Hold the Dark (2018)

Poster

Ο συνταξιούχος φυσιοδίφης και εμπειρογνώμονας λύκων Russell Core, ταξιδεύει στην άκρη του πολιτισμού στη βόρεια Αλάσκα με την παραπομπή της Medora Slone, μιας νεαρής μητέρας, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε από μια αγέλη λύκων. Καθώς ο Core επιχειρεί να βοηθήσει την Medora να εντοπίσει τους λύκους που πήραν το γιο της, αναπτύσσεται μια παράξενη και επικίνδυνη σχέση ανάμεσα στις δύο μοναχικές ψυχές. Αλλά όταν ο σύζυγος της Medora, Vernon, επιστρέφει στο σπίτι από τον πόλεμο στο Ιράκ, τα νέα για το θάνατο του παιδιού του αναφλέγουν μια βίαιη αλυσίδα γεγονότων.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Να λοιπόν που βρέθηκα στην περίεργη θέση να πω την γνώμη μου για μια τέτοια ταινία. Πρέπει να σας ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, για να διαλέξετε μόνοι σας αν θα συνεχίσετε να διαβάζετε την κριτική αυτή ή όχι. Το περιεχόμενο της ταινίας (φαινομενικά) έχει ειπωθεί λίγο πιο πάνω στην εισαγωγή, αλλά το νόημα της και που στοχεύει η ταινία είναι άλλο θέμα.

Οπότε εν τάχει θέλω να σας πω ότι όσοι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το πως συμπεριφέρονται οι λύκοι, αλλά και την σημασία που κατέχουν στην τροφική αλυσίδα για να δουλεύει το οικοσύστημα, θα σας προτείνω να μην μπείτε στον κόπο να δείτε την εν λόγω ταινία, γιατί πολύ απλά θα μείνετε στην επιφάνεια των γεγονότων και δεν θα εννοήσετε το τι θέλει ακριβώς παραλληλίζετε εδώ. Εφόσον έχετε δει έστω και ένα ντοκιμαντέρ για λύκους, θα καταλάβετε πολύ καλά τι συμβαίνει.

Σκεπτόμενη λοιπόν ότι η ταινία έχει πολύ υπονοούμενο και παραλληλίζει άλλες καταστάσεις, η επόμενη δυσκολία ήταν ότι δεν μπορώ να σας εξηγήσω το τι ακριβώς έχει συμβεί, γιατί θα δρομολογήσω την σκέψη σας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεγυμνώσω την ουσία της ταινίας κάνοντας spoiler. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς, οπότε θα αρκεστώ να πω λίγα και καλά.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του William Giraldi, αν και δεν έτυχε να το διαβάσω πάντα η γνώμη μου είναι ότι τα βιβλία υπερτερούν των ταινιών (υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις), και νομίζω πως το ίδιο συνέβη και εδώ. Το ολόλευκο τοπίο της Αλάσκας μας μαγεύει και η ατμόσφαιρά που επικρατεί την περισσότερη ώρα είναι το μυστήριο. Η Αγριότητα, ζώων και ανθρώπων κυριαρχεί και αυτό ισορροπείτε με την γαλήνια συμπεριφορά του πρωταγωνιστή μας. Είναι μια πολύ περίεργη ταινία που εάν της έδινε κάτι διαφορετικό ο σκηνοθέτης, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για αριστούργημα. Όμως εμένα προσωπικά με βρήκε ως το τέλος να κρατάω την ανάσα μου σε πολλές φάσεις. Ήταν διαφορετική και αυτό είναι αρκετά θετικό, όμως θα το ξαναπώ. Αν δεν έχετε δει έστω κι ένα ντοκιμαντέρ για τους λύκους, θα σας απογοητεύσει. Αν όμως έχετε δει, απολαύστε τον παραλληλισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μια παραγωγή του Netflix, με τον Αμερικανό και Βραβευμένο Jeremy Saulnier (Blue Ruin – Green Room), στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Ο Ιερεμίας είναι κατεξοχήν κινηματογραφιστής σε αρκετά ντοκιμαντέρ, αλλά και σεναριογράφος. Το “Hold The Dark” είναι η πρώτη ταινία του, που δεν έχει γράψει ο ίδιος το σενάριο και αντί αυτού το έγραψε ο Macon Blair (Crabwalk). Τα πλάνα του είναι εκπληκτικά και η ατμόσφαιρά του δίνει μια νότα μυστηρίου παραπάνω. Θεωρώ πως θα μπορούσε και καλύτερα και δεν βρίσκω τον λόγο που δεν το έπραξε. Δεν έχει γρήγορη ροή τις περισσότερες φορές αλλά αυτό δεν ενοχλεί. Προς ενημέρωση σας είναι ο καινούργιος σκηνοθέτης της τρίτης season του “True Dedective” που ξεκινάει μέσα στο 2019.

Στον ρόλο του ήρεμου και γαλήνιου Russell Core, βρίσκουμε τον επίσης βραβευμένο ηθοποιό Jeffrey Wright (The Manchurian Candidate / Angels in America (Tv Series), να προσπαθεί να κρατήσει το μυστήριο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν τα κατάφερε, αλλά και αυτός θα μπορούσε καλύτερα. Εννοείται πως δεν περνά απαρατήρητος ο “ξανθός γίγαντας” Alexander Skarsgård, επίσης βραβευμένος πολλάκις αλλά και με Χρυσή Σφαίρα. Δεν ξέφυγε από το αιματοκύλισμα και σε αυτή την ταινία, προφανώς γιατί το κατείχε από τότε που ήταν βαμπίρ στην τηλεοπτική σειρά, True Blood. Στον ρόλο της γυναίκας του είναι η Riley Keough (Mad Max – Fury Road), η οποία μετέδωσε την όλη παράνοια με μια όχι και τόσο καλή ερμηνεία, αλλά χαοτική.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είναι κάτι διαφορετικό, περίεργο και προκλητικό. Γιατί σου αρέσουν οι λύκοι (όπως και εμένα), γιατί σου αρέσει ο Alexander Skarsgård, η άγρια φύση και επειδή κατέχεις λίγο πολύ τον τρόπο συμπεριφοράς των λύκων. Είναι μια περίεργη περιπέτεια που θα σε βάλει σε σκέψεις.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating43 Votes
4.7
6.8