Jungle (2017)

Poster

Τρεις φίλοι, οι οποίοι αγαπούν την φύση και λατρεύουν την περιπέτεια θα προσκληθούν από έναν περίεργο ξένο σε ένα οδοιπορικό ταξίδι μέσα στην ζούγκλα. Ο σκοπός τους είναι να διασχίσουν ένα κομμάτι αυτής, το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί για να φτάσουν στο χωριό μίας νέας φυλής που ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει ο περίεργος αυτός εξερευνητής. Για τους φίλους αυτή μοιάζει μία ονειρεμένη περιπέτεια, η οποία όμως ίσως να τους γίνει και εφιάλτης.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία ισχυρίζεται ότι είναι μία καθαρά αληθινή ιστορία και όχι ότι απλά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ο ισχυρισμός αυτός έχει γερή βάση διότι οδηγός για την διαμόρφωση της ιστορίας είναι το βιβλίο του πρωταγωνιστή των γεγονότων Yossi Ghinsberg,ο οποίος βοήθησε τους συντελεστές καθ’ όλη την διάρκεια των γυρισμάτων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για μία ταινία επιβίωσης με σταθερό ρυθμό έντασης αρκετό να σε ταράξει από ένα χρονικό διάστημα και έπειτα. Η δράση είναι καλή και ο θεατής εισέρχεται στο βασικό στοιχείο αγωνίας της ταινίας, δηλαδή το ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε μία χαοτική και ατελείωτη ζούγκλα. Βέβαια για να το κατανοήσει κανείς, χρειάζεται να το ακούσει αρκετές φορές στην διάρκεια της ταινίας. Επιπλέον το γεγονός ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία προκαλεί ένα μικρό δέος στον θεατή και τον κάνει να δεθεί ελαφρώς με τους πρωταγωνιστές χωρίς να δίνει σημασία στην ρηχότητα με την οποία είναι γραμμένοι οι χαρακτήρες.

Αρνητικό της ταινίας είναι η επιεικώς απαράδεκτη σκηνοθεσία καθώς o Greg Mclean έχει στην διάθεση του εξαιρετικά τοπία τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στο αισθητικό κομμάτι της ταινίας, αντί αυτού βλέπουμε μία ερασιτεχνική χρήση τους σε ολιγόλεπτα πλάνα και κακή αποτύπωση τους. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε η ταινία δείχνει αδυναμία στην εμβάθυνση, δηλαδή στο να μας μεταφέρει την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών, το πως αισθάνονται, τον χαρακτήρα τους κ.λ.π. πετώντας την ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω. Αυτό δείχνει μία προχειρότητα στο γράψιμο από τον δημιουργό και αποκαλύπτει τον εφησυχασμό που του προκαλεί το γεγονός ότι έχει στα χέρια του μία αληθινή ιστορία που αν την συλλογιστεί κάποιος του προκαλεί αυτόματα ανατριχίλα. Βέβαια αν και οι συντελεστές το αρνούνται κάποια από τα πράγματα της ταινίας δείχνουν αρκετά κλισέ γεγονός που ‘’ομολογεί’’ κάποια σκηνοθετική παρέμβαση στην ιστορία, την προσθήκη δηλαδή ‘’σάλτσας’’ που θα κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Greg Mclean, ο οποίος δουλεύει κυρίως σε ταινίες θρίλερ χωρίς βέβαια κάτι ακόμη αξιοσημείωτο εκτός του λίγο ιδιαίτερου The Belko Experiment. Στο The Jungle χρησιμοποιεί μία γρήγορη ροή, η οποία δεν του δίνει τον χρόνο να μας ‘’ξεναγήσει’’ στο εξωτερικό μέρος της ζούγκλας με αποτέλεσμα να βλέπουμε κυρίως εσωτερικά πλάνα με τους πρωταγωνιστές. Επίσης αυτή η γρήγορη ροή τον εμποδίζει να δείξει την αλλαγή των χαρακτήρων σταδιακά το πώς δηλαδή τους μεταλλάζει η ζούγκλα και όταν γίνεται αυτή η αλλαγή, γίνεται εντελώς ξαφνικά και μπερδεύει.

Στο σενάριο δεν παρατηρείται κάτι το ιδιαίτερο εκτός από την προχειρότητα με την οποία φαίνεται ότι γράφτηκε. Όσον αφορά τις ερμηνείες ο Daniel Radcliffe όπως πάντα είναι μετριότατος και μαζί με τους Alex Russell και Joel Jackson δεν καταφέρνουν να δείξουν ότι υπάρχει χημεία μεταξύ τους. Ο μόνος που πείθει ερμηνευτικά είναι ο Thomas Kretschmann που αποδίδει πολύ καλά τον ρόλο του μυστήριου και περίεργου τύπου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συμπερασματικά το The Jungle είναι μία κακή ταινία τεχνικά που βασίζεται στο ότι το περιεχόμενο της είναι πραγματική ιστορία σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που παραμελεί σημαντικές λεπτομέρειες. Παρ’ όλα αυτά για τους μη απαιτητικούς θεατές είναι μία καλή επιλογή για την θέαση ενός θρίλερ επιβίωσης, καθώς έχει αρκετή αγωνία και δράση που προκαλούν ταραχή σε κάποια σημεία . Οι απαιτητικοί θεατές θα σαστίσουν σίγουρα αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ταινίας και ίσως τους προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα η προχειρότητα που την διακατέχει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
4
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating3 Votes
4.8
4.9