Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Poster

O Bilbo Baggins και ο Thorin έχουν φτάσει πια στα βουνά της Μοναξιάς, έχουν αφυπνίσει το Smaug με τη συντροφιά των νάνων και έπεται χαμός, φωτιά και ατσάλι στο Erebor.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Φτάνοντας (επιτέλους) στο τελευταίο κομμάτι της κινηματογραφικής τριλογίας, η Μάχη των Πέντε Στρατιών είναι το επικό κλείσιμο στις περιπέτειες του Bilbo Baggins,του Thorin Oakenshield και της συντροφιάς τους. Έχοντας ανακαταλάβει το δικαιωτικά δικό τους βασίλειο απο τον δράκο Smaug, προκαλούν την οργή του. Εκείνος επιτίθεται στην κοντινή Λιμνούπολη και καίει ότι βρεί στο πέρασμα του. Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη του αμύθητου θησαυρού που κρυβόταν στα έγκατα του Erebor, δημιουργεί νέα προβλήματα, αφού κάθε φυλή της Μέσης Γης θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το μερίδιο της. Εξ’ού και η μάχη των πέντε στρατών που μαίνεται στην ταινία!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Peter Jackson κλείνει με αυτήν την ταινία, ένα μεγάλο έργο σην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου. Ως σκηνοθέτης 6 συνολικά ταινιών που πραγματεύονται τα γεγονότα στη Μέση Γη, κατάφερε να βάλει έναν εντυπωσιακό επίλογο στο παραμύθι του Χόμπιτ, που αν και κούρασε ως τριλογία και θα μπορούσε να συμπτυχθεί σε 2 ταινίες άνετα (money talks, bullshit walks αγαπητοί φιλμάκηδες), έδωσε όλη την απαραίτητη ένταση και δράση που έλειπε απο τα νωχελικά σημεία στις προηγούμενες δύο ταινίες.
Ακολούθως η μουσική και οι ερμηνείες ακολουθούν τις δοκιμασμένες συνταγές του Howard Shore και του γνωστού cast των προηγούμενων ταινιών: Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Evangeline Lilly και το υπόλοιπο γνωστό καλό συναπάντημα. Θα επιμείνω λέγοντας, ότι η επιλογή του Freeman ώς Bilbo ήταν άψογη, και αυτό φάνηκε και στην τελευταία ταινία της τριλογίας. Ωραίος και ο Lee Pace ως Thranduil.
Στον αντίποδα, δεν έχουμε εξελίξεις στους χαρακτήρες από άποψη σεναρίου, το οποίο περιστρέφεται κυρίως γύρω απο μάχες και δεν δίνει αρκετό χρόνο για ανάπτυξη των ηρώων οι οποίοι λίγο πολύ έχουν μείνει “στα ίδια” σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες, εξαιρώντας τον Thorin.
Γενικά το σύνολο των συντελεστών μπορεί να μην έκανε καμία έκπληξη, αλλά με την έννοια ότι αυτό που θα δείτε, είναι αυτό που περιμένετε: φοβερή φωτογραφία και πλάνα, εντυπωσιακές μάχες και εφέ, μουσικάρα, άρτιες ερμηνείες και πολλαπλά story endings αλά Peter Jackson!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν και η συγκεκριμένη ερώτηση απευθύνεται μόνο στους δύσπιστους-σκεπτικούς, θα τονιστεί το εξής: για εσάς που είδατε τα άλλα 2 κομμάτια της ιστορίας και δεν μείνατε ευχαριστημένοι, η 3η ταινία θα σας ανταμείψει για όλα αυτά που ξενερώσατε ως τώρα. Και ούτως ή άλλως όλες οι ιστορίες χρειάζονται closure ρε παιδί μου! Για όλους τους υπόλοιπους: η ταινία είναι καλογυρισμένη και γεμάτη δράση που σε κρατάει μέχρι τέλους. Το επίπεδο της λεπτομέρειας και της σκέψης του Jackson θα σας εντυπωσιάσει. Θα θέλετε κι άλλο. Και γιατί εν τέλει, για να απολαύσεις μια τέτοια παραγωγή, τη θές την αίθουσα!

Υ.Γ.1.: Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα και όπλα από το σπίτι πριν την επιστροφή από τις αίθουσες.
Υ.Γ.2.: Περιμένω να μου πείτε σε ποιό σημείο χειροκρότησε η αίθουσα κατά τη διάρκεια της ταινίας…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating10 Votes
6.3
7.4