Poster

Η αληθινή ιστορία της απόδρασης 38 μελών του IRA το 1983 που κρατούνταν φυλακισμένοι στην HMP, μια από τις χειρότερες φυλακές της Αγγλίας, με άθλιες συνθήκες κράτησης. Η απόδραση αυτή είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια ταινία που είναι εμπνευσμένη από τ’ αληθινά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στις φυλακές της Βορείου Ιρλανδίας, HM Prison Maze (Her Majesty’s), στις 25 Σεπτεμβρίου του 1983. Μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, που θεωρήθηκε ως από τις πιο καλά στεγασμένες, κατελήφθη από τους κρατούμενους του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που σχεδίαζαν την απόδραση τους αρκετούς μήνες πριν.

Τι και αν η φυλακή είχε φράχτες ύψους 15 μέτρων, τι και αν κάθε H-Block περιλάμβανε από ένα τσιμεντένιο τοίχωμα 5.5 μέτρων. Τι και αν περιείχε συρματοπλέγματα και όλες οι πύλες του συγκροτήματος ήταν κατασκευασμένες από συμπαγές χάλυβα που λειτουργούσαν ηλεκτρονικά, αυτό δεν τους εμπόδισε καθόλου. Κύριος εμπνευστής και “αρχηγός”, ήταν ο Larry Marley. Εντόπισε τις αδυναμίες που είχε το σύστημα ασφαλείας στο H7, καθώς είχε ζητήσει να εργασθεί εθελοντικά εκεί. Έτσι και έγινε. Παρατήρησε, σκέφθηκε, οργάνωσε και πρότεινε στους δικούς του το σχέδιο το οποίο ρεζίλεψε τόσο το φημισμένο σύστημα ασφαλείας, όσο και τις εγκαταστάσεις της εν λόγω φυλακής.

Το σχέδιο του λοιπόν ήθελε τακτική, οργάνωση και εχεμύθεια κάτι το οποίο το είχαν οι κρατούμενοι. Δεν θα σας πω τι ακριβώς έκανε, γιατί θα χάσετε το ενδιαφέρον για να δείτε την ταινία. Όσοι γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα, σίγουρα θα ξέρουν το τι έγινε τελικά, μιας και αυτό το κομμάτι το δώσαν όπως έγινε (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των πραγματικών γεγονότων). Σ’ αυτή την ταινία θα δούμε πως τα δυνατά μυαλά είναι αυτά που κερδίζουν τελικά. Μπορεί να ξεσηκώσουν πλήθη και να δρομολογήσουν καταστάσεις, όμως οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά τι είναι αυτό που αξίζει τελικά. Διαλέγουν να πράξουν αλλιώς και έτσι στα μάτια κάποιων να φαίνονται “ήρωες” θυσιάζοντας τον εαυτό τους για τις οργανώσεις και τους στρατούς των χωρών τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι “σιωπηλοί επαναστάτες” που νικούν το σύστημα, διεκδικώντας έτσι μια θέση στην ελευθερία.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο ελληνικό σύνθημα που ξεσηκώνει κάθε σκλαβωμένο, είτε αυτός είναι πίσω από τα κάγκελα, είτε είναι στην ψυχή και στην καρδιά. Το σύνθημα που ειπώθηκε για τον άνθρωπο (Γιάννη Πετρόπουλο) που με τον αγώνα του θεμελίωσε την έφεση των φυλακισμένων στην Ελλάδα.

“Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά”.

Η ταινία σου βγάζει αυτό το σύνθημα, από την αρχή !!

Σημείωση: Τα ονόματα στην ταινία δεν είναι ίδια με τα πραγματικά και αυτό γιατί απλά εμπνεύστηκαν απ’ το γεγονός. Οπότε μερικά ακόμα πράγματα μέσα στην ταινία, δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση με το τι ακριβώς έγινε στην φυλακή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία και σενάριο έχουμε από το ίδιο πρόσωπο. Ο Stephen Burke (81- Happy Ever Afters), μας ικανοποιεί αρκετά και στις δύο του προσπάθειες. Τα πλάνα του είναι πάντα στην σωστή μεριά και η ατμόσφαιρα που μας δίνει είναι αυτή ακριβώς που του πρέπει, αγωνιώδης και ύποπτη. Στο σενάριο δεν μπορώ να πω με χάλασε κάπου, ίσα ίσα έδωσε την δικιά του πινελιά προσφέροντας μας μια ταινία με την δύναμη που της αρμόζει.

Ο Tom Vaughan- Lawlor ( Peaky Blinders – The Secret Scripture), είναι ο κεντρικός ήρωας μας Larry Marley. Μια αρκετά καλή ερμηνεία απο μεριάς του, μιας και φροντίζει να παραδώσει όλα τα απαραίτητα συναισθήματα στον θεατή. Ο Barry Ward (Blood Cells – Rebelion) είναι ο Gordon Glose ,το “ταίρι” του Tom Vaughan-Lawlor, και αυτοί οι δύο μαζί κρατούν την περισσότερη ώρα τα μάτια μας απασχολημένα. Μια καλή ερμηνεία από πλευράς του, που δεν έδωσε όμως το κάτι παραπάνω. Διαλέγω να μην αναφέρω περισσότερους γιατί είναι πολλοί και θα σας κουράσω.

Τώρα η μουσική ! Μάλλον ήταν και αυτή φυλακισμένη στην απομόνωση, γιατί πραγματικά δεν θυμάμαι καθόλου αν άκουσα κάτι μελωδικό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες με φυλακές. Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες που είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Γιατί χαίρεσαι όταν υπάρχουν άνθρωποι που με το μυαλό τους, καταρρίπτουν τους μύθους για “απόρθητα κάστρα”. Γιατί σου αρέσουν οι περιπέτειες και θες να εμπλουτίσεις την λίστα που σου είχα προτείνει εδώ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating1 Vote
2.1
5.4