Poster

Ένας νεαρός άντρας, βρίσκεται μεταξύ επαγγελμάτων και με φιλοδοξία να γίνει συγγραφέας. Για να πετύχει τον σκοπό του και να έχει έμπνευση «ακολουθεί» άγνωστα άτομα στο δρόμο. Τους παρατηρεί προσεχτικά, μαθαίνει που μένουν, μαθαίνει τις συνήθειες τους και χτίζει ιστορίες πάνω τους. Έχει δημιουργήσει κανόνες, τόσο για την δική του ασφάλεια, όσο και για την δική τους. Τι θα γίνει όμως, όταν τους παραβιάσει;

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εδώ έχουμε την ταινία αριστούργημα του 1998, που σηματοδότησε μία λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο. Ο δημιουργός της, είναι ο Mr Perfect, αυτός που ότι πιάσει στα χέρια του γίνεται χρυσός. Ο Christopher Nolan, μικρός και άπειρος, χωρίς ιδιαίτερο budget και φτηνές film κάμερες, με άγνωστους ηθοποιούς και με μονάχα 2 χρώματα σε όλη την ταινία, μας ξεδίπλωσε το ταλέντο του και μας έδειξε πως με λίγα μέσα, μπορεί να επιτευχθεί κάτι αξιόλογο.

Η ταινία μας παρουσιάζει έναν φτωχό άντρα, που παρακολουθεί αγνώστους για να δημιουργήσει ιστορίες. Στο διάβα του θα βρεθεί ένας έξυπνος και ενδιαφέρον κλέφτης σπιτιών ονόματι Cobb (σας λέει κάτι το όνομα;). Δεν κλέβει για τα λεφτά, αλλά για να δείξει στους ιδιοκτήτες τι έχουν κρυμμένο στις ψυχές τους έτσι ώστε να δραπετεύσουν από την ψευδή ανάγκη της ύλης. Μία μοιραία γυναίκα, και ένα έξυπνο σχέδιο. Που θα οδηγήσουν τον πρωταγωνιστή όλα αυτά;

Για την ταινία χρησιμοποιήθηκαν όσο λιγότερα μέσα ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Τα γυρίσματα γινόντουσαν μόνο τα σαββατοκύριακα, και κάθε μέρα ο Nolan έγραφε μόνο 15 λεπτά βίντεο. Βλέπετε τότε έγραφε σε film των 16mm και το πλήρωνε ο ίδιος. Είχε αναλάβει εκτός από την σκηνοθεσία, την φωτογραφία, την συμπαραγωγή, το post production και το σενάριο, το οποίο γράφτηκε με τα γεγονότα να παρουσιάζονται μπροστά μας με μη χρονολογική σειρά. Μηχανισμό που χρησιμοποίησε αργότερα σε μεγάλες παραγωγές όπως Memento, Batman Begins, The Prestige.

Η υποδοχή της ταινίας ήταν θερμή, με γενικά πολύ καλές κριτικές και υψηλές βαθμολογίες (7.6 imdb). Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία όπως Silver Hitchcock (Dinard British Film Festival 1999), Best Director Award (Newport International Film Festival, Rhode Island 1999), Tiger Award (Rotterdam International Film Festival 1999), SKYY Prize (San Francisco International Film Festival 1998) Black & White Award (Slamdance Film Festival 1999) και άλλες υποψηφιότητες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Προφανώς νούμερο ένα όνομα ο Christopher Nolan, (για τον οποίο το έχω πει πολλές φορές ότι μπορώ να γράψω βιβλίο). Απλά PERFECT, παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας, από αυτά που κάθεσαι αναπαυτικά και λες στον εαυτό σου να παρατήσει το επάγγελμα που κάνει και να γίνει σκηνοθέτης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν όχι τόσο γνωστοί ηθοποιοί, με τους Lucy Russell, Jeremy Theobald και John Nolan (θείος του Christopher) να έχουν κάνει εμφανίσεις και σε άλλες ταινίες του, ενώ ο Alex Haw να μην έχει εμφανιστεί πουθενά. Κρίμα έχω να πω διότι όλοι παίζουν πολύ καλά, ειδικά αν σκεφτούμε πως τα γυρίσματα έγιναν με γρήγορους ρυθμούς και με 2-3 λήψεις το πολύ λόγο χαμηλού budget.

Το μειονέκτημα της ταινίας ήταν η μουσική της. Καλή και σωστή, θύμιζε αρκετά την μουσική στο memento, αλλά θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί είσαι φαν του Christopher Nolan. Γιατί έχεις περιέργεια να δεις από πού ξεκίνησε. Γιατί είναι μεγάλη εμπειρία να βλέπεις μία καλή ταινία χαμηλού κόστους. Γιατί σου αρέσουν οι ταινίες με έξυπνο σενάριο και περίεργη αφήγηση. Γιατί είσαι φαν του ασπρόμαυρου (εγώ είμαι). Γιατί… ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ, δες το, αξίζει λέμε!!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
9
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
9
ΜΟΥΣΙΚΗ
6
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating7 Votes
7.7
8