Iscelitel (Secret Ingredient) (2020)

Poster

Ένας χαμηλόμισθος μηχανικός τρένων πασχίζει να δουλέψει για να καταφέρει να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται ο πατέρας του, ο οποίος είναι καρκινοπαθείς. Ενώ η εταιρεία καθυστερεί τις πληρωμές και η απόκτηση των φαρμάκων γίνεται όλο και δυσκολότερη, θα ψάξει εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας του καρκίνου. Έτσι, θα ανακαλύψει την χρήση της μαριχουάνας ως μέσο εναλλακτικής ιατρικής και θα φτιάξει ένα κέικ, με μαριχουάνα που είχε βρει σε ένα από τα βαγόνια, όπου μεταφερόταν παράνομα στην χώρα. Αυτή του η απόφαση θα έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το Μυστικό Συστατικό είναι μία ταινία προερχόμενη από την Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κατατάσσεται στην κατηγορία της κωμωδίας και του δράματος. Το κωμικό της στοιχείο είναι αρκετά καλό, σίγουρα δεν θα κάνει τον θεατή να ξεκαρδιστεί αλλά θα του χαρίσει κάποιες στιγμές γέλιου. Ωστόσο, είναι πολύ καλή η εστίαση που κάνει ο δημιουργός στο πιο δραματικό στοιχείο της ταινίας που κυρίως είναι η απώλεια του αδερφού του πρωταγωνιστή και της μητέρας του, αλλά και η πάθηση του πατέρα. Ιδιαίτερα ο τρόπος που χτίζεται η σχέση μεταξύ των δύο χαρακτήρων είναι αξιοπρόσεκτος και σου προκαλεί αρκετά συναισθήματα.

Γενικά, η ταινία κινείται στο κλασικό πρότυπο των κωμωδιών βαλκανικού κινηματογράφου με το έντονο θλιβερό στοιχείο, πολύ κοντά σε είδος μαύρης κωμωδίας. Ακόμη και η ατμόσφαιρα θυμίζει αυτό το είδος, με τα τυποποιημένα γκριζαρισμένα και μουντά πλάνα. Τέλος, αρκετά θετικό στοιχείο είναι και οι μικρές αναφορές που γίνονται σε κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας, αλλά και προβλήματα των κοινωνικών φορέων. Βέβαια δεν αγγίζεται εκ βάθος το θέμα αλλά σίγουρα παρέχεται μία κατα προσέγγιση εικόνα στον θεατή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Όσον αφορά τους συντελεστές της ταινίας, σκηνοθέτης της είναι ο μέχρι πρότινος σκηνοθέτης μικρού μήκους ταινιών Gjorke Staverski γνωστός υποστηρικτής και με βασική του θεματολογία την αντίληψη του sex, drugs and rock n’ roll παραδίδει μία ταινία αρκετά προσεγμένη που δεν ξεφεύγει όμως από τα κλισέ του “ρεύματος” της. Ο ίδιος ακολουθεί μία σχετικά αργή ροή που δίνει χρόνο να αναπτυχθούν οι διάλογοι και το σενάριο αλλά οι τοποθεσίες των σκηνών αλλάζουν σχετικά απότομα. Δεν προκαλεί δυσφορία προσπαθεί να κάνει έντονο και αντιληπτό τόσο το κωμικό όσο και το δραματικό στοιχείο.

Αυτό μέσα από το σενάριο το πετυχαίνει εν μέρει καθώς το δραματικό στοιχείο είναι έντονο και κρατάει τον θεατή συναισθηματικά αλλά και όσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλοσοφικά, ενώ το κωμικό στοιχείο άλλες φορές προκαλεί κάποιο γέλιο αλλά άλλες πάλι ακουμπάει τα όρια του ανόητου. Τέλος, για αυτούς που αρέσκονται στην παρατήρηση των ερμηνευτικών ικανοτήτων οι ηθοποιοί είναι ικανοποιητικοί στους ρόλους τους με τον Πατέρα, Anastas Tanovski, να ξεχωρίζει, καθώς είναι αρκετά πειστικός.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Συνεπώς, το Secret Ingredient είναι μία ταινία που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του βαλκανικού σινεμά αλλά γενικότερα έχει αρκετές ατασθαλίες. Είναι συνολικά μία μέτρια ταινία που έχει βέβαια θετικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν, όπως προσεγμένο δραματικό ύφος και κάποιες αναφορές σε κοινωνικά ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αν τιμούσε και το πιο εύθυμο μέρος της με πιο προσεγμένες ευχάριστες σκηνές. Ωστόσο, αξίζει την θέαση της και δεν προκαλεί πλήξη στον θεατή που θα της αφιερώσει χρόνο και θα τον φέρει σε επαφή με έναν ιδιαίτερο “γειτονικό” είδος κινηματογράφου.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
5.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
5.5
Reader Rating0 Votes
0
5.5