Ελληνικός Τίτλος: Ο Λαβύρινθος

Ετος Πρώτης Προβολής: 2014

Είδος Ταινίας:

O Thomas ξυπνά περιτριγυρισμένος από άγνωστους νεαρούς, σε ένα άγνωστο μέρος, χωρίς να μπορεί καν να θυμηθεί το όνομά του τις πρώτες ώρες.
Αφού του εξηγείται ότι κάθε μήνα έρχεται σε αυτό το μέρος -την “Κοιλάδα”- ένας “πρωτάρης” και του γίνεται μία εισήγηση στην κοινότητα, παρατηρεί ότι η “Κοιλάδα” περιβάλλεται από τείχη κι έτσι του δημιουργείται μια ακαταμάχητη περιέργεια για το τί βρίσκεται πίσω από αυτά, ενώ μόλις έχει συνειδητοποιήσει ότι κανείς δε ξέρει για ποιο λόγο βρίσκονται σε αυτό το μέρος. Πίσω από αυτά τα τείχη είναι ο λαβύρινθος, για τον οποίο έχει δημιουργηθεί ο πιο βασικός κανόνας της κοινότητας : “Ποτέ δεν μπαίνεις στο λαβύρινθο”.
Αλλά ο Thomas δεν έχει σκοπό να κάτσει στην “Κοιλάδα” και το πλήρως στοχαστικό της περιβάλλον για πάντα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Σε ένα post-apocalyptic σκηνικό όπου κανείς δεν ξέρει τίποτα άλλο πέρα από το όνομά του, έρχεται ο “ένας” για να ανατρέψει την κατάσταση.
Μια επιτυχημένη μεταφορά στη μεγάλη σκηνή του ομώνυμου βιβλίου του James Dashner, που με έκανε να μη θέλω να τελειώσει η ταινία.
Πρόκληση ευρείας γκάμας συγκινήσεων και συναισθημάτων, από αυτό της ανάγκης της επιβίωσης και της συλλογικότητας, μέχρι της αμφισβήτησης και της ακαταμάχητης ανάγκης για ελευθερία ενάντια στις δομές μιας αυτάρκους κοινωνίας.
Μπορεί να θυμίζει έντονα ένα συνδυασμό Hunger Games και Τhe Lost, ωστόσο αυτό στη συγκεκριμένη ταινία γίνεται με τέτοιο τρόπο που δε σε επηρεάζει ιδιαίτερα. Και μόνο η ύπαρξη του λαβυρίνθου δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου το οποίο συνήθως είναι αρκετό από μόνο του. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αρκετό, είναι το ιδανικό. Όποιες προσδοκίες δημιουργούνται αρχικά από τον τίτλο, απλά φαίνονται θα φαίνονται μικρές κατά την εξέλιξη της πλοκής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αν και ο Wes Ball είναι αρκετά καλός στη σκηνοθεσία της ταινίας, μια πλήρης κριτική σε αυτήν θα ήταν άκομψη. καθώς η ταινία βασίζεται στο βιβλίο, το οποίο δεν έχω διαβάσει και άρα δε γνωρίζω τι potential δίνει για τη μεταφορά του. Ο πρωταγωνιστής Dylan O’Brien αν και δεν δίνει στο ρόλο τη μοναδικότητα που θα του άξιζε, καταφέρνει να σε κάνει να θες να δεις αγωνιωδώς ποια θα είναι η επόμενη του κίνηση, χωρίς να ταυτίζεσαι μαζί του. Ο Thomas Brodie-Sangster (ναι, αυτός που πρέπει να ήταν έτσι και όταν πήγαινε γυμνάσιο) θα σε κάνει να θυμηθείς πως είναι να συμπαθείς πραγματικά έναν χαρακτήρα, ο Will Poulter αντίστοιχα πως είναι να μισείς έναν, ενώ ο Ki Hong Lee παίζει επίσης πολύ καλά τον “Robin δίπλα στον Batman”. Στα συν η παρουσία της Kaya Scodelario (από μόνη της).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επειδή σε “ψήνουν” οι λαβύρινθοι. Αν είδες τον τίτλο και είπες “Εδώ είμαστε!”, τότε σίγουρα εδώ είμαστε, και με το παραπάνω.
Θα το δεις επειδή τα θες όλα. Θες τη δράση αλλά και το μυστήριο. Θες να μάθεις τι κρύβεται στον λαβύρινθο αλλά σου αρέσει και που δεν έχεις ιδέα τι παίζει με το όλο περιβάλλον. Θες το Sci-Fi αλλά δε το θες σε υπερβολικό βαθμό.
Και επειδή βαρέθηκες να βλέπεις να μπαίνει ένα love story πάνω απ’ όλα, κι ας υπάρχει ένα τέτοιο στην ταινία.
“Λευτεριά στους ελεύθερους”, αναφώναξα λοιπόν μπαίνοντας στον λαβύρινθο με το ποπ κορν στο χέρι…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

The Maze Runner
ΣΕΝΑΡΙΟ8.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ8
ΜΟΥΣΙΚΗ5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ7
7.1Score
Βαθμολογια Αναγνωστων: (6 Votes)
6.5

POSTER

Poster

TRAILER

 The Maze Runner<br /><br /><br />
(2014) on IMDb

Ποιος το εγραψε

Avatar
the... Original

Δεν είναι και τόσο εύκολο να περιγράψει κανείς τον filmakia με λέξεις. Είναι στα σίγουρα αυτός που βγαίνει πρώτο ραντεβού με κοπέλα στο κοντινότερο σινεμά. Είναι στα σίγουρα αυτός που παρατάει τα φιλαράκια του για να δει σπίτι τη καινούρια ταινία του Ταραντίνο. Είναι στα σίγουρα αυτός που ψάχνεται να δει τις καινούριες cult αμερικάνικες σειρές παραβαίνοντας κάθε νόμο. Σου θυμίζει κάποιον;

Σχετικες Αναρτησεις