In the Fade (Aus dem Nichts) (2017)

Poster

Όταν η Katja (Diane Kruger) χάνει τον κουρδικής καταγωγής σύζυγό της, Nuri Sekerci (Numan Acar) και το υιό τους, Rocco (Rafael Santana) σε μια βομβιστική επίθεση, θα κάνει τα πάντα γα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Παλεύοντας με τη θλίψη και την απώλεια, η Katja ξεκινά μια δικαστική διαμάχη και έρχεται σε σύγκρουση με ένα ολόκληρο κοινωνικό σύστημα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Χωρισμένη σε τρεις ενότητες -η Οικογένεια, Δικαιοσύνη και η Θάλασσα-, η ταινία αποτελεί την πιο έντονα πολιτική ταινία του σκηνοθέτη Fatih Akin. Η Katja, μια εξαιρετική Diane Kruger, αντιλαμβάνεται πως η βομβιστική επίθεση ήταν έργο της Ναζιστικής οργάνωσης της χώρας και επιχειρεί να αποδείξει τα εθνικά κίνητρα πίσω από την επίθεση. Περιγράφοντας λεπτομερώς την εμφάνιση και τις ενέργειες μιας νεαρής κοπέλας πριν την επίθεση, η Katja μαζί με τον δικηγόρο και φίλο της, Danilo Fava (Denis Moschitto) επιχειρούν να ξεσκεπάσουν τις ενέργειες των Ναζιστών της χώρας και να αποδώσουν δικαιοσύνη.

Ο Fatih Akin παραθέτει μια σπαρακτική και συναισθηματικά φορτισμένη ταινία. Με απώτερο σκοπό την απονομή της δικαιοσύνης, η ηρωίδα βουτά σε βαθιά πολιτικά νερά και έρχεται αντιμέτωπη με ένα παγκόσμιο σύστημα Ναζιστικών οργανώσεων – με τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη να κάνει μια τολμηρή εμφάνιση ως ένας Έλληνας νεοναζί.

Ίσως η έντονα πολιτική διάσταση της ταινίας και η επιθυμία να ρίξει φως σε κοινωνικές αλήθειες επηρέασε την αφήγηση και το σενάριο με αποτέλεσμα να σερβίρουν μασημένη τροφή στους θεατές, αγγίζοντας τα όρια της ντοκιμαντερίστικης προσέγγισης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Fatih Akin, μετά από μια σειρά επιτυχημένων ταινιών, “Head-on”, “Soul Kitchen” και το “Edge of Heaven”, επιστρέφει με μια ταινία, ίσως πιο προσωπική αλλά και με ξεκάθαρη πολιτική και κοινωνική κριτική. Επιστρέφοντας έτσι στο φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας μια Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ο Fatih Akin αποδεικνύει πως βρίσκεται ακόμα στα μεγάλα ονόματα του σύγχρονου Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Εντυπωσιακή είναι και η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας, Rainer Klausmann, ο οποίος βασισμένος στις ενότητες της ταινίας αλλά και στις καταστάσεις και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν, δημιούργησε τρεις ξεχωριστές παλέτες και στυλ κινηματογράφησης που πετυχαίνουν τη μεταφορά της ατμόσφαιρας: μια αρκετά σκληρή παλέτα για την πρώτη ενότητα, μια στατική κάμερα συνοδευόμενη από το ψυχρό κλίμα του δικαστηρίου, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο κυριαρχούν πιο απαλά χρώματα που συνοδεύονται από το γαλάζιο και τη φύση της Ελλάδας.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την εξαιρετική ερμηνεία της Diane Kruger, η οποία σφραγίζει άλλη μια ταινία με τη δική της παρουσία. Δένοντας αρμονικά τον χαρακτήρα της με τα διαφορετικά στάδια της ταινίας, τα κεφάλαια και το ύφος της, η Kruger κέρδισε επάξια το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι μια ταινία που αναφέρεται σε ένα από τα σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης, τον ρατσισμό που γεννιέται σε πολυπολιτισμικές χώρες και ο οποίος ξεπερνά τη λεκτική μορφή.
Γιατί το σενάριο και οι ερμηνείες συνθέτουν μια δυναμική και σπαρακτική ιστορία που καταφέρνει να μας καθηλώσει. Άλλωστε, ποιός μπορεί να πει όχι σε μια συνεργασία Fatih- Kruger;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
9
Reader Rating8 Votes
7
7.8