Ελληνικός Τίτλος: Μεσοκαλόκαιρο

Ετος Πρώτης Προβολής: 2019

Είδος Ταινίας:

Όταν ένα τραγικό περιστατικό σημαδεύει ανεπανόρθωτα τη ζωή μιας νεαρής κοπέλας, επιλέγει να αποσυμπιεστεί ψυχολογικά συμμετέχοντας σε μια αλλόκοτη σουηδική δοξασία σε ένα απομονωμένο χωριό. Η έκρυθμη τροπή των γεγονότων θα σφραγίσει την αβεβαιότητα των διαταραγμένων σχέσεων μιας ετερογενούς παρέας, όταν η τελευταία θα κληθεί να λάβει μέρος σε αλλόκοτες δραστηριότητες.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιστορία που απορρέει από την οικογενειακή δυναμική όπως εκείνη αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε ομάδα χαρακτηρίζεται από εξωτερίκευση συναισθημάτων και ψυχική διασύνδεση. Η Dani, μια αποκαρδιωμένη φοιτήτρια ψυχολογίας, καλείται να ξεπεράσει το ανυπέρβλητο εκτόπισμα ενός οικογενειακού δράματος και της παραπαίουσας ερωτικής σχέσης της στο σχεδόν μυθικό και φιλύποπτα ειρηνικό τόπο, όπου διεξάγεται κάθε 90 χρόνια μια μυστηριώδης τελετουργία, όπου πίσω από την αθωότητά της, στάζει μια δαιμονική υπερδιέγερση αμφίβολου νοήματος.

Η εισχώρηση στην επιφανειακά απελευθερωμένη κοινότητα αναδεικνύεται εκφοβιστική από τα πρώτα κιόλας λεπτά, σε ένα πλάνο που αντιστρέφει δρόμο και ουρανό, χαρίζοντας μια ιδέα για την παροξυσμική εξέλιξη που θα ακολουθήσει. Η παρέα, ουσιαστικά αποξενωμένη και πλήρως εξαρτημένη από ένα χρησιμοθηρικό πλέγμα, το οποίο αναδύεται όταν πληθαίνουν οι δυσερμήνευτες καταστάσεις και τα συμφέροντα συγκρούονται, ξεφτίζει βαθμιαία απορροφούμενη από την ανάγκη κάλυψης των προσωπικών αναγκών του καθενός. Εν τέλει, η διάσπαση αποφέρει τον εκτροχιασμό και παρασέρνει την Dani στον οχλολοϊκό κόσμο μιας ακαθόριστης απειλής, πεισματικά μεταμφιεσμένης σε καλόκαρδη ιερότητα.

Στην εντύπωση αυτή συμβάλλει και η φυσικό τοπίο, μονίμως πλημμυρισμένο από αγνό, εξιλεωτικό φως, που δεν προμηνύει τίποτα δυσάρεστο ή επικίνδυνο, επιτρέποντας στην παράνοια να μεγεθυνθεί με σαρωτική συνέπεια, αλλά και με αξιοθαύμαστα παραπλανητική βραδύτητα. Τα μακρόθυμα πρόσωπα των διοργανωτών, οι κατάλευκες ενδυμασίες και ο τονισμένος πλουραλισμός των χρωμάτων αρκούν για να σαγηνεύσουν τους τρωτούς και ανυποψίαστους ταξιδιώτες, των οποίων η υπνοβατική αφέλεια τονίζεται όταν απασφαλίζεται με παροιμιώδη κυνικότητα η δράση, προσφέροντας στο θεατή τη δυνατότητα να συναγάγει μόνος του τα συμπεράσματα, καθώς το φιλμ μπαίνει στην τελική του ευθεία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Aster, σκηνοθέτης του εκπληκτικού Hereditary, αποκρυσταλλώνει με ευθύτητα και εξαίσια οργάνωση μια κοινότυπη ιστορία χωρίς να μηρυκάζει ετοιματζίδικα αφηγηματικά μέσα. Χρησιμοποιεί ισορροπημένα το φαντασιακό και το υπαρκτό, δικαιολογεί τις δράσεις, σκορπίζει τρόμο συγκρατημένα και εκτελεί άψογα τη στυφή δραματικότητα του έργου του. Ίσως (για μια μερίδα των θεατών) να πλατειάζει, μα δεν κακοποιεί το βασικό πυρήνα, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον με τους ευφάνταστους τρόπους που το ανεξήγητο αγνοείται από τους ήρωές του, δικαιώνοντας την αντισυμβατικά νοσηρή στρατηγική της αιρετικής κοινότητας.

Η καμπύλωση των εικόνων, οι ξαφνικές παύσεις ήχου και η ανατριχιαστικά συμβατή μουσική υπόκρουση στολίζουν το όραμά του και χειραγωγούν το κοινό αποτελεσματικά, τόσο που δεν αναγκάζεται να διασαφηνίσει αρκετές πτυχές, μα να κυοφορήσει σε αυτό με αχαλίνωτη υπαινικτικότητα απορίες που χρήζουν συζητήσεων. Η μαεστρία με την οποία ποτίζει με διεξοδικότητα το ακατανόητο, αποτελεί εμφανώς απόδειξη της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Με τη λήξη του καλοκαιριού να κοντοζυγώνει, η συμπτωματική κυκλοφορία του Midsommar στα τέλη Αυγούστου στη χώρα μας, απεμπολεί σίγουρα τη μελαγχολική διάθεση που διατρέχει την περίοδο. Ταυτόχρονα, όμως, η θέασή του εξασφαλίζει την έναρξη γόνιμων αντιπαραθέσεων μεταξύ των θεατών που θα το επιλέξουν. Η χαρισματική μέθοδος απεικόνισης των αποκρουστικών ανοσιουργημάτων που δεν αναβλύζει με πάταγο, αλλά με δυσειδή ευπρέπεια, θα επιτρέψει πληθώρα κατάθεσης γνωμών. Άλλωστε, αυτός δε συγκαταλέγεται στους λόγους που παρακολουθούμε ταινίες;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Midsommar
ΣΕΝΑΡΙΟ6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ7.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ6.5
7.1Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (9 Votes)
7.1

POSTER

Poster

TRAILER

 Midsommar
(2019) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Δημήτρης Νταβανάς

Όταν ανακάλυψε ένα σκονισμένο αντίτυπο του "Carlito’s Way" αποφάσισε ότι του αρέσει περισσότερο να βλέπει ιστορίες από το να τις ακούει. Διατείνεται ότι σπουδάζει Οικονομικά, αλλά τα παραμελεί συστηματικά. Παρακολουθεί μανιωδώς τέννις και ανατριχιάζει σύγκορμος σε κάθε επαναληπτική προβολή των Δώδεκα Ενόρκων. Για τον ίδιο, ο κινηματογράφος είναι όσα ονειρευόμαστε, αλλά δεν τολμάμε να ομολογήσουμε.

Σχετικες Αναρτησεις