Kubo and the Two Strings (2016)

Poster

Ο Κούμπο, ένα μικρό αγόρι, πρέπει να εντοπίσει τα κομμάτια της πανοπλίας που φορούσε ο πατέρας του για να νικήσει ένα εκδικητικό πνεύμα από το παρελθόν του.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μιας και πλησιάζουν τα βραβεία Όσκαρ ας ασχοληθούμε λίγο και με την κατηγορία του κινουμένου σχεδίου. Ξεκινάμε με το υπέροχο νέο animation του στούντιο Laika που μας πρόσφερε το μαγευτικό Coraline και τα ParaNorman και The Boxtrolls, στο stop-motion στυλ που μας έχει συνηθίσει. Έχει κερδίσει ήδη το BAFTA καλύτερης animation ταινίας, είναι ένα από τα φαβορί για το Όσκαρ, ενώ είναι μόλις το δεύτερο animation που προτάθηκε για Όσκαρ ειδικών εφέ (μετά το The Nightmare Before Christmas).

H ιστορία μας διαδραματίζεται στη Φεουδαρχική Ιαπωνία όπου ο μονόφθαλμος Κούμπο συντηρεί την άρρωστη μητέρα του εξιστορώντας ιστορίες, χρησιμοποιώντας μαγικά χειριζόμενα οριγκάμι τα οποία κινεί καθώς παίζει μουσική με το τρίχορδο shamisen του. Η μόνη απαίτηση της μητέρας του είναι να επιστρέφει πάντα πριν δύσει ο ήλιος. Μια μέρα καθώς λέει την ιστορία του σαμουράι Hanzo, δεν προλαβαίνει να φτάσει στο σπίτι του πριν νυχτώσει και τον εντοπίζουν οι κακόβουλες θείες του. Η μητέρα του προλαβαίνει να τον σώσει και ο Κούμπο πρέπει να ξεκινήσει μια περιπέτεια μαζί με μια ευερέθιστη μαϊμού και έναν ξεχασιάρη σαμουράι/σκαθάρι ώστε να εξορκίσει τα εχθρικά πνεύματα.

Πολλοί από τους εχθρούς που συναντάει ο Κούμπο είναι σχεδιασμένοι λες και έχουν βγει από κλασικές ιαπωνικές ταινίες τρόμου, το οποίο είναι ένα μόνο από τα “ανατριχιαστικά” στοιχεία της ταινίας. Πολλά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι σαγηνευτικά και σκοτεινά, κάτι το οποίο ίσως παρακάνει απαιτητικό το φιλμ για μικρότερες ηλικίες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Travis Knight, πρόεδρος και animator της Laika στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, με το animation της Laika να είναι εκπληκτικό· τόσο εκπληκτικό ώστε να προταθεί για Όσκαρ ειδικών εφέ όπως αναφέραμε παραπάνω. Παρότι έχω μια μικρή αδυναμία στο stop-motion, ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος και των πλασμάτων νομίζω είναι μαγευτικός, φέρνοντας στο νου J-horror σε ορισμένες περιπτώσεις και ταινίες του θρυλικού Ray Harryhausen (The 7th Voyage of Sinbad, Jason and the Argonauts) σε άλλες.

Tο σενάριο των Marc Haimes και Chris Butler έχει μια λυρικότητα και μια λεπτότητα που δύσκολα συναντάς πια σε οικογενειακές ταινίες. Η μουσική παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ταινία και η παραγωγή πέτυχε διάνα με την επιλογή του Dariο Marianelli (Pride & Prejudice, Atonement, Anna Karenina) o οποίος συνθέτει ένα εξαιρετικό soundtrack που συνοδεύει αρμονικά την ταινία.

Πολύ καλή δουλειά έγινε και στο voice casting, με τον Art Parkinson (Game of Thrones) να ερμηνεύει το ρόλο του Kubo. Οι σύντροφοί του στην περιπέτεια είναι η εξαιρετική στο ρόλο της μαϊμούς Charlize Theron και ο Matthew McConaughey ως σαμουράι/σκαθάρι. Η Rooney Mara έχει το ρόλο των δίδυμων θειάδων (sic) του Kubo και ο Ralph Fiennes αυτόν του παππού του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα animation της χρονιάς, αλλά και μια από τις καλύτερες ΤΑΙΝΙΕΣ της χρονιάς. Γιατί είναι πανέμορφο να το βλέπεις και να το ακούς. Γιατί είναι σκοτεινό, διεστραμμένο, αστείο και συγκινητικό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7.5
Reader Rating3 Votes
8.5
8.4
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ο Κούμπο και οι Δύο Χορδές

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

18 Αυγούστου 2016

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

101 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

BUDGET

$60.000.000