Poster

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Los Angeles το 1984 δύο αδέλφια, ο Mark  και o Dave Schultz  κέρδισαν χρυσό μετάλλιο στην πάλη. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη σκιά του αδελφού του ο Mark βρίσκει απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του εκκεντρικού εκατομμυριούχου John du Pont, ο οποίος του προτείνει να μετακομίσει στην έπαυλή του για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ. Κάπως έτσι ο du Pont που σταδιακά βυθίζεται στην σχιζοφρένεια αυτοανακηρύσσεται “προπονητής” μιας ομάδας πρωταθλητών. Παράλληλα όμως η σχέση του με τον Mark προχωρά σε σκοτεινά μονοπάτια που καταλήγουν σε ένα σπιράλ καταστροφής.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μια αληθινή ιστορία που έλαβε χώρα το 1984 και τελείωσε με ανορθόδοξο τρόπο το 1996. Τα δυο αδέρφια Dave και Mark Schultz, ολυμπιονίκες και οι δυο στην πάλη, επιλέχτηκαν από τον πολυεκατομμυριούχο John Eleuthere du Pont, ο οποίος χρηματοδότησε την ιδιωτική ομάδα πάλης γνωστή με το όνομα Foxcatcher Farm και τους εκπαίδευε σε ένα ερασιτεχνικό αθλητικό κέντρο που διατηρούσε στο κτήμα του στην Pennsylvania.

Στην αρχή πλησίασε και πρόσθεσε στην ομάδα του τον Mark, ο οποίος δέχτηκε την προσφορά του θέλοντας να αποκοπεί από την σκιά του αδερφού του. Με σκληρή προπόνηση και υποταγή στον καινούργιο του “μέντορα” και φιλάνθρωπου (λέμε τώρα), όπως ο ίδιος ήθελε να τον αποκαλούν,αρχίζει να ελέγχει τον Mark,ζητώντας του να πείσει τον αδερφό του να έρθει μαζί τους. Όταν όμως ο Dave τους ακολούθησε,τα πράγματα εκτροχιάστηκαν.

Η ταινία σε ένα μεγάλο μέρος της είναι εντελώς άηχη, με εξαίρεση όταν νίκησαν και μια φορά που νομίζω κιόλας ακούστηκε λιγάκι πιάνο στο βάθος. Για την παρανοϊκή συμπεριφορά του du Pont είχε βάλει και το χεράκι της η απαιτητική “μανούλα” του, η οποία ήθελε να ασχοληθεί ο γιος της με κάποιο πιο ευγενές σπορ όπως η ιππασία που ήταν η αγαπημένη της. Και αφού δεν το έκανε, ό,τι άλλο ήταν βάρβαρο για εκείνη και δεν το ενέκρινε. Το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι το άγχος, δεν σταμάτησε να με πονάει το στομάχι μου, από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν περίμενα ένας κωμικός ηθοποιός να κρύβει τόση σκοτεινιά μέσα του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εδώ θέλω να συγχαρώ τους πάντες! Από τον σκηνοθέτη Bennet Miller (Capote-Moneyball) μέχρι και αυτόν που κλειδώνει την πόρτα του studio στο τέλος. Οι πρωταγωνιστές μας ερμηνευτικά ήταν άψογοι και καθόλου μα καθόλου υπερβολικοί. Ο ψυχάκιας κύριος du Pont (Steve Carell) θα σε κρατήσει στην τσίτα, τόσο πολύ που θα θες να μπεις μέσα και να του σπάσεις τα μούτρα, ο Dave (Mark Rufallo) σε εντυπωσιάζει με την ερμηνεία του (ειδικά αν έχεις δει αρκετές ταινίες του θα το καταλάβεις) μου θύμισε πραγματικό ολυμπιονίκη με τις κινήσεις και τις προπονήσεις του, το ίδιο και άλλο τόσο θα πω και για τον εξαιρετικό Mark (Channing Tatum), ο οποίος αρχίζει και δείχνει κάποια πολύ καλά σημάδια υποκριτικής! Για τη μουσική δεν έχω λόγια μιας και ήταν σχεδόν  ανύπαρκτη. Η μεταφορά των πραγματικών γεγονότων στο σενάριο είναι υπ’ ευθύνη των E. Max Frye, Dan Futterman.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, γιατί σου αρέσει ο αθλητισμός, γιατί σου αρέσει ο Carell και δεν τον έχεις δει σε δραματικό-παρανοϊκό ρόλο και για να δεις πως η παροιμία “συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες” έχει υπόσταση.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
3
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8.5
Reader Rating0 Votes
0
6.4