Poster

Στοιχειωμένος από το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσεις είναι να περιπλανιέσαι μόνος. Παρόλα αυτά, θα ακολουθήσει μια ομάδα που προσπαθεί να δραπετεύσει στην Άγονη Γη, σε ένα Πολεμικό Καραβάνι που το οδηγεί η αρχηγός τους, Furiosa. Δραπετεύουν από ένα Οχυρό που το διοικεί ο τύραννος Immortan Joe, από τον οποίο και έκλεψαν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, o πολέμαρχος θα συγκεντρώσει όλη τη συμμορία του και θα κυνηγήσει τους αντάρτες στον Πόλεμο του Δρόμου που θα ακολουθήσει.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Στο κοντινό μέλλον και μετά από έναν ανεξήγητο μεγάλο κατακλυσμό, ο πλανήτης βυθίζεται στην ανομία και το χάος. Το σκηνικό παρουσιάζεται ως μια άγονη γη με τα βασικά της αγαθά (νερό και καύσιμα) να έχουν γίνει προνόμιο των λίγων. Η περιπέτεια αυτής της post-apocalyptic ταινίας δράσης απογειώνεται μόλις 5 λεπτά από την έναρξή της, όταν μια επαναστάτρια στρατηγός κλέβει τις συζύγους μηχανές αναπαραγωγής του “αθάνατου” ηγεμόνα με στόχο την ελευθερία και την εύρεση του τελευταίου επίγειου παραδείσου.

Το “franchise” κουβαλά στις πλάτες του τρεις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Mel Gibson (1979, 1981, 1985), όμως παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί σεναριακά sequel-συνέχεια (υπάρχουν μόνο κάποια flashbacks στο παρελθόν του πρωταγωνιστή τα οποία περνούν αδιάφορα).

Το τοπίο της ατελείωτης καυτής ερήμου, καταλαμβάνοντας όλο το φάσμα του ορίζοντα των πρωταγωνιστών, γίνεται η ίδια τους η μοίρα, με την (μοναδική) ατάκα της ταινίας “You know hope is a mistake” να μένει καρφωμένη στη σκέψη σου. Αν περίμενες μια ταινία απόλυτης δράσης με σκηνές που κόβουν την ανάσα, τότε οι δικές σου ελπίδες δεν θα πάνε χαμένες. Σ’ αυτόν τον κόσμο είτε τρέχεις για να γλυτώσεις τη ζωή σου είτε τρέχεις για να πάρεις τη ζωή κάποιου άλλου!

Η απόλυτη επιτυχία αντιπροσώπευσης του είδους της, επιβεβαιώνεται από την αίσθηση ότι είδες ένα “δίωρο trailer” καταδίωξης, διαολεμένης ταχύτητας σε ήχους σκληρής πανκ – ροκ μουσικής και πολλών, πολλών εκρήξεων.

Σε μία δεύτερη σκέψη πολύ μετά την παρακολούθησή του, παρατήρησα τις φεμινιστικές φιλοδοξίες του φιλμ, με τις γυναίκες να είναι αυτές που προκαλούν αλλά κερδίζουν κιόλας έναν πόλεμο, όχι μόνο ως αιτία (σύζυγοι του Immortan Joe) αλλά και ως απάντηση (Furiosa & γυναίκες Vuvalini).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ξεκινώντας από τα παράλογα, μπορεί το φιλμ να έχει τίτλο Mad Max, ο Tom Hardy (Max) όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση ο πρωταγωνιστής του. Ο Βρετανός παρ’ ότι φιγουράρει σε όλα τα poster, είναι απλά ο άνθρωπος που βρέθηκε τυχαία στο παρεάκι της ανελέητης καταδίωξης, έχοντας ελάχιστες ατάκες με απογοητευτική ερμηνεία (τουλάχιστον με βάση το πρόσφατο κινηματογραφικό του παρελθόν).

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας λοιπόν, Charlize Theron, δίνει επιτέλους μια bad-ass ερμηνεία που δεν έκανε στα προηγούμενα action movies που συμμετείχε (Prometheus, Hancock, Aeon Flux), δείγμα ερμηνευτικής ωρίμανσης.

Στη καρέκλα του σκηνοθέτη, ο ελληνικής καταγωγής και δημιουργός των τριών Mad Max των 80s, George Miller μας παραδίδει ένα έργο ζωής. Ενορχηστρώνει άψογα μια αλληλουχία σκηνών που είναι εξόφθαλμο πως δούλευε για χρόνια, με απίστευτο ρυθμό που φτάνει ως νιρβάνα δράσης στα μάτια του θεατή. Τα πολλά λεφτά της παραγωγής επενδύθηκαν άψογα σε αυθεντικές σκηνές καταδίωξης, χωρίς πολλά CGI, μετατρέποντας τη κινηματογράφηση σε υλικό για σεμινάρια.

Στα πολύ αρνητικά, το γεμάτο τρύπες σενάριο (για παράδειγμα έκαναν δύο μέρες για να φτάσουν σε dead-end αλλά κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω σε λίγες μόνο ώρες…) με ανύπαρκτη ανάπτυξη χαρακτήρων. Μου έδωσε να καταλάβω ότι ο George Miller δεν ενδιαφέρθηκε με δαύτο παρά με το να γράψει μια κεντρική ιδέα ως οδηγία, δίνοντας περισσότερο χρόνο στο να ασχοληθεί με την “χορογραφία” των σκηνών μάχης – καταδίωξης.

Η μουσική που ντύνει τις σκηνές, μεταδίδει το απαραίτητο συναίσθημα οργής και τρέλας (με δόσεις επικούρας), βάζοντάς μας για τα καλά στον φανταστικό κόσμο που οραματίστηκε ο δημιουργός.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Είναι ταινία που πρέπει να δεις στο σινεμά γιατί είναι cult punk western περιπέτεια με υψηλό μπάτζετ (150 εκατ. δολάρια) που δεν βγαίνει κάθε χρόνο. Αν σου αρέσουν οι πορνοταινίες χωρίς προκαταρκτικά και εισαγωγές, τότε αυτή θα γίνει η αγαπημένη σου ταινία δράσης…

Στη τελική μου άρεσε το Mad Max: Fury Road, όμως δύσκολα θα το ξαναδώ κυρίως γιατί δεν δέθηκα με κανέναν από τους χαρακτήρες (ελπίζω να γίνει κάτι τέτοιο στις επόμενες). Όλα τα θετικά βρίσκουν τοίχο στην ανυπαρξία ανάπτυξης χαρακτήρων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
8.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating14 Votes
7.7
7