Poster

Πρωταγωνίστρια ένα cyborg, επικεφαλής μιας ελίτ ομάδας ειδικών αποστολών, με την κωδική ονομασία Τομέας 9, που εργάζεται για την εταιρεία Hanka Robotics. Σκοπός της ομάδας να αποτρέψει τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες και εξτρεμιστές, οι οποίοι καθοδηγούνται από μία μυστηριώδη οντότητα, που αυτοαποκαλείται The Laughing Man, και των οποίων ο σκοπός είναι να καταστρέψουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Hanka στον κυβερνοχώρο.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Βασισμένη στο ομώνυμο manga του 1989 (με ιαπωνικό τίτλο “Kōkaku Kidōtai” και σχεδιαστή τον Shirow Masamune), έχουμε την live-action μεταφορά του πασίγνωστου anime “Ghost in the Shell” που κυκλοφόρησε το 1995. H ταινία είναι απόλυτα πιστή στο anime (χαρακτηριστικό ότι η αρχική σκηνή της κατασκευής του cyborg, έχει βασιστεί πάνω στα ίδια storyboards με την σκηνή στο anime) και σε εντάσσει στο φουτουριστικό περιβάλλον όπου εκτυλίσσεται η πλοκή, από το πρώτο καρέ.

Βρισκόμαστε στο κοντινό μέλλον, όπου η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε τα βιονικά ανθρώπινα μέλη να είναι πλέον μόδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί που επιχειρούν προσθήκη βιονικών μελών και αφαίρεση των βιολογικών τους οργάνων, προκειμένου να έχουν “βελτιωμένη” απόδοση. Στην ιαπωνική αγορά, κυριαρχούν οι ρομποτικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τέτοια βιονικά μέλη, με τις 3D projection διαφημίσεις τους να κατακλύζουν την κοινωνία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταδείξω πως καμιά φορά η υπερβολική χρήση CGI μπορεί να λειτουργήσει και προς όφελος μια ταινίας, αρκεί να εξυπηρετεί τον σκοπό της εκάστοτε σκηνής. Στην προκειμένη περίπτωση τον υπηρετεί πιστά, φτάνοντας τον θεατή σε σημείο υπερκορεσμού, όσον αφορά τις διαφημίσεις βιονικών μελών.

Ακολουθούμε την ιστορία της Major, η οποία έχει βιονικό σώμα αλλά ανθρώπινο εγκέφαλο, και είναι επικεφαλής μια ομάδας που καταπολεμάει το οργανωμένο έγκλημα. Τίθενται διάφοροι προβληματισμοί σχετικά με την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και το κατά πόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να συμβαδίσει με την ηθική και την νομιμότητα. Προβληματισμοί, οι οποίοι το 1995 μπορεί να φάνταζαν μακρινοί, αλλά το 2017 μοιάζουν πιο κοντινοί από ποτέ, δίνοντας έτσι στην ταινία και μια χροιά επικαιροποίησης.

Σαν φανατικός φιλμάκιας, δεν θα μπορούσα να μην εστιάσω στο πόσο πολύ θα πρέπει να επηρέασε το συγκεκριμένο anime τους δημιουργούς του Matrix. Από την ιδέα της σύνδεσης ανθρώπων σε ένα cyber net μέχρι και την συνδεσμολογία των ανθρωποειδών με pins πίσω από το κεφάλι, είναι ηλίου φαεινότερο πως το Ghost in the Shell λειτούργησε (και λειτουργεί) σαν πηγή έμπνευσης για μια σειρά από ταινίες (όπως το Matrix) πάνω στο συγκεκριμένο genre.

Επιστρέφοντας στα της ταινίας, πρόκειται για μια σοβαρή παραγωγή, που μετέφερε πιστά στην μεγάλη οθόνη το πνεύμα του anime, με ιδιαίτερα καλές επιλογές στο casting, φοβερή μουσική και μια καλλιτεχνική (και ψηφιακή) διεύθυνση που δημιούργησε εικόνες οι οποίες χόρτασαν τα μάτια και τις ψυχές των θεατών που έσπευσαν να την δουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην σκηνοθεσία έχουμε τον Rupert Sanders ο οποίος επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη μετά το Snow White and the Huntsman του 2012, και μπορώ να πω, πως είναι ένας decent σκηνοθέτης για τα δεδομένα της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας, ο οποίος σεβάστηκε την anime εκδοχή και την απέδωσε χωρίς ιδιαίτερα ψεγάδια, μεταφέροντας την στην εποχή την σύγχρονης κινηματογράφησης.

Την υπέροχη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Clint Mansell, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε κινηματογραφικά μουσικά διαμαντάκια στις ταινίες του Aronofsky ( Black Swan, Requiem for a Dream, The Fountain, Pi, The Wrestler κ.α.) και χαρίζει στην συγκεκριμένη ταινία λίγη από την μουσική χρυσόσκονη του, προκειμένου να την μετατρέψει σε ένα οπτικοακουστικό sci-fi αριστούργημα.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η “θεάρα” Scarlett Johansson, που πραγματικά έχει την ικανότητα, την γοητεία και τον αέρα να απογειώσει οποιοδήποτε φιλμ, μαγεύοντας τον θεατή με κάθε της βλέμμα και κίνηση (ΟΚ, παραδέχομαι ότι ήταν λίγο weird να την βλέπεις σε όλη την ταινία να περπατάει σαν “παρτάλι” αλλά φαντάζομαι ότι ήταν στα πλαίσια του να δείξει ότι το κορμί της ήταν βιονικό, οπότε πάω πάσο). Δίπλα της ο Pilou Asbæk (για τους GoT fans, o Euron Greyjoy), ενώ το καστ συμπληρώνεται και από τον επικό, τον τιτάνα, τον εκπληκτικό, τον θρυλικό ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Takeshi Kitano (που δεν μας χάλασε καθόλου που μιλούσε στα ιαπωνικά ένώ όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί μιλούσαν στα αγγλικά).

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι fan του anime και θες να δεις την live-action εκδοχή της ιστορίας. Γιατί η Scarlett Johansson είναι εκθαμβωτική και δεν θες να χάσεις λεπτό από την μαγεία που σου προσφέρει. Γιατί η μουσική της ταινίας και το κλίμα της θα σε μεταφέρουν σε μιαν άλλη εποχή. Γιατί θα θυμηθείς τα νιάτα σου και όλα εκείνα τα υπέροχα anime που η Ιαπωνία έχει χαρίσει στον κόσμο. Τέλος γιατί είναι μια καλή ταινία, που αξίζει να την δεις στο σινεμά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6.5
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
6.5
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating1 Vote
6.7
7