Poster

Η άνοδος και η πτώση του μεγαλύτερου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο, Pablo Escobar Gaviria, όπως αυτή περιγράφεται από την ερωμένη του και διάσημη δημοσιογράφο της Κολομβίας, Virginia Vallejo. Στην ταινία καταγράφεται η ηγεμονία του τρόμου που είχε επιβάλει το καρτέλ του Medellin στην Κολομβία, σε μια περίοδο βίας και τρομοκρατίας που δίχασε την χώρα και οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Ακόμη μια μεταφορά στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, της περιβόητης ζωής του μεγαλοβαρόνου των ναρκωτικών, Pablo Escobar, από τον Ισπανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Fernando León de Aranoa, του οποίου η προηγούμενη ταινία, A Perfect Day, μας άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων σε ότι αφορά την κινηματογράφηση και την αποτύπωση του πόνου που πάντα φέρνει ένας πόλεμος.

Ο πόλεμος λοιπόν ήταν το θέμα και αυτής της ταινίας. Όχι όμως πόλεμος μεταξύ εθνοτήτων ή κρατών, αλλά πόλεμος μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και του κράτους της Κολομβίας. Είναι πραγματικά απίστευτές οι κτηνωδίες και η βαρβαρότητα με την οποία διεξήχθη η παραπάνω διαμάχη, οι οποίες αποτυπώνονται ρεαλιστικές και ξεγυμνωμένες από τον φακό του de Aranoa, η σκηνοθετική ματιά του οποίου καταφέρνει να κρατάει ίσες αποστάσεις, αποφεύγοντας είτε να αγιοποιήσει είτε να δαιμονοποιήσει τον Escobar.

Η ταινία είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της Vallejo, με τίτλο «Loving Pablo, Hating Escobar». Και είναι αυτός ακριβώς ο τίτλος που αποτελεί και τον άξονα της ταινίας. Η διπολική δηλαδή προσωπικότητα του Escobar, ενός ευαίσθητου οικογενειάρχη και λαϊκού ήρωα, μα ταυτόχρονα και ενός αδίστακτου εγκληματία και βαρόνου των ναρκωτικών.

Και είναι ο σκηνοθέτης που επιτυγχάνει την ισορροπία ανάμεσα στις δυο προσωπικότητες, διατηρώντας έναν συμπαγή ρυθμό καθόλη την διάρκεια της ταινίας, ενώ η αφήγηση της ιστορίας από τα χείλη της δημοσιογράφου, δίνει και την απαραίτητη προσωπική νότα στην ιστορία, βοηθώντας τον θεατή να εγκλιματιστεί γρήγορα και αβίαστα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία και στο σενάριο, όπως αναφέραμε, ο Μαδριλένος Fernando León de Aranoa, ο οποίος καταφέρνει να ολοκληρώσει μια ταινία που σου κρατάει σε εγρήγορση από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Με υπέροχα στημένα πλάνα, που άλλοτε εστιάζουν στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και άλλοτε στην δράση, ο de Aranoa καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το οπτικό αποτέλεσμα που παραδίδει.

Αλλά δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στην εκπληκτική ερμηνεία του Javier Bardem, ο οποίος παρότι δεν μοιάζει οπτικά με τον ήρωα που υποδύεται, μπήκε στο πετσί του ρόλου και κατάφερε με την ερμηνεία του (και την μπάκα του) να μας κάνει να πιστέψουμε ότι πραγματικά πρόκειται για τον ίδιο τον Escobar. Συμπρωταγωνίστρια, η σύζυγος του Bardem, Penélope Cruz, η οποία στέκεται σε καλό ερμηνευτικά επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να είχε αποφύγει κάποιες υπερβολικές κορόνες στην ερμηνεία της Vallejo.

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε και ο Peter Sarsgaard, στον ρόλο του αξιωματικού της δίωξης ναρκωτικών, δίνοντας στον χαρακτήρα του μια πιο προσωπική χροιά, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και η πανέμορφη Julieth Restrepo, της οποίας η latin ομορφιά και η έντονα συναισθηματική ερμηνεία, αποτελούν διαπιστευτήρια για μια μεγαλύτερη καριέρα στην 7η τέχνη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το Loving Pablo είναι μια καλή ταινία, με στιβαρή σκηνοθεσία, εξαιρετικές ερμηνείες και φυσικά αναφέρεται σε μια ενδιαφέρουσα, με την κακή έννοια, προσωπικότητα της πρόσφατης ιστορίας. Οπότε δεν μπορώ να βρω σοβαρό λόγο γιατί να ΜΗΝ το δεις!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating0 Votes
0
6.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Αγαπώντας Τον Πάμπλο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

12 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

21 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

123 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$4.667.008