Minari (2021)

Poster

Δεκαετία του 1980, και ο 7χρονος αμερικανο-κορεάτης Ντέιβιντ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός νέου τόπου, όταν ο πατέρας, ο Τζέικομπ, μετακομίζει με την οικογένεια από τις δυτικές ακτές στο επαρχιακό Άρκανσας. Η μητέρα, η Μόνικα, είναι έντρομη που θα ζήσουν σε ένα λυόμενο σπίτι στη μέσα του πουθενά, ενώ ο άτακτος Ντέιβιντ και η αδελφούλα του βαριούνται με την πεζή αυτή νέα καθημερινότητα. Όταν ένα ακόμα πειραχτήρι της οικογένειας, η γιαγιά, καταφθάνει από την Κορέα για να ζήσει μαζί τους, οι ασυνήθιστοι τρόποι της αναζωπυρώνουν την περίεργα του μικρού. Την ίδια ώρα, όμως, ο πατέρας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, όταν για να δημιουργήσει μια φάρμα στο αναξιοποίητο χώμα που είναι στη διάθεση του, σπαταλάει κάθε οικονομικό τους πόρο, και βάζει σε κίνδυνο τον γάμο του και τη σταθερότητα της οικογένειας.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Minari είναι ένα φυτό που μοιάζει με τον μαϊντανό. Φυτρώνει σε υγρά και σκιερά μέρη χωρίς πολλή προσπάθεια.
Η ιστορία, που πήρε το όνομα της από το συγκεκριμένο φυτό, διαδραματίζεται κάπου στο 1980.
Είναι μια ιστορία για το κορεάτικο αμερικάνικο όνειρο. Ο Jacob είναι ένας άνθρωπος που έχει όραμα να γίνει μεγαλο-αγρότης. Κάνει κάποιες επιλογές στην ζωή της οικογένειας του, οι οποίες πιστεύει ότι θα καρποφορήσουν. Οι επιλογές αυτές συνεπάγονται πολλές αλλαγές που δεν τις δέχονται εύκολα στην υπόλοιπη οικογένεια.
Σε δεύτερο επίπεδο, αλλά πολύ πιο σημαντικό, είναι οι συνεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ του Jacob και της γυναίκας του Monica, που προσπαθούν να συγχρονιστούν σε έναν άβολο χορό επιβίωσης αλλά και η σχέση του μικρού David, του πραγματικού πρωταγωνιστή της ταινίας, με την αντισυμβατική γιαγιά του. Φυσικά η ένταξη τους σε μια νέα κοινωνία κάνει τις καταστάσεις πιο δύσκολες λόγω της αμηχανίας που βιώνουν παρατηρώντας αυτόν τον διαφορετικό τρόπο ζωής γύρω τους.
Η ταινία μου θυμίζει αρκετά το Days of heaven (1978) του Terence Malick από τον οποίο πιστεύω πήρε πολλές επιρροές στην κινηματογράφηση του Minari.
Ταυτιζόμαστε πολύ με την συγκεκριμένη οικογένεια γιατί την παρατηρούμε μέσα από καθημερινές συνήθειες που υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου και στην διάρκεια αυτών μας περνάει απαλά την ιστορία που θέλει ο σκηνοθέτης.
Όλη η ταινία μου μοιάζει σαν είναι οι αναμνήσεις του μικρού David. Η μουσική με βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Είναι, πως να το πούμε, αναπολίστικη… δεν υπάρχει αυτή η λέξη. Σε κάνει να αναπολείς είναι πιο σωστό να πω. Είναι μια μουσική που σε κάνει να χάνεσαι στις λεπτομέρειες. Στο χρώμα των λουλουδιών, στην μυρωδιά του χώματος, στην αίσθηση ενός απογεύματος αλλοτινών χρόνων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης είναι ο Lee Isaac Chung. Ένας ακόμα Αμερικανο-Κορεάτης σκηνοθέτης που διεκδικεί όσκαρ καλύτερης ταινίας. Σίγουρα θα τον ξανασυνατήσουμε στα επόμενα χρόνια.
Οι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί όλοι τους αλλά ξεχωρίζει, για μένα, κατά πολύ περισσότερο η υποκριτική ικανότητα του Will Paton ο οποίος σε μαγνητίζει από την πρώτη στιγμή. Έχει μια εξαιρετική ερμηνεία σε αυτήν την ταινία.
Δε νομίζω ότι ο Steven Yeun έκανε κάτι δύσκολο για τις δυνατότητες του. Τον έχουμε δει σε πολύ πιο δυνατούς ρόλους. Ήταν και executive producer μαζί με τον… Brad Pitt. Τώρα αυτό θα έπρεπε να μας λέει κάτι. Μας λέει; Δε ξέρω. Νομίζω ότι ηθοποιοί και σκηνοθέτες αυτού του επιπέδου ξέρουν πως να μυρίζονται χρήμα. Ασκούν και μια διαφορετική επιρροή στον αντίκτυπο της ταινίας στο κοινό. Αυτό μόνο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Πολλά ειπώθηκαν για αυτό. Έχει μπει σε πολλές λίστες ταινιών από καταξιωμένους “φορείς”. Εγώ την βρήκα συμπαθητικιά, χωρίς να προσφέρει κάτι για σκέψη. Έχει πολύ καλή αφήγηση αλλά τίποτα άλλο που να ξεχωρίζει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
6.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Minari

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

12 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

115 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$2.000.000