Poster

Η λογική του σκεπτικιστή καθηγητή ψυχολογίας Phillip Goodman δοκιμάζεται, όταν βρεθούν στο δρόμο του κάποια χαμένα αρχεία, τα οποία περιέχουν τρομακτικά στοιχεία γύρω από 3 μυστηριώδεις ιστορίες. Κλονισμένος από αυτά που έχει διαβάσει θα ξεκινήσει μια αποστολή για να βρει εύλογες εξηγήσεις γύρω από αυτά τα γεγονότα.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου επιτυχημένου θεατρικού έργου, βρετανικής καταγωγής. Από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, έκανε 1.000 παραστάσεις και ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην σκηνή του Duke of York’s.

Η ιστορία μας θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη αλλά και έτσι όπως μας την παρουσίασαν ήταν αρκετά συμπαθητική. Τώρα θα μου πείτε πόσο συμπαθητική μπορεί να είναι μια ιστορία που αναφέρεται σε φαντάσματα; Θα σας απαντήσω πως είναι από τις πιο ελαφριές ταινίες που έχω δει, και όντως ήταν στα πλαίσια του συμπαθητικού χάνοντας την μαγεία της ανατριχίλας αλλά και του φόβου (αν θες). Η ροή της αν και σε οδηγεί απ’ την αρχή στο προφανές, μετά σου κάνει μια ανατροπή για να σε αφήσει ευχαριστημένο, αλλά η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που έγινε δεν μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας ασχολούμαστε φαινομενικά με τρεις ανεξιχνίαστες ιστορίες φαντασμάτων και ενώ μπαίνουμε στην διαδικασία να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ξαφνικά όλα αλλάζουν και βρισκόμαστε σε μια άλλη πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως εμένα δεν με ικανοποίησε και πάρα πολύ η ταινία. Τόσο σαν ατμόσφαιρα αλλά και στο γενικότερο σύνολο της. Κάτι είχε που με χάλασε και δεν την ευχαριστήθηκα καθόλου. Δεν ξέρω, ίσως να είμαι πολύ απαιτητική. Ίσως πάλι και αυτοί να μην ήταν τόσο καλοί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι είναι οι Jeremy Dyson και Andy Nyman, συν του ότι ο Andy Nyman είναι και ο πρωταγωνιστής μας στην θέση του Professor Goodman. Δεν ξέρω πως να σας το πω, αλλά κατ’ εμέ δεν έγινε και πολύ καλή δουλειά. Η σκηνοθεσία τους σε πολλά σημεία ήταν αρκετά σκοτεινή και δεν είχε την απαιτούμενη ατμόσφαιρα που θα θέλαμε. Τώρα όσο για το σενάριο, δεν γνωρίζω αν επέστη κάποιες αλλαγές από το θεατρικό. Από αυτό που είδα όμως θα πω ότι ήταν μέτριο σεναριακά, άσχετα με την ανατροπή που μας πρόσφερε. Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί ότι είναι πολύ σπάνιο να εμπλέκετε παντού ο σκηνοθέτης (σενάριο/ σκηνοθεσία/ ερμηνεία) και να έχουμε ένα καλής ποιότητας αποτέλεσμα. Δυστυχώς κι εδώ το ίδιο συμβαίνει.

Στις ερμηνείες όπως προείπα, θα συναντήσουμε τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Andy Nyman στον ρόλο του καθηγητή. Άνευρος στα όρια της αδιαφορίας ο ερμηνευτικός του τομέας. Έτσι συνεπήρε και την υπόλοιπη παρέα στην ίδια διάθεση. Οπότε και ο Martin Freeman και ο Paul Whitehouse και ο Αlex Lawther, δεν μας έδωσαν το κάτι παραπάνω και η ταινία έμεινε στην μετριότητα.

Από μουσικής άποψης, πραγματικά δεν θυμάμαι να με εξέπληξε κάτι. Μουσικό χαλί είχε σίγουρα να συνοδεύει τις σκηνές, αλλά δεν θυμάμαι κάτι αξιόλογο για να αναφέρω.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι βρετανικές παραγωγές, γιατί σου αρέσει το μυστήριο και ότι έχει να κάνει με φαντάσματα. Γιατί κάποιος το είδε και σου είπε ότι δεν είναι και τόσο τρομακτικό. Γιατί έχεις εξαντλήσει όλες τις ταινίες του είδους και αυτή δεν ήθελες να σου ξεφύγει.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
4
ΜΟΥΣΙΚΗ
2
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
3
Reader Rating0 Votes
0
3.3