Ανταπόκριση στο Φεστιβάλ Δράμας: Οι καλύτερες ταινίες

Όλο και κάπου θα πήρε το μάτι σας τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ Δράμας, τα σχόλια του κοινού αλλά και τα όσα συνέβησαν στην τελετή λήξης. Γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να γράψουμε για όλα αυτά που ξεχωρίσαμε, όσα μας εντυπωσίασαν και για εκείνες τις ταινίες που είδαμε και σχολιάζαμε κατά την έξοδό μας από τις αίθουσες.

Με μια πολύωρη τελετή λήξης έκλεισε το φετινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και με μεγάλο νικητή – με συνολικά 6 βραβεία- την ταινία “Άβανος” του Παναγιώτη Χαραμή. Η ταινία κέρδισε τον φετινό Χρυσό Διόνυσο, το βραβείο καλύτερου σεναρίου, φωτογραφίας (του Claudio Bolivar), σκηνικών, κοστουμιών, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή Κίμωνα Κουρή αλλά και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Τεχνικών Κινηματογράφου για την τεχνική αρτιότητα της ταινίας. Η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, αυτών των απόκληρων της κοινωνίας, σίγουρα μας κέρδισε.

Το δεύτερο Βραβείο του Φεστιβάλ, Αργυρός Διόνυσος, παρέλαβε η Ζακλίν Λένζου για την ταινία της “Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς”, μια ταινία – ύμνος στην ομορφιά της μοναχικότητας, η οποία ταξιδεύει φέτος σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Με ακόμα μια δυνατή ερμηνεία της Σοφίας Κόκκαλη.

Με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας βραβεύτηκε η Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνείας της “Μόλλυ 6 με 8” του Ευθύμη Μιχελουδάκη. Η ηθοποιός ερμήνευσε στο σύνολο 4 διαφορετικούς χαρακτήρες, σε 4 διαφορετικές μικρού μήκους ταινίες και φαντάζει περιζήτητη, ταλαντούχα και ίσως η πιιο δυναμική παρουσία του σύγχρονου Ελληνικού σινεμά. Την είδαμε επίσης στο “Όταν ήμουν στο Λύκειο ήμουν ερωτευμένος με την Άννα” της Ελένης Μητροπούλου και το “Muffin” του Daniel Bolda.

Όσον αφορά τις γυναικείες ερμηνείες δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο θρασύ, θορυβώδες, αθυρόστομο και εκρηκτικό χαρακτήρα που υποδύεται η Λένα Κιτσοπούλου στην -κατά τα άλλα μέτρια- ταινία “Fake News” του Δημήτρη Κατσιμίρη.

Από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις ήταν δυο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ; το “La Ultima Hija” της Εύης Καραμπάτσου – το οποίο κέρδισε και το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ- και το “Τέταρτος Τοίχος” του Δημήτρη Γκότση – Βραβείο Κλιματική Αλλαγή και Φυσικό Περιβάλλον.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, παρά την θέληση των διοργανωτών να συμπεριλάβουν ένα μεγαλύτερο αριθμό ταινιών, παρουσίασε ένα μέτριο συνολικό επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως ξεχώρισαν – και κάποιες από αυτές βραβεύτηκαν- πολλές γυναίκες δημιουργοί, φωνές που λείπουν από την κατά τα άλλα “πατριαρχική” ταυτότητα του ελληνικού σινεμά.

Το filmakias.gr ξεχώρισε και προτείνει:

“Άρια” της Μυρσίνης Αριστείδου
“Ave Eva” της Oliwia Twardowska
“En Partie” της Αναστασίας Μέλια Ελευθερίου
“Όταν ήμουν στο Λύκειο, ήμουν ερωτευμένος με την Άννα” της Ελένη Μητροπούλου
“Tropical Dreams” της Βαγγελιώ Σουμέλη
“Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν” του Βασίλη Κεκάτου
“Deathcar” του Ανδρέα Βακαλιού
“The Sound” του Antony Petrou
“La Ultima Hija” της Εύης Καραμπάτσου
“Τέταρτος Τοίχος” του Δημήτρη Γκότση
“Άβανος” του Παναγιώτη Χαραμή
“Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς” της Ζακλίν Λένζου
“Μόλλυ 6 με 8” του Ευθύμη Μιχελουδάκη

* Το Φεστιβάλ Δράμας μεταφέρεται στο Σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ στην Αθήνα 11-17 Οκτώβρη.