Poster

Στο Τέξας, πολλά χρόνια πριν συμβούν τα γεγονότα με τον περίφημο δολοφόνο με το πριόνι, το νεότερο παιδί της οικογένειας Sawyer τοποθετείται σε ψυχιατρική κλινική ύστερα από ένα βίαιο περιστατικό, στο οποίο η κόρη του σερίφη καταλήγει νεκρή. Δέκα χρόνια αργότερα ο έφηβος πλέον Sawyer αποδρά από την κλινική μαζί με τρεις φίλους του και απαγάγουν ταυτόχρονα μία νοσοκόμα. O ίδιος θα εμπλακεί σε ένα οδικό ταξίδι με βίαια περιστατικά, διαμορφώνοντάς τον στο τέρας που είναι πλέον γνωστό ως leatherface.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε με τα συνεστραμμένα χρονοδιαγράμματα των τριών ενσαρκώσεων του franchise, The Texas Chain Saw Massacre. To Leatherface παρουσιάζει την ιστορία καταγωγής για το δολοφόνο με το αλυσοπρίονο χωρίς να σχετίζεται με την αρχική ταινία που είχε θεωρηθεί αν όχι καλή, υποφερτή από όλους.
Η ταινία δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να εμπιστευτεί τους οπαδούς της. Αυτό το οδικό ταξίδι προσφέρει αγνή διασκέδαση αποφεύγοντας, ίσως μόνο εκεί που χρειάζεται, τα πολλά gore στοιχεία και τις σφαγές.

Ξαναγνωριζόμαστε με την οικογένεια Sawyer, σε έναν πρόλογο που τέθηκε το 1955. H εχθρότητα της φυλής απέναντι στον νόμο και στους ξένους φέρνει αντιμέτωπό της έναν εκδικητικό σερίφη, ο οποίος παίρνει όλα τα παιδιά της μαμά Sawyer, υπεύθυνα για το θάνατο της κόρης του. Δέκα χρόνια μετά, ο πιο διστακτικός της φυλής ο Jed είναι κλειδωμένος σε ψυχιατρική κλινική με το όνομα Gorman house. Όμως, μία δεκαετία ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων έχουν διαβρώσει την αίσθηση της ταυτότητας του. Όταν μία νέα νοσοκόμα, η Lizzy καταφθάνει στο ψυχιατρείο δεν έχει ιδέα για το ποιος από τους κρατούμενους είναι ο σπόρος των Sawyer. Και ούτε εμείς.

Ο ερχομός της μητέρας του Jed προκαλεί νέα επεισόδια και ταραχές με αποτέλεσμα την διαφυγή τεσσάρων κρατουμένων με την Lizzy μαζί τους ως όμηρο. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας αδυνατούμε να καταλάβουμε ποιος από τα παιδιά είναι αυτός που θα καταλήξει να κάνει τη μάσκα σάρκας και κάνουμε focus σε λάθος πρόσωπα μπερδεύοντας καταστάσεις και γεγονότα. Από εκεί και έπειτα ξεκινάει ένα αιματηρό και σκοτεινό road trip με πολλές ανατροπές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το γαλλικό σκηνοθετικό δίδυμο Alexandre Bustillo και Julien Maury παραδίδουν το ντεμπούτο τους στην αγγλική γλώσσα με το Leatherface. Η ταινία γυρίστηκε στη Βουλγαρία με κυρίως ευρωπαϊκό cast που παραπέμπει σε κομψή indie παραγωγή παρά σε μία φτηνή αμερικάνικη προσπάθεια. Το σφαγείο είναι ζωηρά σκηνοθετημένο ενώ οι ανατροπές μπερδεύουν τον εγκέφαλο παρ’ όλο που το σενάριο του Sheth M. Sherwood παρουσιάζει ανωμαλίες όταν πρόκειται για πιο συγκεκριμένες στιγμές.

Η αλήθεια να λέγεται ένα μέρος της δράσης συναντάται κάπως σχολαστικά κατά περιόδους. Επίσης, η δουλειά των σκηνοθετών με τους ηθοποιούς φαίνεται να λείπει. Ωστόσο σε αρκετές σκηνές με ένταση το κινηματογραφικό τους στυλ είναι ένδοξο και με προοπτικές βελτίωσης. Δε θα μπορούσε να λείπει το εικονικό ρεπερτόριο οστών, σάπιας σάρκας, βρομερών οικογενειακών δείπνων, διεστραμμένων σεξουαλικών σκηνών και το τερατώδες όπλο να κάνει τη δουλειά του.

Για μία τέτοια αιματηρή εικόνα, η βία βλάπτει σταθερά στο Leatherface. Τα σύγχρονα gore εφέ είναι περίτεχνα ενώ τα αχνά φώτα εξασφαλίζουν ώστε το horror show των σκηνοθετών να δείχνει οδυνηρό. Οι ίδιοι καταγράφουν τη μοναδική ασάφεια της πρώτης ταινίας του Hooper. H λευκή και απαλή σάρκα, το γλοιώδες λούστρο της αποσύνθεσης και οι κάδοι του ασθενούς αίματος είναι πραγματικά αηδιαστικά και αποκαθιστούν την φρίκη των Sawyers.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Μόνο αν είσαι φαν του είδους και αντέχεις γενικά ή έχεις δει και τις προηγούμενες ταινίες της ίδιας σειράς. Αλλιώς εγγυημένα ή θα βαρεθείς ή θα βρεις σαχλό το όλο εγχείρημα ή θα βρίσεις που σε έφεραν να δεις τέτοια αηδιαστικά και ανώμαλα πράγματα.

Συμπεραίνοντας, το Leatherface δεν είναι μία άγρια επανεκκίνηση απλά φέρνει μία αναζωογονητική αναπνοή σε ένα ετοιμοθάνατο franchise. Αξιοσημείωτο είναι ότι παραμένει πιστό στην πλοκή αποφεύγοντας τον σεξουαλικό πορνογραφικό βασανισμό που κυριάρχησε στις ταινίες τρόμου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πάντως η splatter ενέργειά του δεν θα άφηνε τον Hooper αδιάφορο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating2 Votes
7.25
5.9