Ελληνικός Τίτλος: Βαϊάνα

Ετος Πρώτης Προβολής: 2016

Είδος Ταινίας:

Όταν μία φοβερή κατάρα πέφτει στο μικρό χωριό της Moana, στην Αρχαία Πολυνησία, η κοπέλα, αντίθετα προς τις αυστηρές διαταγές του πατέρα της, σαλπάρει στον ωκεανό με σκοπό να βρει τον ημίθεο Μaui, και να αποκαταστήσει την ευημερία στον τόπο της.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η “Moana” είναι η τελευταία animated “όχι πριγκίπισσα” της Disney, που φαίνεται τα τελευταία χρόνια να επικεντρώνεται στη δημιουργία δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων, έναντι των, μάλλον παθητικών, πριγκιπισσών που έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1930.

Η Moana, ζει στην Αρχαία Πολυνησία, σε ένα μικρό χωριό που ζει με αυτάρκεια και ευημερία. Παρά τις αυστηρές διαταγές του πατέρα της, αρχηγού της φυλής, να μη περάσει ποτέ τον ύφαλο στον οποίο ζουν, η κοπέλα, από μικρή ηλικία, τρέφει μια ακατανίκητη ανάγκη να εξερευνήσει τον ωκεανό. Όπως της αποκαλύπτει η γιαγιά της, αυτή η ανάγκη αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι η «εκλεκτή» του ωκεανού για να βρει τον ημίθεο Maui και να τον πείσει να επιστρέψει την καρδιά της θεότητας Te Fiti, η οποία είναι υπεύθυνη για την ισορροπία της γης, και την οποία ο Maui είχε κλέψει πριν χρόνια. Όταν η Moana παρακούει τις διαταγές του πατέρα της και φεύγει για τον ωκεανό με σύντροφο ένα κοτόπουλο με προβλήματα ταυτότητας, αυτή και ο Maui ξεκινούν για μια θαλάσσια περιπέτεια, που θα διδάξει και στους δύο σημαντικά μαθήματα.

Η μαγεία, το χιούμορ και η εφευρετικότητα της Disney, επιστρέφουν αρκετά δυναμικά σε αυτή την ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή. Η εταιρία, έχει, ήδη από τη δεκαετία του ’90, προσπαθήσει να ανατρέψει το πρότυπο της πριγκίπισσας που χρειάζεται έναν πρίγκιπα για να σωθεί και το έχει αντικαταστήσει με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες που μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους λαμβάνοντας τις δικές τους αποφάσεις (σαφώς καλύτερο πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια που παρακολουθούν μανιωδώς της ταινίες της Disney). Αυτή η στροφή είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανίζεται σταδιακά το ρομαντικό στοιχείο από τις ταινίες και να δίνεται περισσότερη έμφαση στην περιπέτεια. Η Moana είναι το αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες σκηνές δράσης απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει στις ταινίες με πριγκίπισσες. Από τους πειρατές με σώμα καρύδας και ένα καβούρι που αγαπά καθετί γυαλιστερό μέχρι ένα πελώριο τέρας από λάβα, ο Maui και η Moana σαλπάρουν σε μια Οδύσσεια αυτογνωσίας -τετριμμένη μεν- όμως διαχρονική μέθοδος διδασκαλίας της πίστης στον εαυτό, της δύναμης της θέλησης και την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης.

Το story της τανίας είναι εμπνευσμένο από την Αρχαία Πολυνησιακή παράδοση, εντάσσοντας και ορισμένα λαογραφικά στοιχεία καθώς και στίχους στην Πολυνησιακή διάλεκτο στα τραγούδια (αντίστοιχα με το “Brave”, όπου είχαν προστεθεί δύο τραγούδια στα γαελικά, την αρχαία γλώσσα των Κελτών της Σκωτίας). Έτσι, η συνήθεια της Disney να προσδίδει αμερικάνικη ταυτότητα σε όλες τις κουλτούρες τις οποίες μεταχειρίστηκε κατά καιρούς στις ταινίες της – συνήθεια για την οποία είχε κατακριθεί – περιορίζεται μερικώς. Ευχάριστη έκπληξη, από την άποψη του συμβολισμού, αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο σωματότυπος της Moana, αλλά και άλλων χαρακτήρων της ταινίας, ήταν πολύ πιο φυσικός από τις άλλες πριγκίπισσες, γεγονός που επίσης αποτελεί θετική εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η ποπ κουλτούρα τα κορίτσια.

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ταινία επιτυγχάνει τους στόχους της. Είναι διασκεδαστική, με αρκετές δόσεις χιούμορ, έχει εκπληκτικά τραγούδια (στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω) και προσφέρει υγιέστερα πρότυπα για τα παιδιά, που είναι και το βασικό target group. Ως αρνητικό θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την απόλυτα προβλέψιμη, τετριμμένη ιστορία και το, κάπως παρωχημένο, μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όμως είναι βέβαιο ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τις περίπλοκες, βαθυστόχαστες διηγήσεις, ενώ η προβλεψιμότητα μάλλον τους προσφέρει ανακούφιση και βεβαιότητα ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά, παρά πλήξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο “πηδάλιο” της ταινίας βρίσκεται ο Ron Clements, o οποίος έχει επίσης υπογράψει το όνομά του στις ταινίες: “Η Μικρή Γοργόνα”, “Aladdin” και “Ηρακλής”. Με μεγάλη επιτυχία, ακολουθεί το κλασικό αφηγηματικό μοντέλο της Disney και προσφέρει, μαζί με τον Don Hall, ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό και απολαυστικό παραμύθι, με όλα τα standards του εικοστού πρώτου αιώνα, σε μια πολύ προσεγμένη animated ταινία που στέκεται αντάξια των προκατόχων της.

Αν και συχνά υποτιμούμε το voice acting, η αλήθεια είναι ότι απελευθερώνει τον ηθοποιό και του δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστεί περισσότερο, μέσα από την άνεση του studio ηχογράφησης. Για παράδειγμα ο Dwayne Johnson, βρέθηκε μάλλον μπροστά σε μια πρόκληση καλούμενος να δώσει ζωή στον ευαίσθητο Maui, ο οποίος, σε μία απλοϊκή ψυχαναλυτική απόπειρα, μας αποκαλύπτει ότι έκλεψε την καρδιά της Te Fiti γιατί είχε την ανάγκη να νιώσει σημαντικός, αφού οι θνητοί γονείς του τον είχαν κάνει να νιώσει «ένα τίποτα» όταν τον πέταξαν στη θάλασσα λίγο μετά τη γέννησή του. Η απόδοση αυτού του χαρακτήρα αντιτίθεται σαφώς στους ρόλους που έχουμε συνηθίσει τον Johnson και το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει. Στον ρόλο της Moana, η πρωτοεμφανιζόμενη Χαβανέζα, Auli’i Cravalho που αποδίδει με επιτυχία το χαρακτήρα της Μοana, αλλά και τα τραγούδια.

Τα τραγούδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ταινίας animation της Disney που σέβεται τον εαυτό της, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της μας έχει δώσει αληθινά διαμάντια. Η Moana δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, αφού τα τραγούδια της ταινίας έχουν γραφτεί κατά κύριο λόγο από τον Lin – Manuel Miranda, με το τραγούδι της πρωταγωνίστριας «How Far I’ll Go» να είναι υποψήφιο για Oscar καλύτερου τραγουδιού.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Η Disney είναι κλασική και αθάνατη αξία. Έχει θεατές από 3 έως και 103 ετών και, στην μακρόχρονη ιστορία της, σπάνια μας έχει απογοητεύσει. Η “Moana” είναι μια ταινία που ανταποκρίνεται πλήρως στα standards μιας καλής ταινίας της αγαπημένης εταιρίας. Είναι όσο πρέπει σύγχρονη, ώστε να αφορά τις νέες γενιές παιδιών, διατηρεί όμως και την κλασική παραμυθιακή αίσθηση που κάνει μια ταινία της Disney τόσο αγαπητή. Σέβεται τη νοημοσύνη των παιδιών (σε αντίθεση με πολλά animation της σειράς στην εποχή μας) χωρίς να τους γεμίζει το κεφάλι με κακόγουστο χιούμορ και κενή δράση. Ακόμα, είναι εξίσου κατάλληλη τόσο για τους γονείς, όσο και για εκείνους που, όσο κι αν μεγαλώσουν, δε θα σταματήσουν ποτέ να περιμένουν την επόμενη ταινία της Disney.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Moana
ΣΕΝΑΡΙΟ6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ7
ΜΟΥΣΙΚΗ8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
7Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (4 Votes)
8.0

POSTER

Poster

ΠΡΟΣΩΠΑ

Dwayne Johnson

TRAILER

 Moana
(2016) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Ευτυχία Τερζή
Reviewer / Reporter

Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου αλλά στόχος της είναι να γίνει σκηνοθέτης. Ο άνθρωπος που την έκανε να αγαπήσει το σινεμά είναι ο Tim Burton και γι'αυτό θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά της. Θα ήθελε ο κόσμος να έμοιαζε με ταινία που έφτιαξαν μαζί ο Wes Anderson και ο Woody Allen. Είναι αδύνατον να διαλέξει μια αγαπημένη ταινία, γιατί θα ένιωθε ότι αδικεί χιλιάδες άλλες. Λατρεύει την Audrey Hepburn και τον Al Pacino.

Σχετικες Αναρτησεις