Jojo Rabbit (2019)

Poster

Ο Johannes (Jojo) είναι ένα δεκάχρονο αγόρι που μένει μαζί με τη μητέρα του στη ναζιστική Γερμανία την τελευταία περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όντας φανατικός οπαδός της ναζιστικής ιδεολογίας και ακολουθώντας τις συμβουλές του φανταστικού και καλύτερού του φίλου –μία απολαυστικότατη καρικατούρα του ίδιου του Χίτλερ- καλείται να αναθεωρήσει τις πεποιθήσεις του, όταν ανακαλύπτει ότι η ίδια του η μητέρα φυλάει στη σοφίτα του σπιτιού τους μία νεαρή Εβραία.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Στην αρχή της ταινίας βρίσκουμε τον νεαρό Jojo την πρώτη μέρα της κατασκήνωσης για νεαρούς Ναζί, που διευθύνει ο Λοχαγός Klenzendorf (Sam Rockwell), με τον φίλο του Yorki. Η στρατιωτική τους εκπαίδευση περιλαμβάνει το κάψιμο βιβλίων και την εκμάθηση ρίψης χειροβομβίδων, εμπειρία που αφήνει τον Jojo σοβαρά τραυματισμένο αλλά και συντετριμμένο, καθώς γκρεμίζεται το όνειρό του να υπηρετήσει στην προσωπική φρουρά του Χίτλερ.

Όταν ανακαλύπτει μία νεαρή Εβραία να χρησιμοποιεί το σπίτι του ως καταφύγιο, αποφασίζει να κάνει μία συμφωνία μαζί της: θα της επιτρέψει να παραμείνει κρυμμένη στο δωμάτιο της νεκρής αδελφής του με αντάλλαγμα να του δώσει υλικό για να γράψει ένα βιβλίο για την φυλή των Εβραίων, με σκοπό να φανερώσει τα μυστικά τους και να διευκολύνει την αναγνώρισή τους από τους Ναζιστές.

O δημιουργός και ξεκαρδιστικός Χίτλερ Taika Waititi, βασισμένος σε βιβλίο της Christine Leunens, έχει καταφέρει να συνθέσει μία γλυκιά σάτιρα της ναζιστικής ιδεολογίας αλλά και της τυφλής πίστης σε οποιαδήποτε ακραία- ολοκληρωτική φιλοσοφία. Επιλέγει να μας ξεναγήσει στη Γερμανία του 1945 μέσα από τα μάτια δύο μικρών αγοριών, δημιουργώντας έτσι μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και αφέλεια των πρωταγωνιστών και τις καταστροφικές συνέπειες του φανατισμού και του πολέμου. Αυτή η οπτική γωνία μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα πιο απλοϊκά, έως και γελοία κάποιες φορές, να γελάμε με τις θηριωδίες του φονικότερου πολέμου της ιστορίας και να συνειδητοποιούμε, ίσως, ότι ένα τόσο άκαμπτο σύστημα πεποιθήσεων αρμόζει μόνο σε ένα άβγαλτο και ανίδεο παιδί.

Πρόκειται για μία ταινία ξεκάθαρα κωμική, με αρκετές παρόλα αυτά συγκινητικές στιγμές, που στέλνει το μήνυμα που θέλει με πολλή ευθύτητα και λιτότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Taika Waititi, o άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία ως Χίτλερ. Η παιδιάστικη ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση που χρησιμοποιεί στην ενσάρκωση του Γερμανού δικτάτορα δένουν απόλυτα με τα πολύχρωμα και γεμάτα ζωντάνια πλάνα, που χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας.

Ο Michael Giacchino που υπογράφει τη μουσική της ταινίας, πέρα από τα κομμάτια που συνέθεσε ο ίδιος, έχει κάνει υπέροχη δουλειά και στην επιλογή τραγουδιών: στην αρχή της ταινίας ντύνει ένα μοντάζ πλάνων από τη ναζιστική Γερμανία με τη γερμανική εκδοχή του “I want to hold your hand” των Beatles ενώ κλείνει με το επίσης γερμανοποιημένο “Heroes” του David Bowie.

Οι ερμηνείες της ταινίας είναι αρκετά καλές, αν και οι χαρακτήρες είναι σε μεγάλο βαθμό απλοποιημένοι. Ωστόσο, το νεαρό δίδυμο (Roman Griffin Davis και Archie Yates) μας προσφέρει αρκετές στιγμές αβίαστου γέλιου, ή έστω μειδιάματος.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Για το αλλόκοτο της υπόθεσης, γιατί έχει αρκετές έξυπνες στιγμές, για να ικανοποιήσει ακόμη και αυτούς που δεν συγκινούνται από τα γουρλωμένα μάτια του Taika- Χίτλερ ή τα 31 απανωτά “Χάιλ Χίτλερ” που ακούγονται μέσα σε 3 μόλις λεπτά. Είναι μία ιστορία για την ανθρώπινη ανοησία. Ίσως να μην έχει να σου πει κάτι καινούριο, αλλά αξίζει να το ξανακούσεις, σε αυτήν την έκδοση

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
8
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating2 Votes
7.5
8.3