John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Poster

O John Wick βρίσκεται πλέον κυνηγημένος και επικηρυγμένος με την αξία του να φτάνει τα 14 εκατ δολάρια και κάθε δολοφόνο του κόσμου να θέλει να τον σκοτώσει. Στόχος του είναι να παραμείνει ζωντανός να βρει μία διέξοδο, πριν οδηγηθεί στον σίγουρο θάνατο.

Winston: What do you need?
John Wick: Guns. Lots of guns.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Την 3η αλλά όχι τελευταία ταινία που θα δούμε με τίτλο John Wick. Καθώς η ανακοίνωση για την 4η ταινία ήρθε πολύ γρήγορα και μάλιστα με την παρακάτω φράση: “You have served. You will be of service. John Wick: Chapter 4 is coming – May 21st, 2021.”

John Wick 3 Parabellum. Για την ιστορία η λέξη Parabellum, προέρχεται από την λατινική φράση “Si vis pacem, para bellum” που σημαίνει “Αν θες ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο”.

Η ταινία ξεκινάει ακριβώς μετά το τέλος των γεγονότων του John Wick Chapter 2, όπου ο ήρωας μας μόλις έχει δολοφονήσει τον Ιταλό μαφιόζο Santino D’Antonio μέσα στο Continental Hotel (υπάρχει ως John Wick – Continental Hotel στο google maps) το οποίο αποτελεί παραβίαση ενός από τους πιο βασικούς κανόνες του κόσμου που ζει ο John Wick. Ο Winston, κηρύσσει τον John excommunicado με αποτέλεσμα τον τελευταίο να γίνεται στόχος αξίας 14 εκατ. Δολαρίων για κάθε δολοφόνο. Από το πρώτο λεπτό μπαίνουμε στην βροχερή νύχτα της Νέας Υόρκης, όπου ο John Wick έχει λιγότερο από 1 ώρα στη διάθεση του πριν ξεκινήσει το συμβόλαιο. Η δράση ξεκινάει και μαζί ξεκινάει και ένας αγώνας επιβίωσης που διαρκεί μέχρι τους τίτλους τέλους.
Και αυτό είναι η ταινία (για ακόμη μία φορά). Σκηνές δράσης που διαδέχονται η μία μετά την άλλη με ελάχιστη δόση υπερβολής αλλά και ρεαλισμού, ώστε να βολέψουν τον ήρωα μας αλλά και να τον κρατούν συνέχεια τραυματισμένο ώστε να δώσουν σε όλο το υπόλοιπο cast το “πάνω χέρι”.

Το John Wick αποτελεί πλέον τη 2η τριλογία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Keanu Reeves μετά το Matrix, αλλά ίσως να είναι η μοναδική τριλογία που είναι σωστή τόσο στη συνέχεια της όσο και στη σύσταση της. Οι παραγωγοί όμως βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά, καθώς μιλάμε για παραγωγές μέτριου βεληνεκούς (μόλις 55 εκατ. Δολ.) και με τετραπλά έσοδα.

Το σενάριο για μία ακόμη φορά έχει τις τρύπες του που κανείς δεν νοιάστηκε να κλείσει, αλλά όπως έχω πει στο παρελθόν, δεν βλέπεις John Wick για το σενάριο. Υπήρξαν φορές που ένιωσα ότι πρώτα έγραψαν τις σκηνές και αργότερα τις ενθυλάκωσαν με το στόρι.

Η παραγωγή και η δράση φανερά ανέβηκαν επίπεδο. Οι μάχες σώμα με σώμα πάρα πολύ καλές, με σταθερή χορογραφία και ευρηγώνια κινηματογράφηση. Με κάποιες στιγμές να μην μπορούν να κρύψουν ορισμένα εμφανή λαθάκια, τα οποία κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε διότι η σωστή δράση σπανίζει στις μέρες μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Για ακόμη μία φορά ο Keanu Reeves στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως έχω ξαναπεί αποτελεί την πιο ορθή επιλογή για τον ρόλο, διότι κατέχει το ταλέντο της σωστή δράσης, χορογραφίας, στάσης σώματος, εμφάνισης και έλλειψης υποκριτικής. Για μία ακόμη φορά, εκπαιδεύτηκε σκληρά, και επίπονα με ολονύχτια γυρίσματα, οδήγησε μοτοσυκλέτα, ίππευσε άλογο, περπάτησε σε έρημο αλλά το κοστούμι δεν το έβγαλε ποτέ!

Την εμφάνιση της έκανε η Halle Berry, η οποία μας απέδειξε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σε σκηνές δράσης το ίδιο καλά με τον πρωταγωνιστή. Στην πρώτη της εμφάνιση σε σκηνή δράση, η κάμερα απομακρύνεται από τον Reeves, κάτι το οποίο μου άρεσε ώστε να μας ξεκουράσει κατά τη θέαση. Το πιο εντυπωσιακό ήταν η χρήση δύο υπέροχων γερμανικών ποιμενικών, που συμμετείχαν ενεργά, όμως ταλαιπώρησαν λίγο τους εκπαιδευτές τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γιατί στην περιοχή υπήρχαν εκατοντάδες αδέσποτες γάτες. Έτσι η παραγωγή αναγκάστηκε να χτίσει τοίχους από κλουβιά και να πιάσει όποια γάτα κυκλοφορούσε στην περιοχή.

Υποκριτικά ανώτερος για μία ακόμη φορά ο Ian McShane (Hellboy), στον ρόλο του Winston. Πιο ενεργός ρόλος αυτή τη φορά, κερδίζει κάθε frame του κάδρου που εμφανίζεται, με βλέμμα απάθειας και υποκριτικής αξίας.

Στην σκηνοθετική καρέκλα προφανώς ο Chad Stahelski ο οποίος ανέλαβε το remake του Highlander. Από Stunt coordinator σε αξιόλογος σκηνοθέτης. Κρατά τα κάδρα του σταθερά και ευρηγώνια, μακριά από τις shaky cams και μαζί με τον φωτογράφο Dan Laustsen (The Shape of Water), παραδίδουν μαθήματα κινηματογράφησης για κάθε νέο και μη καλλιτέχνη.

Τέλος η μουσική από τον πασίγνωστο Tyler Bates (Deadpool 2) ντύνει σωστά τις σκηνές χωρίς να ξεφεύγει από το γνωστό θέμα. Πιο ωραίο κομμάτι της ταινίας είναι το “Dance of the Wolves”, αξίζει.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται απάντηση. Γιατί είναι John Wick και απλά πρέπει να το δεις. Η ταινία θα σε γεμίσει με ένταση, δράση, βία, σωστή σκηνοθεσία και φωτογραφία, ελαφρύ χιούμορ, ωραιότατες σκηνές εμπνευσμένες από The Villainess και το γνωστό Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος και αν θέλεις να παραβλέψεις το σενάριο θα περάσεις υπέροχα!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating6 Votes
7.7
8