Lost in translation (2003)

Poster

Μια νεαρή, ακολουθώντας στο Tokyo τον εργασιομανή σύζυγό της που λείπει συνεχώς για δουλειά, γνωρίζει στο μπαρ του ξενοδοχείου έναν έκπτωτο αμερικανό σταρ, ο οποίος γυρίζει ένα διαφημιστικό για ουίσκι. Μαζί θα περιπλανηθούν στην πόλη και θα γνωρίσουν τους κατοίκους του Τόκιο, έστω κι αν δεν ξέρουν λέξη από ιαπωνικά

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία εξερευνά το ταξίδι του Bob Harris ενός πασίγνωστου ηθοποιού του Hollywood στην Ιαπωνία για μια διαφήμιση για ουίσκι, τον χαρακτήρα υποδύεται με γοητεία και ζεστασιά αλλά και με νότες υπαρξιακής κρίσης ο Bill Murray. Ο Bob φαίνεται να είναι ξενερωμένος με το ταξίδι του διεκπεραιώνοντας την δουλειά που ανέλαβε να κάνει, ώσπου συναντά την επίσης μπερδεμένη συναισθηματικά αλλά με θέληση να ξεχωρίσει με την προσωπικότητα της απ’ την μάζα, Charlotte, την οποία ενσαρκώνει η “φρέσκια” Scarlett Johansson.

Οι δυο χαρακτήρες συνδέονται μέσω της μοναξιάς που τους διακατέχει, ο μεν Bob μεσήλικας πλέον ξεπερνώντας τις παλιές δόξες του, γυρεύει την δική του θέση στην οικογένειά του που τον περιφρονεί και κατ’ επέκταση στην ζωή, η δε Charlotte αναζητεί και εκείνη τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερθεί, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε ένα γάμο που δεν την ικανοποιεί και την τοποθετεί βήματα πίσω.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Sofia Coppola μοιάζει ξεκάθαρα να μην θέλει να καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, καθώς το φιλμ είναι έτσι γυρισμένο και σκηνοθετημένο ώστε να σου προσφέρει κάθε λεπτό του και ένα διαφορετικό συναίσθημα. Η αφήγηση είναι αργή, χαλαρή και ανάλαφρη, βασίζεται στην ατμόσφαιρα και στην άπιαστη χημεία που έχουν Murray και Johansson όπου ακόμα και στις σκηνές που δεν βρίσκονται μαζί η Coppola τους κινηματογραφεί σαν να κοιτάζονται μεταφυσικά. Η σκηνοθέτις ποντάρει επίσης στις πολύ δυνατές εικόνες του Tokyo που δημιουργεί, όπως στις πρώτες σκηνές που τοποθετεί την κάμερα μακριά δείχνοντας απλό κόσμο να περπατά (θυμίζοντας το Koyaanisqatsi του 1982) με τους δύο πρωταγωνιστές να χάνονται στο πλήθος, τονίζοντας έτσι το αίσθημα τις μοναξιάς.

Η φωτογραφία του Lance Acord εξυπηρετεί άψογα την ιστορία που διηγείται η Coppola, χρησιμοποιώντας τα πολλά, διαφορετικά και έντονα χρώματα της πόλης, και μαζί με το γλυκόπικρο soundtrack των Kevin Shields, Brian Reitzeli και Roger Joseph Manning Jr. εκθέτουν άψογα την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Το φιλμ προσφέρεται για θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Παρ’ ότι η Coppola έχει αναφέρε πως είναι το πιο προσωπικό της πρότζεκτ, ο καθένας εισχωρεί στην προσωπικότητα των δυο χαρακτήρων και αλληλεπιδρά όπως νιώθει, με την δημιουργό να σε κάνει συνεχώς να σκέφτεσαι ερωτήματα τύπου “Πήρες την σωστή απόφαση;”, “Έκανες την σωστή επιλογή;”, “Μήπως αν έκανες εκείνο θα καταλήγαμε κάπου αλλού;” και “Τελικά ζούμε ακόμα χαμένοι στην μεταφράση;”.

Το σίγουρο είναι πως όταν τελειώσει η ταινία θα ψάξεις τα φθηνότερα εισιτήρια για Tokyo.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
8