Poster

Παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός ζευγαριού του Charlie, ενός ευφυέστατου σκηνοθέτη θεάτρου και της Nicole, η οποία είναι ηθοποιός και πρωταγωνίστρια στο έργο του, να χωρίσουν με ήπιο τρόπο πράγμα καλό και για τον γιο τους. Ενώ αρχικά, συμφωνούν να μην μπουν καν στην διαδικασία να βρουν δικηγόρους, όταν ο χωρισμός τους προχωρά προς την επισημοποίηση του, η στάση τους θα αλλάξει και θα προβούν σε συμπεριφορές που δεν περίμεναν ποτέ να υιοθετήσουν.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Για ακόμη μία φορά στην σκηνοθετική του καριέρα, ο Noah Baumbach μας παρουσιάζει μία ιστορία που αφορά τις οικογενειακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, βλέπουμε ένα ζευγάρι να στρώνει σιγά σιγά τον δρόμο για το διαζύγιο, προσπαθώντας να πετύχει έναν χωρισμό χωρίς εντάσεις και με ήπιους τόνους. Ένα σύντομο και αρκετά έξυπνο exposition στην αρχή της ταινίας μας κατατοπίζει όσον αφορά τον χαρακτήρα των πρωταγωνιστών και τα πράγματα τα οποία εκτιμούν ο ένας στον άλλον. Σιγά σιγά μέσα από το πέρας της υπόθεσης βλέπουμε και τα σημεία στα οποία διαφωνούν, αυτά που δημιουργούν τις εντάσεις και την πλήξη μέσα στην σχέση τους. Ακριβώς αυτή είναι και η εστίαση της ταινίας πως δηλαδή ένα ζευγάρι που εμφανώς ακόμη ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλον καταλήγουν στο χωρισμό λόγω της αλληλεπίδρασης τους και το πως ο καθένας βλέπει την ζωή του να αντικατοπτρίζεται μέσα σε αυτήν την σχέση.

Ο δημιουργός πετυχαίνει να μας μεταφέρει την ψυχοσύνθεση και των δύο βασικών πρωταγωνιστών και την σχέση τους με το παιδί τους. Βέβαια, παρά το αρκετά σοβαρό θέμα με το οποίο ασχολείται η ταινία, σε πολλά σημεία έχει έντονα χιουμοριστικό ύφος. Ειδικά στην αρχή της, ο κάθε ρόλος έχει και από μία ατάκα να πει. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του Baumbach, το οποίο βλέπουμε και σε προηγούμενες δουλειές του, όπως το While We ‘re Young και το Margot at the Wedding. Συνηθίζει, δηλαδή, να παρουσιάζει κάτι το αρκετά σοβαρό και κάπως θλιβερό με κάποια κωμικά στοιχεία. Αν και στο Marriage Story υπάρχουν αρκετές πετυχημένες ατάκες, η έντονη προσπάθεια της ταινίας να εκμαιεύσει το γέλιο από τον θεατή χαλάει σε κάποιο βαθμό το σύνολο της εικόνας της.

Ωστόσο, σε αυτό που κερδίζει η ταινία είναι η αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση που βλέπουμε να κάνει ως προς το διαζύγιο. Όλη η παρουσίαση της διαδικασίας πατάει στην πραγματικότητα, χωρίς υπερβολές, ενώ μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όλη την εξέλιξη και την μεταβατική περίοδο, δηλαδή από το πως το ζευγάρι βλέπει τον χωρισμό στην αρχή και πως οι τυπικές διαδικασίες τους αλλάζουν, τους μετατρέπουν σε κάτι που δεν είχαν προγραμματίσει και ούτε περίμεναν ποτέ να γίνουν. Επιπλέον, ο Baumbach σε όλη την ταινία κάνει μια ψυχανάλυση των χαρακτήρων για να τους μάθει καλύτερα το κοινό, η οποία σε κάποια σημεία γίνεται με πάρα πολύ όμορφο τρόπο, ώστε να ενεργοποιήσει το συναίσθημα του θεατή, όπως είναι η σκηνή με τον μονόλογο της Nicole στην δικηγόρο ή την σκηνή που τραγουδάει ο Charlie στο πιάνο μπαρ που συχνάζει ο θίασος του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο τεχνικό μέρος, βλέπουμε τον Baumbach να χρησιμοποιεί κινούμενη κάμερα που ακολουθεί τις κινήσεις των πρωταγωνιστών και σπάνια μένει σταθερή. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κάνει την αφήγηση του πιο ζωντανή και να μην χάσει ουσιαστικά ούτε τον παραμικρό μορφασμό των χαρακτήρων του. Γενικά η αφήγηση του με την κάμερα είναι αρκετά πετυχημένη δίνοντας μας και μερικές μεταφορές, όπως η σκηνή με την πόρτα που δεν κλείνει και την κλείνουν οι δύο πρωταγωνιστές από τις δύο άκρες βάζοντας οριστικά έναν “τοίχο” ανάμεσα τους. Το σενάριο όπως είπαμε αποδίδει έναν πολύ ρεαλιστικό χωρισμό και δύο χαρακτήρες με τα δικά τους ελαττώματα και προτερήματα, τα οποία μας παρουσιάζει αρκετά ομαλά σε όλη την διάρκεια της ταινίας.

Μικρό αρνητικό στην ταινία είναι η σχεδόν εκβιαστική προσπάθεια του δημιουργού να προκαλέσει το γέλιο στο κοινό. Φυσικά υπάρχουν ατάκες που ταιριάζουν με την ροή αλλά η συνεχής και υπερβολική ύπαρξή τους δημιουργεί τον κίνδυνο να θεωρηθεί η ταινία γελοία σε κάποια σημεία. Τέλος, όσον αφορά τις ερμηνείες ξεχωρίζει εκείνη των Adam Driver και της Laura Dern, ενώ η Scarlett Johansson είναι αρκετά πειστική, ειδικά στις σκηνές που εναλλάσσει τα συναισθήματα της συνεχώς.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνοψίζοντας, το Marriage Story είναι μία προσεγμένη στο σύνολό της δουλειά που προσπαθεί να παρουσιάσει το πώς είναι για κάποιο ζευγάρι η διαδικασία του διαζυγίου και το πώς το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον άλλον δεν εξασφαλίζουν πάντα την ευτυχία. Σε όλες τις σχέσεις το άτομο παραμένει μία μονάδα με τα αρνητικά του και τις εμμονές του που μπορεί να επηρεάζουν και να επισκιάζουν το άλλο άτομο. Αδυναμίες και ατέλειες υπάρχουν στην ταινία, ωστόσο δεν είναι τόσο έντονες, ώστε να αμαυρώσουν την ταινία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γενικά εκτός του γελοίου χαρακτήρα που κινδυνεύει να πάρει η ταινία σε κάποια σημεία, βλέπουμε την εξέλιξη μίας πολύ ρεαλιστικής και όμορφης σχέσης που αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της. Γενικά, η ταινία περιγράφει όμορφα μία ιστορία που παρουσιάζει κάτι το αρκετά στενάχωρο και η θέαση της είναι αρκετά ψυχαγωγική.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating10 Votes
7.4
7.8