If Beale Street Could Talk (2018)

Poster

Η Tish και ο Fonny είναι δυο νεαρά παιδιά που ζουν στο Harlem στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Καθώς ερωτεύονται, ονειρεύονται και μεγαλώνουν, ο ρατσισμός που θα βιώσουν θα απειλήσει τις ζωές τους. Σε μια δύσκολη περίοδο για τους Αφροαμερικανούς στην Αμερική, οι οποίοι γεννιούνται και μεγαλώνουν στην οδό Beale, ο Fonny φυλακίζεται για τον βιασμό μιας Πορτορικανής γυναίκας, αδυνατώντας να αποδείξει την αθωότητά του. Οι οικογένειες των δύο νέων θα επιχειρήσουν να αποδείξουν τη λανθασμένη απόφαση για τη φυλάκισή του, ώστε να ενώσουν πάλι τους δυο νέους.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια ιστορία αγάπης που δε μοιάζει με τις άλλες, καθώς εκπέμπει μια βαθιά μελαγχολία και ένα πολιτικό μήνυμα, ντυμένα με ζεστά χρώματα και νοσταλγικούς ήχους. Καθώς η Tish και ο Fonny ερωτεύονται, αντιστέκονται παράλληλα σε μια κοινωνία που εκδηλώνει το ρατσισμό της σε κάθε τους επιλογή. Σε μια από τις πιο αγνές ιστορίες αγάπης, η οικογένεια, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις έρχονται να πλέξουν μια αφήγηση που τα έχει όλα: μια αξεπέραστη ιστορία αγάπης, κοντινά σε βλέμματα που κάνουν θρύψαλα τον τέταρτο τοίχο, δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες και έναν επαναπροσδιορισμό της Αφροαμερικάνικης ταυτότητας.

Μετά από την ιστορία ενηλικίωσης ενός ομοφυλόφιλου αγοριού Moonlight (2016), ο Barry Jenkins επιλέγει να ακολουθήσει τις Χολιγουντιανές αφηγήσεις για να προσεγγίσει τις δυσκολίες που κουβαλάει το διαφορετικό χρώμα δέρματος σε μια κατά τα άλλα λευκή κοινωνία. Και πέρα από το χρώμα του δέρματος προσθέτει και άλλα εμπόδια στους χαρακτήρες του καταδεικνύοντας έναν διαρκή αγώνα σε μια κοινωνία που παραμερίζει ανθρώπους και ομάδες. Ο Jenkins μοιάζει να δημιουργεί σταθερά και εντυπωσιακά μια κινηματογραφική κληρονομιά που θα έρθει να τοποθετήσει και τoν συγγραφέα James Baldwin ως καθοριστική λογοτεχνική φωνή της Αφροαμερικάνικης ταυτότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Barry Jenkins μετά την Οσκαρική επιτυχία του Moonlight (2016) έχει καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα πάνω στο κινηματογραφικό του έργο και να καταδείξει την ανάγκη του κινηματογράφου να συμπεριλάβει καθημερινές ιστορίες Αφροαμερικανών πρωταγωνιστών. Έτσι, επικεντρώνεται στην κατάρριψη των στερεοτύπων και εστιάζει στην black culture χωρίς απλά να την εξυψώνει αλλά να την εξισώνει με τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων των άλλων ανθρώπων. Διεκδικεί τόσο μια θέση στους ταλαντούχους σύγχρονους σκηνοθέτες αλλά και μια θέση στην καρδιά των θεατών με τις άκρως συγκινητικές και ανθρωποκεντρικές ιστορίες του.

Παράλληλα, η ταινία έχει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών από τους νεαρούς KiKi Layne (Tish Rivers) και Stephan James (Fonny) και την ανεπανάληπτη Regina King (Sharon Rivers) της οποίας η ερμηνεία της χάρισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες δημιουργίας μιας αφροαμερικάνικης κινηματογραφικής κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Παράλληλα, είναι πιθανότατα η πιο σπαρακτική περσινή ιστορία αγάπης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating2 Votes
8.8
8.3
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Αν Η Οδός Μπιλ Μπορούσε Να Μιλήσει

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

14 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

21 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

119 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$12.000.000