Poster

Ο Dave είναι ένας έφηβος που ζει μια απλή ζωή με τον πατέρα του. Χωρίς πολλά προβλήματα να τον απασχολούν ή δύσκολες καταστάσεις να τον περιτριγυρίζουν, χωρίς κάποια υπεράνθρωπη δύναμη ή συνταρακτικό κίνητρο, αποφασίζει να βγει από τη απλή ζωή του και να γίνει υπερ-ήρωας.

“With no power, comes no responsibility. Except, *that* wasn’t true.”

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Έχουμε μια ακόμη μεταφορά κόμικ στην μεγάλη οθόνη. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ότι τα έχουμε συνηθίσει όμως. Το συγκεκριμένο κόμικ έβγαζε τα πρώτα του τεύχη την ίδια χρονική στιγμή που γυριζόταν η ταινία. Η δημιουργία του ξεκίνησε με σκοπό να γίνει ταινία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την συνεργασία του σκηνοθέτη με τους δημιουργούς για να έχουν μια κοινή αισθητική.

Ο κεντρικός ήρωας δεν έχει καμία υπέρ-δύναμη. Αυτό μας κάνει να ταυτιζόμαστε μαζί του και να τον υποστηρίζουμε. Το ότι συναντάει τόσο έντονη βία, είναι τροφή για σκέψη προς όλους εμάς που έχουμε τέτοιου είδους όνειρα που και που. Το ότι επιβιώνει είναι απλά η πλοκή ενός σωστά δομημένου σεναρίου. Κανένας ήρωας, που υποστηρίζει το καλό, δεν πεθαίνει στο τέλος εκτός και αν ήταν στην αρχή κακός, οπότε πληρώνει τα σφάλματα του παρελθόντος με αυτού του είδους την λύτρωση. Εδώ όμως έχουμε την πρώτη περίπτωση.

Τα παιδικά όνειρα συναντάνε την ενήλικη βία και αναγκάζονται να προσαρμοστούν. Δεν είναι τόσο χαρούμενα τα πράγματα, του στυλ “Κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό είναι δουλειά για τον…”. Όχι. Εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό. Η εμφάνιση του σούπερ ήρωα προσελκύει το κακό και την βία και τον αναγκάζει να κολυμπήσει στα βαθιά χωρίς προηγούμενη εκμάθηση. Φυσικά, η έννοια της ομάδας και της συνεργασίας των βοηθάνε να επιβιώσει. Εντάξει ήταν και λίγο κωλόφαρδος που συνάντησε το κοριτσάκι-πολεμική-μηχανή και τον μπαμπά του, αλλά δε παύει να προωθείται η αξία της συνεργασίας.

Καταιγιστική δράση, ατάκες που πέφτουν βροχή, αναφορές σε άλλους (πιο γνωστούς) υπέρ-ήρωες είναι τα βασικά στοιχεία της ταινίας. Κρατάει τον κωμικό της χαρακτήρα αλλά μπερδεύει το στιλιζάρισμα με το ρεαλισμό στην δράση. Θα προτιμούσα να γέρνει προς μια κατεύθυνση παρά να είχε αυτό το ανακάτεμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Matthew Vaughn μετά το Stardust μας φέρνει αυτή τη δημιουργία. Μια σκηνοθεσία που δεν έχουμε συνηθίσει, με αρκετά βρετανικά στοιχεία αλλά όχι και κάτι ιδιαίτερο. Πιστεύω ότι ήταν μια ευκαιρία για να πειραματιστεί σε αρκετούς τομείς και να βελτιωθεί στις επόμενες ταινίες που θα έρθουν.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι οι Chloë Grace Moretz και Aaron Taylor-Johnson. Μαζί τους είναι ο Christopher Mintz-Plasse και ο Nicolas Cage σε ένα ρόλο… που δε θα μπορούσε να αρνηθεί. Δε ξέρω αν έχει αρνηθεί ρόλο, στην καριέρα του γενικά.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Επειδή είναι μια ταινία με υπέρ-ήρωες και θα την δεις όπως και να ‘χει. Επειδή πέρα από το ηρωικό κομμάτι, είναι μια ταινία δράσης. Επειδή είναι δυναμική, γρήγορη και δε κουράζει. Επειδή παίζει ο Nicolas Cag….. ε, εντάξει, δε μπορώ να το γράψω ούτε για αστείο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5
Reader Rating3 Votes
7.8
5.5