμάζει το έργο και την προσωπικότητα του David Lynch. Αγαπάει τη βροχή, τον καφέ και το κόκκινο χρώμα.

Σχετικες Αναρτησεις