First Man (2018)

Poster

Βασισμένη στο βιβλίο του James R. Hansen, First man: The life of Neil A. Armstrong, η ταινία μας αφηγείται την ιστορία του Neil Armstrong (Ryan Gosling): πώς ξεκίνησε η εμμονή του με τις εκστρατείες του διαστήματος αλλά και όλη η προσωπική του ζωή πέρα από τον τίτλο του Ο Πρώτος Άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ταινία καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο της ζωής του Armstrong- αυτό ίσως μπορεί να εξηγήσει και τη διάρκεια 2 ωρών και 20 λεπτών (περίπου) της ταινίας- ξεκινώντας από τη στιγμή που ο ίδιος, ως πατέρας, καλείται να αντιμετωπίσει το θάνατο της κόρης του, το βάρος της ευθύνης που έχει απέναντι στην οικογένειά του και καταλήγει στο πώς αυτό το τραύμα τον ώθησε να φτάσει μέχρι το φεγγάρι. Δημιουργώντας μια σύνδεση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής, η ταινία δίνει μια συγκεκριμένη οπτική γωνία σχετικά με τις επιλογές του Armstrong και σκιαγραφεί την προσωπικότητά του ακριβώς όπως θα περιμέναμε: μετριόφρων, οικογενειάρχης, επιστήμονας και ταυτόχρονα ταπεινός. Ωστόσο, αυτή η ταύτιση της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής μάλλον συγκεκριμενοποιεί πολλές καταστάσεις αντί να τις εξιστορεί.

Το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της ταινίας είναι η επιλογή να καλύψει διάφορες πτυχές της επιχείρησης για την εξερεύνηση του διαστήματος. Παρουσιάζοντας όλα όσα συνέβησαν ιστορικά εκείνη την περίοδο και τις ενέργειες της NASA, μαθαίνουμε τόσο για τις αποτυχημένες όσο και για τις επιτυχημένες απόπειρές της. Δεν αρκείται ούτε στην απλή εξιστόρηση, ούτε στον απλό εντυπωσιασμό και παράλληλα αποκαλύπτει τις ανθρώπινες θυσίες για “το μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας” και τις φιλοδοξίες ενός έθνους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Ryan Gosling έμεινε πιστός στην παρουσίαση του Armstrong ως έναν δυναμικό και ταυτόχρονα ταπεινό άνθρωπο, σε μια ωστόσο από τις πιο χλιαρές ερμηνείες της καριέρας του. Η ερμηνεία του μοιάζει μονότονη και μάλλον μας έκανε να ξεχάσουμε τον χαρακτήρα και να μας περάσει αδιάφορος. Ειδικά όταν μας έχει συνηθίσει σε πληθώρα εξαιρετικών ερμηνειών από ταινίες όπως το Τhe Nice Guys (2016), Drive (2011), Only God Forgives (2013) που έχει δώσει το δικό του στίγμα σε κάθε μια από αυτές, προσπαθούμε να καταλάβουμε τί πήγε λάθος εδώ. Επίσης, με μια Claire Foy – η εκπληκτική Βασίλισσα Ελισάβετ του The Crown- ως Janet Armstrong να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με έναν χαρακτήρα που παρακολουθεί παρά συμμετέχει.

Ο Damien Chazelle από την άλλη σκηνοθετεί ακόμη μια ταινία που διαφημίστηκε πολύ και γέμισε προσδοκίες πριν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Μετά το απίστευτο Whiplash (2014) που αγαπήθηκε από κριτικούς και κοινό και έστρεψε τα βλέμματα πάνω στον Chazelle, ήρθε ένα από τα καλύτερα σύγχρονα μιούζικαλ, το La La Land (2016), το οποίο βρέθηκε υποψήφιο με 13 Όσκαρ. Διατηρώντας το δραματικό τόνο των προηγούμενων ταινιών του, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συνδυάσει το θέαμα, με την βιογραφία και το δράμα. Ο Chazelle είναι αναμφισβήτητα μια από τις κυρίαρχες φωνές του Αμερικανικού σινεμά και τρομερά δημοφιλής στην Ακαδημία.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Αν και η ταινία δε μας κράτησε όσο θα θέλαμε, σίγουρα μας παραδίδει μία ιστορία που έχει να μας μάθει πολλά. Μας γεμίζει με προβληματισμούς και απομυθοποιεί πολλές προσωπικότητες με το να τις φέρει πιο κοντά στην εικόνα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όσους λατρεύουν τις βιογραφίες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
7
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
8
ΜΟΥΣΙΚΗ
8
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
7
Reader Rating3 Votes
6.7
7.5
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Ο Πρώτος Άνθρωπος

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

11 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

11 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

141 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

ΧΩΡΑ

BUDGET

$70.000.000