Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Poster

Ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Gellert Grindelwald, έχει ως στόχο να συγκεντρώσει γύρω του, όσους περισσότερους – ανυποψίαστους για την πραγματική του ατζέντα – συμμάχους μπορεί, για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της επιβολής των μάγων πάνω στα άμαγα πλάσματα. Στον αντίποδα, ο Albus Dumbledore, προσπαθώντας να ανατρέψει τα σχέδια του Grindelwald, ζητά την βοήθεια του μαγοζωολόγου Newt Scamander. Αργά ή γρήγορα όλοι θα αναγκαστούν να διαλέξουν μεριά στην εντεινόμενη διαμάχη.

TI EΧΟΥΜΕ ΕΔΩ

Το «Fantastic Beasts – The Crimes of Grindelwald», είναι η δεύτερη από τις συνολικά πέντε ταινίες του Wizarding World, του κινηματογραφικού δηλαδή κόσμου της J.K. Rowling. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, με τους συνήθεις υπόπτους (συντελεστές) της πρώτης ταινίας να επιστρέφουν εκεί όπου τους είχαμε αφήσει στο τέλος της πρώτης ταινίας.

Η ταινία ξεκινάει με μια εντυπωσιακή σεκάνς καταδίωξης, τόσο σε ένταση, όσο και σε ρυθμό, δίνοντας στον θεατή την εντύπωση ότι στην συνέχεια πρόκειται να παρακολουθήσει ένα επικό υπερθέαμα. Παρόλα αυτά, η συνέχεια της ταινίας αποδεικνύεται προβλέψιμη, αργή και με χλιαρή πλοκή.

Βρίσκουμε τους κεντρικούς μας ήρωες ξανά, τρεις μήνες μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, να προσπαθούν να συνεχίσουν τις ζωές τους. Στην πορεία εμφανίζονται χαρακτήρες που είχαμε δει στιγμιαία ή είχαν αναφερθεί κατά την πρώτη ταινία. Κάποιοι από αυτούς τους χαρακτήρες, όπως αυτός της Leta Lestrange, λαμβάνουν το απαραίτητο screen time και εξελίσσονται κατά την διάρκεια της ταινίας, ενώ άλλοι, περισσότεροι διάσημοι, όπως παραδείγματος χάρη ο πασίγνωστος στους Harry Potter fans χαρακτήρας του Albus Dumbledore, περισσότερο χρησιμοποιούνται σαν κράχτης, παρά έχουν ουσιαστική συνεισφορά στο narrative της ταινίας.

Γενικότερα η όλη ταινία, χαρακτηρίζεται από μια ξεκάθαρη διάθεση να εκμεταλλευτεί τους fans του κόσμου της Rowling, φέρνοντας στην οθόνη χαρακτήρες που είτε είχαν εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία στα βιβλία ή τις ταινίες με ήρωα τον Harry Potter, είτε είχαν αναφερθεί σε αυτά ή σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τους ήρωες των βιβλίων. Η υπερβολική όμως χρήση του fan-service, αποσπά την προσοχή από την κύρια πλοκή της ταινίας, με αποτέλεσμα, το climax της ταινίας να φαίνεται χλιαρό, παρά τον πολύ σημαντικό προβληματισμό που κρύβει από πίσω.

Μοναδική δικαιολογία για το παραπάνω, αποτελεί το γεγονός ότι , όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν ανακοινωθεί συνολικά πέντε(!) ταινίες, οπότε φαντάζομαι πως οι παραγωγοί των ταινιών δεν ήθελαν να “σπαταλήσουν” τους ήρωες τους σε αυτή την ταινία, προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν κινηματογραφικά αργότερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται και πάλι ο David Yates, σκηνοθέτης του πρώτου Fantastic Beasts όπως επίσης και των τεσσάρων τελευταίων ταινιών με ήρωα τον Harry Potter, διατηρώντας τα υψηλά καλλιτεχνικά standards που είχε στις προηγούμενες ταινίες. Η δουλειά του θα μπορούσε να είχε δείξει λίγο καλύτερη, αν το σενάριο της J.K. Rowling, δεν αναλωνόταν σε μια επίδειξη εντυπωσιασμού των fan της, πετώντας εδώ και εκεί αχρείαστες σκηνές και χαρακτήρες για την πλοκή της ταινίας. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ξανά ο James Newton Howard, συνθέτης που έχει συνυπογράψει μαζί με τον Hans Zimmer την μουσική για το Batman Begins.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, επιστρέφει ο Eddie Redmayne, ελαφρώς καλύτερος ερμηνευτικά από την πρώτη ταινία, αν και ο καρτουνίστικος τρόπος με τον οποίο έχουν επιλέξει να τον παρουσιάσουν, μετά από κάποια ώρα καταντάει κουραστικός. Ευτυχώς προς το τέλος της ταινίας, υπήρξαν μερικές δραματικές εξάρσεις, για να μας υπενθυμίσουν πόσο καλός ηθοποιός είναι πράγματι ο Redmayne. Στους ρόλους που κρατούσαν και στην πρώτη ταινία, επιστρέφουν η φλεγματική Katherine Waterston, ο comic-relief Dan Fogler και η weirdo Alison Sudol.

Ερμηνευτικά όμως την παράσταση κλέβουν ο Jude Law ως νέος Albus Dumbledore, ένας ρόλος για τον οποίο πραγματικά θα θέλαμε λίγο παραπάνω screen-time, ο Johnny Depp που πραγματικά είναι απολαυστικός στην ενσάρκωση του ρόλου του Grindelwald, και η Zoë Kravitz στον ρόλο της Leta Lestrange, η οποία επί της ουσίας είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της ταινίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ

Γιατί παρακολούθησες την πρώτη ταινία και θες να δεις την συνέχεια. Γιατί είσαι fan του Johnny Depp ο οποίος παραδίδει μια μεστή ερμηνεία. Γιατί είσαι fan του Jude Law, και δεν θες να χάσεις στιγμή από το κινηματογραφικό coolness που προσφέρει άπλετα. Τέλος, γιατί η J.K. Rowling έδεσε το παιδικό σου μυαλό με μάγια, και από τότε δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από την εξουσιαστική κατάρα να διαβάσεις και να παρακολουθήσεις ότι καινούργιο βγάζει το πανούργο της μυαλό!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
6
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
7
ΜΟΥΣΙΚΗ
7
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
8
Reader Rating7 Votes
6.8
7
Poster

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

14 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (GR)

15 Νοεμβρίου 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

134 λεπτά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ

BUDGET

$200.000.000