Fifty Shades Darker (2017)

Poster

Αποθαρρημένη από τα πάθη και τα μυστικά του όμορφου δυνάστη της και αγαπημένου Cristian Grey, η Anastasia Steele σπάει τον δεσμό τους για να ξεκινήσει μια νέα καριέρα σε εκδοτικό οίκο του Seattle. Αλλά το πάθος βρίσκεται ακόμα βαθιά μέσα της, και όταν αυτός της προτείνει μια νέα συμφωνία, η Anastasia δεν μπορεί να αντισταθεί. Αναθερμαίνοντας την ιδιαίτερη σχέση τους, η νεαρή γυναίκα θα μάθει περισσότερα για το παρελθόν των Πενήντα Αποχρώσεων. Και καθώς ο Cristian πολεμάει με τους εσωτερικούς του δαίμονες, η Anastasia έχει να αντιμετωπίσει τον θυμό και τη ζήλια της επί των άλλων γυναικών που ήταν εκεί πριν από αυτήν, και να πάρει την πλέον σημαντική απόφαση για τη ζωή της.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Την αναμενόμενη συνέχεια της πρώτης ταινίας Fifty Shades Of Grey, που είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα της E. L James. Με το cast της ταινίας να παραμένει σταθερό και με προσθήκες που μας ξάφνιασαν βλέπουμε το χρονικό του ρομαντικού σαδιστή Cristian Grey, να αλλάζει και να γίνεται κάτι μονότονο.

Μια ακόμα ιστορία αγάπης που για να ξεχωρίσει από το πλήθος των υπόλοιπων ταινιών του είδους, προστέθηκε μέσα στο σενάριο (το σενάριο του βιβλίου εννοώ) αυτή η πικάντικη λεπτομέρεια. Να έχουμε να κάνουμε με τα πονηρά και βίαια ερωτικά παιχνίδια ενός βολεμένου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία – σαδιστή. Να σας πω την αλήθεια η ταινία θα μπορούσε άνετα να χωριστεί σε δυο ταινίες. Η μια να γίνει μια περιπέτεια με ρομαντικές νότες και η άλλη ένα τολμηρό φιλμ με προκλητικές περιγραφές για τον σαδισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποιείς για να τον απολαύσεις.

Άνευρο, γενικά στην απόδοση του σεξουαλικού περιεχομένου και αδιάφορο από την άποψη της υπόλοιπης ιστορίας. Μπερδεύει αρκετά τον θεατή κάνοντας το εξής : Σε αυτούς που θα το βρουν κάπως κολακευτικό και θα ήθελαν να ζήσουν (!) κάτι παρόμοιο, δίνει μια υπερπολυτέλεια που δεν ταιριάζει καθόλου στο όλο κλίμα. Μπουκώνει με εικόνες αίγλης και καταστάσεις υπερβολικής ανιδιοτέλειας τον μέσο θεατή.

Αν είσαι μέσα στα όρια της πραγματικότητας καταλαβαίνεις αμέσως πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και σε απωθεί. Με μια παρέλαση από αυτοκίνητα, ιστιοφόρα αλλά και ελικόπτερα σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός για όλο αυτό. Τώρα αν αναλογιστείς ότι αυτό το ζει μια κοπέλα από την πάστα του κοινού ανθρώπου, όλο αυτό κλοτσάει από μόνο του. Όταν λοιπόν μπαίνει και το κομμάτι που όλοι περιμένουμε, μένουμε ανικανοποίητοι από πολλές μεριές.

Θα προτιμούσα η συγκεκριμένη ιστορία να διαδραματίζεται στον πραγματικό κόσμο και όχι στον ουτοπικό και βολεμένο που μας παρουσιάζουν. Θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον το πως μπορείς να χειραγωγήσεις το μυαλό κάποιου και να σε ακολουθεί σε όλες τις άρρωστες προθέσεις σου, χωρίς να απολαμβάνει τις ανέσεις και την ασφάλεια που του παρέχεις με τα πλούτη. Μη ξεχνάμε ότι ο σαδισμός δεν είναι προνόμιο των πλουσίων. Τον συναντάς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, άρα δείξε την πραγματικότητα και τον ωμό ρεαλισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αλλάξαμε σκηνοθέτη αλλά και σεναριογράφο. Δεν το καταλάβαμε πολύ η αλήθεια είναι και απλά θα πω τα ονόματα τους γιατί έτσι πρέπει. Ο James Foley στην σκηνοθεσία έμεινε σε μια ρηχή απεικόνιση του σεναρίου που απέδωσε ο Nail Leonard.

Αφαιρέθηκαν λεπτομέρειες από το βιβλίο αλλά αυτό δεν μας χάλασε ιδιαίτερα. Στην θέση τους παρέμεινε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, Jamie Dornan και Dakota Johnson, ο Cristian Gray και η Anastasia Steele δηλαδή. Δεν μας έδωσαν κάτι παραπάνω, ούτε κάτι λιγότερο από την προηγούμενη ταινία και αυτό αφήνει τα πράγματα χλιαρά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να “νιώσουμε” την όλη κατάσταση.

Μια ευχάριστη προσθήκη είναι αυτή της Kim Basinger στον ρόλο της Elena Lincoln, της “Mr. Robinson” όπως την αποκαλεί χλευαστικά η Anastasia. Η παρουσία της είναι ολιγόλεπτη και ταπεινωτική, όμως ο ρόλος της έχει μεγάλη σημασία γενικά στην όλη φάση.

Η μουσική εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία και να είναι το μοναδικό πράγμα που μας ευχαριστεί.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί έχεις διαβάσει και τα τρία βιβλία και είδες την πρώτη ταινία, οπότε θες να έχεις ολοκληρωμένη άποψη ( ; ) Γιατί αν ανήκεις στον ανδρικό πληθυσμό, θες να πας να δείξεις στο κορίτσι σου το τι κυκλοφορεί εκεί έξω από σεξουαλικά παιχνίδια. Γιατί αν ανήκεις στον γυναικείο πληθυσμό θες να πας με το αγόρι σου και να του δείξεις πως μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει κάποιον από τις συνήθειες του σπάζοντας τα συμβόλαια που ο ίδιος έχει επινοήσει. Γιατί … μπα δεν έχω άλλο. Αρκετά είναι όλα αυτά!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
4
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
5
ΜΟΥΣΙΚΗ
6.5
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
4
Reader Rating1 Vote
3
4.9