Poster

Η Hatidze Muratova ζει με την κατάκοιτη μητέρα της σε μια απομονωμένη τοποθεσία, στα βουνά της Βόρειας Μακεδονίας. Το μόνο της εισόδημα προέρχεται από την παραγωγή μελιού, μια διαδικασία η οποία γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους, με αγάπη και σεβασμό προς τη γη και τη φύση. Όλα αυτά θα ανατραπούν, όταν μια οικογένεια θα εγκαταστήσει το τροχόσπιτό της σε απόσταση αναπνοής από την κατοικία της Hatidze και θα αλλάξει τις ισορροπίες της κατά τα άλλα απομονωμένης μελισσοκόμου.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εστιάζοντας στο πρόσωπο της Hatidze, το ντοκιμαντέρ την ακολουθεί στενά καθώς παρακολουθούμε την αγάπη της για το επάγγελμά της, την τελετουργική διαδικασία της φροντίδας των μελισσών και της παραγωγής μελιού. Η ίδια ζει απομονωμένη, τρέφεται με φαγητά που της παρέχει η γη, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η ίδια ζει από τη φύση και προσφέρει σε αυτή, τη σέβεται, την αποδέχεται και την εξυμνεί.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ωδή στον φυσικό τρόπο ζωής και στη συνύπαρξη με τη φύση, η οποία μοιάζει να μπορεί να παρέχει όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος. Απομονωμένη σε μια ερημική ορεινή τοποθεσία, ζει μια ήρεμη και γεμάτη ζωή. Όλα θα αλλάξουν όταν μια οικογένεια μετακομίζει δίπλα της. Η ίδια η Hatidze θα αποζητήσει τη συνύπαρξη και την συντροφιά τους. Ωστόσο, ενώ η ίδια τους προσεγγίζει με καλούς σκοπούς, εκείνοι αποσκοπούν στην εκμετάλλευση της γνώσης της και της εμπειρία της στην εκτροφή μελισσών για να μπορέσουν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο επάγγελμα. Ως αποτέλεσμα, η εισβολή αυτών των ανθρώπων αλλά και η επιχείρηση μαζικής παραγωγής μελιού θα υπονομεύσει την ομαλή διεργασία της φύσης.

Σκηνοθετικά είναι ένα ήσυχο και ταυτόχρονα επιβλητικό ντοκιμαντέρ με μια από τις πιο δυναμικές ιστορίες που έχουμε δει. Η κάμερα ακολουθεί στενά την Hatidze και υπομονετικά ακούει και αφουγκράζεται όλες τις πτυχές αυτής της σχεδόν μοναστηριακής ζωής, αγκαλιάζει με αγάπη και στοργή έναν υπέροχο άνθρωπο και το τοπίο που την περιβάλει. Με ευλάβεια και σεβασμό η κάμερα φροντίζει να είναι σιωπηλός παρατηρητής για να αποφύγει να ταράξει την ισορροπία της πρωταγωνίστριας αλλά και της φυσικής ομορφιάς. Παράλληλα, καταφέρνει να καταδείξει την ασυδοσία του ανθρώπινου είδους και της μαζικής παραγωγής, τα οποία υπονομεύουν τις ισορροπίες του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν και οι άνθρωποι αρχίζουν και ανησυχούν όλο πιο πολύ για το μέλλον του πλανήτη, το Honeyland έρχεται για να επιβεβαιώσει πως ο σεβασμός προς τη φύση ξεκινάει από την προθυμία του ανθρώπου να την ακούσει αλλά και να μειώσει τις καταναλωτικές του ταχύτητες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι συν-σκηνοθέτες και συν-σεναριογράφοι Tamara Kotevska και Ljubomir Stefanov είναι μια σκηνοθετική δύναμη που μας εξέπληξε με αυτό το συγκλονιστικό ντεμπούτο. Το Honeyland έφτασε μέχρι τα φετινά Όσκαρ με δυο υποψηφιότητες, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας (το πρώτο ντοκιμαντέρ που το πετυχαίνει αυτό), και κατάφερε να κερδίσει τους θεατές ανά τον κόσμο, με ένα τρομακτικά επίκαιρο θέμα. Η αρχική ιδέα του σκηνοθετικού διδύμου ήταν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους περιβαλλοντικού χαρακτήρα με τη στήριξη της κυβέρνησης. Ωστόσο, γνωρίζοντας την Haditze, αποφάσισαν να επικεντρωθούν σε αυτή. Το αποτέλεσμα; Μετά από 3 χρόνια γυρισμάτων και με πάνω από 400 ώρες υλικό, έφτασαν με ένα αριστοτεχνικό μοντάζ, να μας παραδώσουν ένα από τα πιο επιτυχημένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν ποτέ.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί αποτελεί πηγή περιβαλλοντικής παιδείας, από μια ιστορία τόσο μακρινή και τόσο οικεία. Γιατί οτιδήποτε θέλει να καταδείξει αυτό το ντοκιμαντέρ, το παραδίδει στα μάτια μας με αγάπη, χωρίς καμία πρόθεση διδακτισμού. Γιατί είναι τόσο ήσυχο όσο και δυναμικό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
10
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
10
ΜΟΥΣΙΚΗ
9
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
10
Reader Rating4 Votes
7.5
9.8
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Στη Γη του Άγριου Μελιού

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

26 Ιουλίου 2019

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

85 λεπτά

ΕΙΔΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ